CHIROPRACTIE EN UW BABY

 

Chiropractie en babys.

Screenshot 2021-11-13 at 11.34.28.png

Al vanaf de geboorte kunnen baby’s behandeld worden door een chiropractor. De chiropractische behandeltechnieken voor baby’s en kinderen zijn zeer zacht en veilig. De chiropractor kan met behulp van zachte handgrepen jouw kindje onderzoeken. De beweeglijkheid c.q. spanning die verantwoordelijk is voor de klachten, kan worden behandeld.

Hoe ziet een onderzoek uit met de chiropractor?

In een eerste consult word de geschiedenis van de baby, de zwangerschap en bevallingsverhaal word ook doorgenomen.  

De chiropractor maakt gebruik van verschillende methoden om te onderzoeken waar de klacht vandaan komt, met hele zachte en veilig technieken.

 

Het onderzoek is en grondig gezondheid check-up voor:

 1. Primitief reflexen (geboorte reflexen)

 2. Mobiliteit van wervelkolom, bekken, gewrichten en schadel

 3. Spierspanning (te hoog of te laag) en spieren reflexen

 4. Motorische ontwikkeling mijlpalen check-up

 

Individu

De oorzaak van de klachten kan heel verschillend zijn. Hoe klein ook: ieder kind is een individu, dat andere achtergronden heeft en zich anders uit. In veel gevallen kan een verstoorde beweeglijkheid en/of verhoogde spanning de oorzaak zijn van de klachten.

 

Ontwikkeling mijlpalen.

Onder de motorische ontwikkeling van je kind verstaan we automatische en bewuste bewegingen en reflexen. Een reflex is een specifieke prikkel waardoor je baby automatisch reageert. Denk aan het zuigreflex of het grijpreflex. Automatische bewegingen leer je aan. Je kind moet hier moeite voor doen, herhalen en veelvuldig oefenen zodat het een automatische beweging wordt. Zo moeten je kind eerst kruipen en recht op zitten voordat hij kan lopen. Onder bewuste bewegingen denken we aan het pakken van een speeltje of het open- en dichtdoen van een deurtje. Dit gaat zo het hele leven van je kind door. Zo leert hij continu nieuwe dingen. Denk hierbij aan fietsen, koppeltje duiken en voetballen.

Voor onderhoud, wij stellen een check-up voor uw baby rond deze mijlpalen.

HET MEEST BELANGRIJK MOTORISCHE MIJLPALEN (grof en fijne)

2.5-5 maanden:  buik naar rug rollen

5-7 maanden: rug naar buik rollen

6-7 maanden: niet-ondersteund zitten

8-10 maanden: goede kruiptechniek op handen en knieën (geen billen-schuifelen of tijgeren) 

11-13 maanden: cruisen en lopen met volledige remming van primitieve reflexen

18 maanden: 10-20 woorden en sociale interacties met de volledige activering van posturale reflexen.

 

Geboorte trauma. 

Screenshot 2021-11-13 at 12.09.13.png

Klachten bij baby’s als gevolg van een geboortetrauma kunnen goed behandeld worden door een chiropractor.  Helaas, kan de geboorteproces een trauma voor de moeder en kindje.  

Mogelijk oorzaken van geboortetrauma

 • Langdurig of juist héél kort bevalling

 • Moeilijke of traumatisch

 • Keizersnede, tang of vacuümverlossing

 • Stuitligging/dwarsliggende kindje

 • Vruchtwater in longen van het kind

 • Navelstreng om hals

 • Ingeleide bevalling

Wist je dat tijdens de geboorte de verschillende botten van de schedel over elkaar heen schuiven?


Dit gebeurt om de gang door het smalle geboortekanaal mogelijk te maken. Eenmaal ‘buiten’ ontvouwt de schedel zich als de bladeren van een bloem en valt alles op zijn plaats.  Een baby kan tijdens de geboorte behoorlijk stress ervaren, wat kan leiden tot een geboortetrauma. Tijdens de geboorte komt er ongeveer 30 kilogram druk op het hoofdje van de baby te staan. Daarnaast moet het hoofdje tijdens de geboorte ongeveer 90 graden draaien om door het geboortekanaal te komen. Bij een kunstverlossing met bijvoorbeeld een tang, vacuümpomp of keizersnede is de kans op een geboortetrauma groter doordat er aan het hoofdje wordt getrokken en gedraaid. 

 

Gevolgen van een geboortetrauma kunnen zijn:

 • voorkeurshouding (wat kan leiden tot een scheef of plat hoofdje, omdat de schedel nog week is) 

 • KISS-syndroom 

 • KIDD-syndroom 

 • darmkrampjes/problemen met ontlasting
  onrustige baby's of baby's die meer dan twee uur per dag huilen 

 • koliek/ reflux of vaak spugen

 • moeite heeft met borstvoeding

 • trage/langzame ontwikkeling

 • overstrekken

 • onrustig slapen 

Onderzoek naar geboortetrauma’s bij pasgeborene laat verrassende resultaten zien. Er is aangetoond dat slechts 10% van de pasgeboren kinderen een vrij bewegend schedel heeft. Bij de overige 80% van de baby’s zijn spanningsvelden in de schedel te vinden en 10% van de pasgeborenen heeft een misvorming aan het schedel. Deze is vaak met het blote oog niet te zien, maar kan leiden tot een geboortetrauma.

 

Wat is KISS syndroom?

(Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie)

Het is een storing van de biomechanica ter hoogte van de overgang van de halswervels naar de schedel. Het KISS-syndroom zou bij 10% van alle pasgeboren baby’s voorkomen: een scheefstand van de hoge nekgewrichten waardoor niet alleen een pijnlijke spanning ontstaat, maar ook stoornissen in de ontwikkeling van de motoriek. 

Symptomen van KISS syndroom

 • scheve dwangstand van hoofd, nek en romp, hoofd achterover getrokken

 • ligt niet graag op de buik

 • scheef ruggetje (scoliose)

 • overstrekken

 • asymmetrische heupontwikkeling

 • asymmetrisch bewegen van armen en benen

 • protest bij aan- en uitkleden

 • scheef hoofdje met kale plek aan één kant (door gefixeerde slaaphouding)

 • matige zuig- en slikreflex

 • slechte eetlust

 • veel huilen en slecht slapen

 • een algemeen zwak spierstelsel

 • toenemende scheve houding

 • prikkelbaar, driftig en onrustig

TESTIMONIAL

 

Testimonial

Wat is plagiocephalie (afplatting van de hoofd)?

Steeds meer kinderen en pasgeborenen met een asymmetrie in het cranium worden gezien in onze chiropractie praktijk. 

 

Wat is eigenlijk de afplatting van het hoofd/plagiocephalie? 

Plagiocephalie is een asymmetrische vervorming van de schedel, waarbij het anterieure deel van een zijde van de schedel en het posterieure deel van de andere zijde van de schedel meer ontwikkeld zijn dan hun tegenhangers. De chiropractie behandeling van een positionele plagiocephalie is er op gericht het lateral strainpatroon en alle dysfuncties welke hiermee direct en indirect in verband staan te elimineren.

Wat is de prognose van kindjes met plagiocephalie? 

Miller et al. (zie onder) onderzochten of kinderen met positionele plagiocefalie een groter risico liepen om later op school leeftijd een achterstand te ontwikkelen. Maar liefst 39,7% van de kinderen met persisterende positionele plagiocefalie kreeg later op schoolleeftijd extra hulp zoals; specifieke assistentie in het onderwijs, fysiotherapie, bezigheidstherapie of spraaktherapie. Diepgaander onderzoek toont aan dat, in deze groep, de jongens die een geschiedenis van “uterine constraint” hadden het grootste risico liepen om daaropvolgende schoolproblemen te ontwikkelen.  

Panchal et al. onderzochten kinderen met positionele plagiocefalie op mentale en psychomotorische ontwikkelingsstoornissen.  Beide parameters toonden significante verschillen met de normale populatie. Psychomotorisch had 20% een matige achterstand en 13% een significante achterstand. Mentaal vertoonde 8% matige achterstand en 9% significante achterstand. Deze resultaten werden berekend bij kinderen met een gemiddelde leeftijd van 8,4 maanden, waarbij nog geen therapie werd ingesteld. Verder onderzoek is nodig om het effect van de therapie op zowel psychomotorische als mentale ontwikkelingsstoornissen te bepalen.

Bronnen:

MILLER RI, CLARREN SK: Long-term developmental outcomes in patients with deformational plagiocephaly. Pediatrics, 2000 Feb;105(2):E26

PANCHAL J, AMIRSHEYBANI H, GURWITCH R, COOK V, FRANCEL P, NEAS B, LEVINE N: Neurodevelopment in children with single-suture craniosynostosis and plagiocephaly without synostosis. Plast. Reconstr. Surg., 2001 Nov;108(6):1492-8; discussion 1499-500.

VOOR

NA

39000216_1769712666469846_73694220875443

VOOR

NA

BB416E0E-BE40-482A-9A2C-895DD5BF6F4D.jpe

Wat is Torticollis?

Screenshot 2021-11-13 at 12.18.46.png

Aangeboren scheefhals
Niet-acute torticollis ontstaat vaak vlak na de geboorte. De aandoening wordt vaak voor de derde maand na de geboorte ontdekt. De spier die vanaf het borstbeen en het sleutelbeen naar het oor loopt is bij niet-acute torticollis verkort. Aan die kant van de nek zit vaak een verdikking, baby’s zullen daarom continu naar de andere kant kijken. Een moeizame bevalling kan een oorzaak van aangeboren torticollis zijn.

 Sommige baby's worden geboren met deze aandoening die wordt gekenmerkt door verkort sternocleidomastoideus spier. Deze verkorting veroorzaakt de nek van het kind te draaien. Wanneer de nekspieren ofwel worden uitgerekt of tijdens een moeilijke of gecompliceerde bevalling gescheurd, kan littekenweefsel veroorzaken de nek spieren aan te scherpen wat resulteert in scheve nek. Ondernemingen De goede nieuws is torticollis kan worden teruggedraaid indien behandeld op zeer jonge leeftijd, vóór van de baby draait één.

Baby's met torticollis zullen zich gedragen zoals de meeste andere baby's, behalve als het gaat om activiteiten waarbij draaien betrokken is.

Een baby met torticollis:

 • Kan het hoofd in één richting kantelen (dit kan moeilijk op te merken zijn bij zeer jonge baby's)

 • Kijk je liever over één schouder aan in plaats van je om te draaien om je met zijn of haar ogen te volgen als je borstvoeding krijgt,

 • Moeite hebt met borstvoeding aan één kant (of de voorkeur geeft aan slechts één borst) werk hard om je naar je toe te draaien en raak gefrustreerd als hij of zij zijn of haar hoofd niet volledig kan draaien

 

Sommige baby's met torticollis ontwikkelen een plat hoofd (positionele plagiocefalie) aan één of beide zijden door de hele tijd in één richting te liggen. Sommigen kunnen een kleine nekknobbel of bult ontwikkelen, die vergelijkbaar is met een "knoop" in een gespannen spier. Beide aandoeningen hebben de neiging om weg te gaan naarmate de torticollis beter wordt.

image_6483441 (2).JPG

Heeft uw nog vragen over als chiropractie voor uw baby is?

Stuur ons een berichtje.

image_6483441 (3).JPG