ADHD bij kinderen: hoe ga je er mee om? + 5 tips!

In de klas is er altijd wel een kind dat extreem druk is en niet kan stilzitten. In een aantal gevallen hebben deze kinderen ADHD. Ondanks dat ze daar niets aan kunnen doen, wordt het gedrag dat ze vertonen vaak als negatief ervaren. Er is onbegrip bij leraren en klasgenootjes, vaak wordt gedacht dat ze expres ‘vervelend’ doen. Ook als ouder van een kind met ADHD is het soms lastig om geduldig te blijven en de juiste keuzes te maken. Hoe steun je jouw kind? Hoe ga je om met de symptomen van ADHD? In dit blog helpen we je op weg met praktische informatie en tips over ADHD bij kinderen.

Wat is ADHD?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder oftewel ADHD, is een ontwikkelingsstoornis. Andere woorden die vaak worden gebruikt voor deze aandoening zijn aandachtstekortstoornis en hyperactiviteit (overactief). Bij kinderen uit dit zich vooral in onrust, een slechte concentratie, boosheid en impulsiviteit.

Merk je dat jouw kind voornamelijk moeite heeft met zijn aandacht erbij houden concentratie? Is je kind vaak stil en dromerig? Deze vorm wordt ADD (Attention Deficit Disorder) genoemd. Dit type is lastiger te herkennen omdat de symptomen minder duidelijk zijn. Sommige kinderen zijn alleen hyperactief en andere hebben alleen een slechte concentratie. Tot slot zijn er ook kinderen met een combinatie van beiden.

Wist je dat ongeveer 5 tot 7% van alle schoolgaande kinderen lijdt aan ADHD? In elke klas is dat gemiddeld één kind. 

Oorzaken van ADHD bij kinderen

De meest voorkomende oorzaak van ADHD is een stoornis in de ontwikkeling van je kind. Dit kan al gebeuren tijdens de zwangerschap of geboorte. Soms speelt ook erfelijkheid een rol. Tijdens de groei is het belangrijk dat de primitieve reflexen goed ontwikkelen. Dit is onmisbaar voor een baby om te kunnen overleven en vormt een belangrijke basis voor latere vaardigheden. Dat veel kinderen met ADHD vaak huilbaby’s zijn geweest, is dan ook niet heel verwonderlijk. 

Bij het actief blijven van de primitieve reflexen werkt het zenuwstelsel niet optimaal. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van daaropvolgende posturale reflexen (leren zitten, opstaan, lopen, praten). Als de basis niet goed zit, heeft dit gevolgen voor later. Het is daarom erg belangrijk om je kinderen – vanaf baby af aan – door een chiropractor te laten controleren.

Gedragsproblemen door ADHD

Kinderen met ADHD reageren vaak anders op prikkels. Zo kunnen ze al snel overdreven reageren op stressvolle situaties zoals een ruzie in het gezin of op school.
Dingen die voor andere kinderen moeiteloos gaan, zijn voor kinderen met ADHD een grote uitdaging. Netjes blijven zitten, goed luisteren of een opdracht maken bijvoorbeeld. Helaas worden deze kinderen vaak gezien als lastig, druk, minder slim en ongeïnteresseerd, terwijl ze er zelf niets aan kunnen doen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan als faalangst en een slecht zelfbeeld. Wat ook veel voorkomt is compensatiegedrag. Hierbij probeert je kind zijn ‘falen’ te verbergen wat vaak leidt tot hyperactiviteit, dominantie en uitsloven. Ook het tegenovergesteld kan gebeuren, je kind wordt dan heel rustig en vertoont bijna autistisch gedrag. Al dat compensatiegedrag is enorm vermoeiend voor een kind, wat weer zorgt voor andere problemen. Het is een vicieuze cirkel.

Symptomen van ADHD bij kinderen

De symptomen van ADHD worden vooral duidelijk door problemen op school, thuis en bij vriendjes / vriendinnetjes. De symptomen zijn vaak langer dan een half jaar aanwezig en hebben een negatief effect op het functioneren en presteren van je kind.
Je herkent ADHD aan:

 • weinig motivatie
 • moeite met opletten / dromerig
 • impulsief
 • hyperactief
 • ongeduldig
 • stilzitten is lastig
 • slordige fouten maken
 • vaak door anderen heen praten
 • onrustig bewegen met handen en/of voeten
 • met meerdere dingen tegelijk bezig
 • vaak dingen kwijt of vergeetachtig
 • slechte prestaties op school
 • heftige reacties op stress of veranderingen
 • gebrek aan sociale vaardigheden

Meer dan de helft van alle kinderen met ADHD heeft ook last van opstandig gedrag, depressie of overmatige angst. Ongeveer 25% heeft last van leerstoornissen met betrekking tot taal, communicatie of beweging. Is jouw kind erg druk of zijn er andere gedragsproblemen? Dat wil niet meteen zeggen dat dit ADHD is. Het is belangrijk om de emotionele ontwikkeling van je kind goed te bekijken, wellicht is er wat anders aan de hand.

ADHD bij kinderen

ADHD en primaire reflexen

De grootste oorzaak van ADHD ligt bij het niet goed ontwikkelen van de primaire reflexen. Al vanaf baby af aan ontwikkelen we reflexen, zoals de zuig- of grijpreflex. Reflexen helpen bij een goede en gezonde ontwikkeling. De hersenen geven via het zenuwstelsel de signalen door naar de spieren. Het lichaam leert eigenlijk stap voor stap hoe alles werkt. Door een storing in de ontwikkeling van het zenuwstelsel blijven sommige primaire reflexen (gedeeltelijk) ongecontroleerd aanwezig. Dit kan zich zowel lichamelijk, emotioneel, sociaal of mentaal uiten en problemen geven zoals:

– angst of paniek
– slaapproblemen
– leer- en concentratieproblemen
– woedeaanvallen
– gespannen spieren
– informatieverwerkingsproblemen zoals ADHD, dyslexie en autisme

Oorzaken van dit soort storingen zijn bijvoorbeeld zware bevallingen, stress tijdens de zwangerschap of andere heftige gebeurtenissen. Het zenuwstelsel is als de elektriciteit van je huis; zit er ergens een storing, komt de boodschap niet (goed) aan. Met chiropractie  lossen we storingen en blokkades in het zenuwstelsel op. Het zelfgenezend vermogen van ons lichaam zorgt vervolgens dat de signalen weer goed doorkomen en klachten verdwijnen. 

ADHD en chronische hyperventilatie

Uit studies is gebleken dat er een relatie is tussen ADHD en chronische hyperventilatie. Door een verkeerd ademhalingspatroon kunnen lichamelijke en psychische klachten ontstaan zoals vermoeidheid, depressie en concentratiestoornissen. Ademt je kind – vooral ‘s nachts – door zijn of haar mond, zorgt dat voor een verstoring in de ademhaling. De mond is hiervoor niet voor bedoeld. Door de mond ademen heeft ook negatieve gevolgen voor de kaak, tanden en spraak. Het is goed om te onderzoeken hoe jouw kind ademt en eventueel ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen.   

Tips bij kinderen met ADHD

Wil je graag weten hoe je kinderen met ADHD kunt helpen en de symptomen verminderen? We geven een je vijf tips:

1. Regelmaat en structuur

In het hoofd van je kind is het vaak chaos. Geef meer rust door structuur in te bouwen; houd vaste tijden aan om te eten, bewegen, ontspannen en naar bed te gaan. Overleg met je kind welke momenten zij het meest lastig vinden.  

2. Focus op de goede dingen

Wist je dat kinderen met ADHD vaak heel creatief en vindingrijk zijn? Ook verzinnen ze geweldige verhalen of gaan helemaal op in wat ze leuk vinden. Ze hebben vaak aandacht voor details en hebben een sterk empathisch vermogen. Focus op de dingen die jouw kind juist wel goed kan, voor een extra stukje zelfvertrouwen.

3. Kies voor de juiste voeding

Kinderen met ADHD zijn van zichzelf vaak al erg druk. Suikers en koolhydraten versterken dat effect omdat ze veel snelle energie afgeven. Je kind verandert dan helemaal in een oncontroleerbare stuiterbal. Kies voor zoveel mogelijk natuurlijk voeding met vlees, groenten, fruit, noten, bonen en volle granen. Vermijd zaadoliën, verpakte voedingsmiddelen met additieven, kleurstoffen of e-nummers. Laat je testen op parasieten, glutenintolerantie of zuivelintolerantie.

4. Belonen bij goed gedrag

Het vergt wat geduld, maar belonen werkt beter dan straffen. Je kind kan er immers niets aan doen. Beloon bijvoorbeeld met een liefdevolle knuffel, compliment of met iets waar je kind blij van wordt, zoals een spelletje spelen of een sticker. Doe dit meerdere keren op een dag voor de beste resultaten. 

5. Laat je kind veel bewegen

Zoek een sport of activiteit waar je kind lekker veel kan bewegen. Maak samen een lange wandeling of verzin wat klusjes in huis. Houd het simpel en leg het duidelijk uit. Zo kunnen ze hun energie op een natuurlijke manier kwijt.  

Chiropractie en ADHD bij kinderen

Heeft jouw kind ADHD en zoek je naar een oplossing zonder medicijnen? Met chiropractische behandelingen herstellen we de balans in het lichaam. Dit helpt de symtomen van ADHD bij kinderen te verminderen waardoor je kind beter presteert op school en minder ‘probleemgedrag’ vertoont. Meer weten? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak