Bekkeninstabiliteit zwangerschap: Oorzaken, symptomen en behandeling

Heb je weleens pijn in je bekken, onderrug, of liezen? Of voelt het traplopen ineens niet meer fijn? Grote kans dat je last hebt van bekkeninstabiliteit zwangerschap.

Een vervelend of pijnlijk gevoel in de regio van het bekken komt vooral voor bij zwangere vrouwen. Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit, welke symptomen kun je ervaren en hoe verminder je eventuele klachten? In dit blog geven we uitleg en tips als je last hebt van bekkeninstabiliteit. Zodat je snel weer van je zwangerschap kunt genieten zonder klachten!

Wist je dat meer dan 50% van de zwangere vrouwen last krijgt van bekkeninstabiliteit en bijbehorende klachten?

Wat is bekkeninstabiliteit?

Eigenlijk zegt het woord het al; bekkeninstabiliteit is instabiliteit van het bekken, voornamelijk tijdens of na de zwangerschap. Dit wordt ook wel

symfysiolyse genoemd. Symfysiolyse betekent letterlijk het oplossen (lyse) van de verbinding (symfyse) tussen de twee schaambeenderen. Ze lossen natuurlijk niet echt op, maar worden weker en rekbaarder.

Een zwangerschap maakt een flinke impact op je lichaam; je hebt hormoonwisselingen en je lichaam bereid zich voor op een baby. Tijdens dit proces worden de gewrichtsbanden in het lichaam weker. Dit is normaal, want een baby neemt immers wat ruimte in beslag. En komt uiteindelijk via het bekken ter wereld. Niets om je zorgen over te maken, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je klachten krijgt door bekkeninstabiliteit.

Bekkeninstabiliteit wordt ook weleens bekkenpijn of symfysiolyse genoemd. Dit zijn andere benamingen voor dezelfde klachten.

Bekkeninstabiliteit zwangerschap

Waaruit bestaat het bekken?

Je bekken bestaat uit vier botdelen (het heiligbeen, het staartbeen en het linker- en rechterheupbeen) die verbonden zijn met gewrichten en gewrichtsbanden. Deze gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan beide kanten van de wervelkolom. Normaal gesproken bewegen ze weinig, zodat rug en bekken stevig met elkaar verbonden zijn. Door de soepelere gewrichtsbanden komt er meer bewegingsruimte voor de gewrichten en meer instabiliteit. Het bekken wordt soms te instabiel, waardoor het je lichaamsgewicht niet meer kan dragen. Zeker naarmate je buik groeit. En dat kan voor pijnklachten zorgen.

Oorzaken bekkeninstabiliteit

De grootste oorzaak van bekkeninstabiliteit is het oprekken van de banden rondom het bekken, ter voorbereiding van een zwangerschap. De meeste vrouwen krijgen last rond de 20 e week van de zwangerschap, wanneer het zwangerschapshormoon invloed krijgt. Bekkeninstabiliteit kan ook na de bevalling ontstaan, bijvoorbeeld door een ongunstige ligging van de baby of een snelle bevalling. Ook kun je last krijgen van bekkeninstabiliteit door een ongeluk of sportblessure (vrouwen & mannen). De klachten zijn nagenoeg hetzelfde.

Weet je niet zeker of je last hebt van bekkeninstabiliteit? Doe deze kleine

Test: Til je knie op tot 90 graden van je heup en blijf een been staan. Probeer je evenwicht voor 5 seconden te bewaren. Is dit lastig of pijnlijk? Dan heb je waarschijnlijk last van bekkeninstabiliteit.

Symptomen bekkeninstabiliteit

De symptomen van bekkeninstabiliteit zijn niet bij iedereen hetzelfde. Vaak wordt je sneller moe en heb je een zeurende, scherpe of brandende pijn. Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen is onplezierig. Je kunt last krijgen van de volgende symptomen:

  • Pijn in het bekken
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn in de de bovenbenen of liezen
  • Pijn rond stuitje (stuitbeen)
  • Ochtendstijfheid
  • Pijn bij het lopen
  • Pijn bij het traplopen
  • Pijn bij het omdraaien in bed
  • Pijn en moeite (instabiel) bij het staan op een been
  • Pijn bij het beginnen met lopen, na lang zitten
  • Pijn bij bepaalde bewegingen zoals fietsen of hardlopen

Het grootste deel van de pijnklachten tijdens de zwangerschap gaat vanzelf over, maar dat kan maanden duren. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Behandeling bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een natuurlijk proces van je lichaam. Lage rugpijn of lichte bekkenpijn zijn klachten die vaak voorkomen bij een zwangerschap en verdwijnen vanzelf na een aantal weken. Soms wordt er aangeraden om een bekkenband te gebruiken om het bekken in de juiste positie te houden. Ook helpen bepaalde oefeningen. Het allerbelangrijkste is om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Door rust te houden, herstel je sneller. Maar teveel rust werkt weer averechts, daardoor raken die spieren in je bekken verzwakt.

Let goed op je houding. Je kunt klachten door bekkeninstabiliteit voorkomen of verminderen door goed rechtop te staan. Veel zwangere vrouwen leunen teveel met hun lichaam naar achteren, dit legt veel druk op het bekken. Verdeel je gewicht over beide voeten met de tenen naar voren.

Wist je dat je in alle fasen van je zwangerschap behandeld kunt worden door een chiropractor? Zelfs tot en met de uitgerekende datum. We gebruiken hiervoor speciale technieken.

Tips bij bekkeninstabiliteit

  • Let op je ademhaling tijdens het bewegen, probeer goed door te ademen.
  • Lig op je zij tijdens het slapen, eventueel met een kussen tussen je benen.
  • Zorg voor een comfortabele stoel waar je lekker in zit.
  • Gaat trappenlopen lastig? Probeer eens langzaam zittende de trap af te gaan.
  • Vermijd lang stofzuigen en strijken, dit is te zwaar.
  • Zit niet met je benen over elkaar. Een kleermakerszit kan wel.
  • Rol bij het uit bed komen eerst op je zij en steek je voeten uit het bed. Daarna met je armen omhoog duwen en verder opstaan.

Oefeningen bij bekkeninstabiliteit

Door de bekkenspieren te trainen, voorkom je dat bekkeninstabiliteit erger wordt. Het verlicht vaak ook de pijn in het bekken en de lage rug.

Oefening 1: Het bekken omhoog brengen

Ga op je rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Breng het bekken licht omhoog en daarna omlaag. Herhaal deze oefening zo’n 10 keer.

Oefening 2: Bovenbeen optillen

Ga op je zij liggen en ondersteun je bovenlichaam met je arm. Til je bovenste been op, span je bekkenbodemspieren aan, en laat weer zakken. Herhaal deze oefening 10 keer en wissel dan van kant.

Oefening 3: Wisselend uitstrekken

Ga op handen en knieën zitten. Zet je handen onder je schouders en knieën onder je heupen. Span je buikspieren en bekken aan en strek je rechterarm en linkerbeen. Houd dit een paar seconden vast en wissel van kant. Doe dit 10 keer.

Chiropractie en bekkeninstabiliteit

Zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit kunnen veel baat hebben bij chiropractie. Door het bekken te stabiliseren met chiropractische correcties en oefeningen, worden je klachten al snel minder. Een juiste spierbalans rond het bekken is erg belangrijk. Avant Garde Chiropractie heeft veel ervaring met het behandelen van zwangere vrouwen. We nemen de tijd om meer te weten te komen over jou en je zwangerschap. Het is veilig en we maken het je zo comfortabel mogelijk.

Wilt je meer weten over wat chiropractie kan betekenen bij bekkeninstabiliteit? Wil je graag jouw klachten verminderen en een zo comfortabel mogelijke zwangerschap? Meer energie? Maak dan nu een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak