Spanningshoofdpijn is erg vervelend en kan je flink belemmeren in het dagelijks leven. Heb jij weleens last van een doffe op drukkende pijn aan één of beide zijden van je hoofd? Grote kans dat je last hebt van spanningshoofdpijn. Het is niet altijd even makkelijk om de oorzaak te achterhalen, omdat er veel factoren zijn die spanningshoofdpijn kunnen veroorzaken. In dit blog leggen vertellen we je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van spanningshoofdpijn. Ook geven we handige tips om dit type hoofdpijn te verminderen.
Spanningshoofdpijn ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Met beide benamingen wordt hetzelfde bedoeld.
Wat is spanningshoofdpijn?
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine. Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van je hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug, de frequentie daarvan verschilt per persoon. Je kunt er elke dag last van hebben of een paar dagen per maand. Vaak kun je nog wel dagelijkse activiteiten zoals werk, sport en hobby’s uitvoeren. Spanningshoofdpijn is dan ook niet gevaarlijk, maar wel een duidelijk signaal van je lichaam dat iets niet in orde is. De meeste mensen grijpen bij hoofdpijn direct naar een pijnstiller. Dit geeft direct verlichting, maar lost het probleem niet op. Soms verergeren pijnstillers juist de hoofdpijn.
Vormen van spanningshoofdpijn
Bij spanningshoofdpijn wordt er een onderscheid gemaakt in twee verschillende vormen:
- Episodische spanningshoofdpijn
Heb je tot 15 dagen per maand last van spanningshoofdpijn? Dit wordt episodische spanningshoofdpijn genoemd. De hoofdpijn is niet continue aanwezig, maar wordt afgewisseld met rustperiodes. De duur varieert van 30 minuten tot 7 dagen. - Chronische spanningshoofdpijn
Heb je meer dan 15 dagen per maand last van spanningshoofdpijn voor minimaal drie maanden per jaar? Dan praten we over chronische spanningshoofdpijn. De meest voorkomende oorzaak hiervan is het overmatig gebruik van medicatie tegen migraine en pijnstillers. Soms is het lastig om onderscheid te maken tussen deze vorm van spanningshoofdpijn en migraine.
Oorzaken van spanningshoofdpijn
Het is soms lastig te bepalen wat de oorzaak is van spanningshoofdpijn. Zoals de naam als zegt, kan het komen door een teveel aan stress en spanning. In veel gevallen komt hoofdpijn vanuit de nek. Door bijvoorbeeld een verkeerde houding of werkdruk raken wervels uit de juiste positie of wordt de beweging beperkt. Dit zorgt ervoor dat de spieren van de nek en schouders aanspannen en verstrakken. Omliggende zenuwen raken geïrriteerd en overbelast, met hoofdpijn als gevolg. Spanningshoofdpijn kan ook andere oorzaken hebben zoals:
- vermoeidheid
- gebrek aan slaap
- verkeerde houding
- overbelasting van de kauwspieren
- onregelmatig levenspatroon
- chronische verkoudheid
- gebitsaandoeningen
- bloedarmoede
- overmatig gebruik van cafeïne
- hormonale schommelingen
- wegvallen van spanning na een drukke periode
Wist je dat spanningshoofdpijn de meest voorkomende soort hoofdpijn is? In bijna 50% van alle gevallen van hoofdpijn gaat het om spanningshoofdpijn. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen.
Symptomen bij spanningshoofdpijn
Hoe weet je of je last hebt van spanningshoofdpijn? Vaak merk je dat aan één of meerdere van de onderstaande symptomen:
- pijn aan beide kanten van je hoofd
- pijn rondom je hoofd, als een soort strakke band
- gevoelige spieren van de schouders, nek en hoofd
- minder eetlust
- gevoelig voor harde geluiden of fel licht
- bij inspanning wordt de pijn niet erger
- de pijn is mild tot matig en redelijk te verduren
- De duur van de hoofdpijn kan variëren van een half uur tot enkele dagen
Tips om spanningshoofdpijn te verminderen
Heb je last van spanningshoofdpijn en wil je weten wat je daaraan kunt doen? Een gezonde leefstijl helpt je hoofdpijn te verminderen. Probeer de onderstaande tips:
1. Doe het rustig aan
Is teveel stress en spanning de oorzaak van jouw spanningshoofdpijn, doe het dan rustig aan. Zoek naar de juiste balans. Ontspan en je zult merken dat je hoofdpijn als snel minder wordt.
2. Neem een warm bad
De warmte laat je spieren ontspannen, waardoor de hoofdpijn afneemt. Voeg wat magnesiumzout toe voor een extra ontspannend effect. Een dagje naar de sauna is ook een goed idee.
3. Boek een massage
Heb je last van hoofdpijn, dan kan een massage van de nek en schedel goed helpen. Door de massage ontspannen de spieren, waardoor je hoofdpijn vaak afneemt.
4. Een goede nachtrust
Pijn is een energievreter. Ben je moe, dan kun je minder goed omgaan met hoofdpijn, wat vaak weer leidt tot meer vermoeidheid. Tijdens je slaap ontspant en geneest je lichaam, een belangrijk proces. Door een slechte slaaphouding kunnen spieren niet goed ontspannen. Een goed matras en kussen zijn cruciaal voor een goede nachtrust.
5. Gezonde voeding
Er is geen wetenschappelijk bewijs tussen de relatie van voeding en hoofdpijn, maar toch zijn er genoeg mensen merken dat hun hoofdpijn toeneemt bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Houd een hoofdpijndagboek bij er achter te komen of dit bij jou het geval is. Wist je dat overmatig gebruik van cafeïne hoofdpijn kan veroorzaken? Cafeïne zit in koffie, (ijs)thee, energiedrankjes, cola, chocolademelk en pure chocola. Ook alcoholische dranken staan erom bekend een trigger te zijn.
6. Blijf in beweging
Beweging helpt je om te ontspannen en houdt je lichaam gezond en fit. Probeer om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Maak een wandeling, fiets naar je werk, duik de sportschool in of beoefen een actieve hobby zoals dansen.
Behandeling van spanningshoofdpijn met chiropractie
Chiropractie kan uitstekend helpen tegen diverse soorten hoofdpijn. Tijdens een eerste consult bespreken we je klachten en algehele gezondheid. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij je we niet alleen naar de klacht kijken, maar ook naar het functioneren van je hele lichaam. Hieruit volgt een persoonlijk behandelplan waarbij de focus ligt op het verminderen van de spanningshoofdpijn. Dit gebeurt middels zachtaardige druktechnieken die het lichaam weer in balans brengen. De spanning van de spieren neemt af, waardoor de spanningshoofdpijn afneemt, minder vaak voorkomt of zelfs helemaal verdwijnt.
Wilt je meer weten over wat chiropractie kan betekenen bij spanningshoofdpijn? Wil je graag op een natuurlijke manier van je hoofdpijn af? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts