HEEFT UW BABY 

Heeft uw baby buikkrampjes of problemen met ontlasting?

Heeft uw baby een voorkeurshouding of een plat hoofd? 

Overstrekt uw baby regelmatig?

Huilt uw baby tijdens het voeden of als het in een bepaalde houding ligt?

Was de bevalling lang of juist te snel?

Bent u bevallen door middel van een kunstverlossing (bijvoorbeeld met een vacuümpomp, tang of keizersnede)?

Kan uw baby eten niet goed verdragen?

Heeft uw baby koliek, reflux of spuugt het veel?

Heeft u het idee dat uw baby langzaam in ontwikkeling is?

Slaapt uw baby onrustig?

Schrikt uw baby snel?

Wilt uw een check-up voor uw baby?

Als u akkoord gaat met deze verklaringen, kunt u een afspraak met ons maken.

klachten?

Geboortetrauma

Klachten bij baby’s als gevolg van een geboortetrauma kunnen goed behandeld worden door een chiropractor.

Wist je dat tijdens de geboorte de verschillende botten van de schedel over elkaar heen schuiven?
Dit gebeurt om de gang door het smalle geboortekanaal mogelijk te maken. Eenmaal ‘buiten’ ontvouwt de schedel zich als de bladeren van een bloem en valt alles op zijn plaats.  Een baby kan tijdens de geboorte behoorlijk stress ervaren, wat kan leiden tot een geboortetrauma. Tijdens de geboorte komt er ongeveer 30 kilogram druk op het hoofdje van de baby te staan. Daarnaast moet het hoofdje tijdens de geboorte ongeveer 90 graden draaien om door het geboortekanaal te komen. Bij een kunstverlossing met bijvoorbeeld een tang, vacuümpomp of keizersnede is de kans op een geboortetrauma groter doordat er aan het hoofdje wordt getrokken en gedraaid. 

 

Gevolgen van een geboortetrauma kunnen zijn:
-  darmkrampjes 
-  koliek 
-  voorkeurshouding (wat kan leiden tot een scheef of plat hoofdje, omdat de schedel nog week is) 
-  KISS-syndroom 
-  KIDD-syndroom 
-  onrustige baby's of baby's die meer dan twee uur per dag huilen 
-  moeite heeft met borstvoeding
-  trage/langzame ontwikkeling

Onderzoek naar geboortetrauma’s bij pasgeborene laat verrassende resultaten zien. Er is aangetoond dat slechts 10% van de pasgeboren kinderen een vrij bewegend schedel heeft. Bij de overige 80% van de baby’s zijn spanningsvelden in de schedel te vinden en 10% van de pasgeborenen heeft een misvorming aan het schedel. Deze is vaak met het blote oog niet te zien, maar kan leiden tot een geboortetrauma.

Plagiocephalie

 

Steeds meer kinderen en pasgeborenen met een asymmetrie in het cranium worden gezien in onze chiropractie praktijk. 

 

Wat is eigenlijk de afplatting van het hoofd/plagiocephalie? 

Plagiocefalie is een asymmetrische vervorming van de schedel, waarbij het anterieure deel van een zijde van de schedel en het posterieure deel van de andere zijde van de schedel meer ontwikkeld zijn dan hun tegenhangers. De chiropractie behandeling van een positionele plagiocefalie is er op gericht het lateral strainpatroon en alle dysfuncties welke hiermee direct en indirect in verband staan te elimineren.

 

 

Wat is de prognose van kindjes met plagiocephalie? 

Miller et al. (zie onder) onderzochten of kinderen met positionele plagiocefalie een groter risico liepen om later op school leeftijd een achterstand te ontwikkelen. Maar liefst 39,7% van de kinderen met persisterende positionele plagiocefalie kreeg later op schoolleeftijd extra hulp zoals; specifieke assistentie in het onderwijs, fysiotherapie, bezigheidstherapie of spraaktherapie. Diepgaander onderzoek toont aan dat, in deze groep, de jongens die een geschiedenis van “uterine constraint” hadden het grootste risico liepen om daaropvolgende schoolproblemen te ontwikkelen.  

Panchal et al. onderzochten kinderen met positionele plagiocefalie op mentale en psychomotorische ontwikkelingsstoornissen.  Beide parameters toonden significante verschillen met de normale populatie. Psychomotorisch had 20% een matige achterstand en 13% een significante achterstand. Mentaal vertoonde 8% matige achterstand en 9% significante achterstand. Deze resultaten werden berekend bij kinderen met een gemiddelde leeftijd van 8,4 maanden, waarbij nog geen therapie werd ingesteld. Verder onderzoek is nodig om het effect van de therapie op zowel psychomotorische als mentale ontwikkelingsstoornissen te bepalen.

Bronnen:

MILLER RI, CLARREN SK: Long-term developmental outcomes in patients with deformational plagiocephaly. Pediatrics, 2000 Feb;105(2):E26

PANCHAL J, AMIRSHEYBANI H, GURWITCH R, COOK V, FRANCEL P, NEAS B, LEVINE N: Neurodevelopment in children with single-suture craniosynostosis and plagiocephaly without synostosis. Plast. Reconstr. Surg., 2001 Nov;108(6):1492-8; discussion 1499-500.

 

Individu

De oorzaak van de klachten  kan heel verschillend zijn. Hoe klein ook: ieder kind is een individu, dat andere achtergronden heeft en zich anders uit. In veel gevallen kan een verstoorde beweeglijkheid en/of verhoogde spanning de oorzaak zijn van de klachten.

 

Is chiropractie bij baby’s veilig?

Al vanaf de geboorte kunnen baby’s behandeld worden door een chiropractor. De chiropractische behandeltechnieken voor baby’s en kinderen zijn zeer zacht en veilig. De chiropractor kan met behulp van zachte handgrepen jouw kindje onderzoeken. De beweeglijkheid c.q. spanning die verantwoordelijk is voor de klachten, kan worden behandeld.

voor

voor

na

na

Heeft uw nog vragen over als chiropractie voor uw baby is? Stuur ons een berichtje.

AVANT-GARDE CHIROPRACTIE, Guy Klooster, Chiropractie Haarlem, Chiropractie Bloemendaal, Chiropractie Overveen, Rugpijn, Rugklachten

KVK  : 74557025

BTW : NL859947300B01

AGB : 90060930

©Avant-Garde Chiropractie

023-2052188 

WHATSAPP +31 6 15153966