Buikkrampjes bij baby’s | Oorzaken, symptomen en tips

Buikkrampjes bij baby’s, bijna elke baby krijgt er last van. Is jouw kindje ineens ontroostbaar na de voeding of trappelt hij / zij met de beentjes? Waarschijnlijk zijn dit buikkrampjes.  Ondanks dat het erg vervelend is, niet alleen voor je baby maar ook voor jezelf, zijn krampjes vrij normaal. Het is een onderdeel van de groei van je baby, de een heeft er meer last van dan de ander. In dit blog lees je de mogelijke oorzaken van buikkrampjes, hoe je ze herkent en geven we handige tips om kramp bij je baby te verminderen.  

Wat zijn buikkrampjes?

Buikkrampjes – ook wel darmkrampjes of koliek genoemd – zijn samentrekkingen van de spieren in de darmwand. Dit komt voornamelijk omdat de darmen niet gewend zijn aan voeding en nog in ontwikkeling zijn. Buikkrampjes bij baby’s komt het meest voor als ze rond de 6 weken oud zijn. De krampen beginnen vaak tijdens of na de voeding en zijn erg vervelend voor je baby, met veel huilen als gevolg. Het is natuurlijk niet leuk om je baby zo ontroostbaar te zien, dit kan soms wel uren aanhouden (meestal in de avond). Een baby met buikkrampjes houdt je waarschijnlijk flink wat nachten wakker. Gelukkig zijn darmkrampen bij baby’s een tijdelijk probleem en verdwijnt het meestal wanneer een baby ouder wordt.

Oorzaken van buikkrampjes bij baby’s

De meest voorkomende oorzaken zijn voeding en stress. Probeer eerst om deze factoren aan te pakken, dit verlicht in veel gevallen al de buikkrampjes. Andere mogelijke oorzaken van krampen bij baby’s:

  • Onvolgroeid spijsverteringsstelsel
    Baby’s hebben nog geen volgroeid spijsverteringsstelsel en kunnen daarom moeite hebben met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan leiden tot gasvorming en buikpijn.
  • Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen
    Sommige baby’s zijn allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen zoals lactose (melkproducten) of soja, waardoor ze last krijgen van darmkrampen. 
  • Reflux

Sommige baby’s krijgen last van reflux, wat darmkrampen en brandend maagzuur kan veroorzaken.

  • Gulzig drinken
    Drinkt jouw baby alsof zijn / haar leven er vanaf hangt? Dan is de kans groot dat er veel lucht wordt ingeslikt en dat de voeding te snel in de maag en darmen terecht komt. Dat kan buikkrampjes geven.
  • Verkoudheid

Tijdens een verkoudheid, is de kans groter dat je baby lucht mee inslikt. Net als gulzig drinken, zorgt dit vaak voor krampjes.

  • Teveel / wisselen van voeding

Heeft je baby eigenlijk teveel op, kan dit leiden tot buikkrampjes en spugen (reflux). Stap je over naar een ander soort voeding of bijvoorbeeld van borstvoeding naar kunstvoeding? Wellicht heeft je baby daardoor krampjes. Andere voeding wordt anders verteerd, de darmen van je kindje hebben tijd nodig om daaraan te wennen.

buikkrampjes bij baby's

Hoe herken je buikkrampjes bij baby’s?

De meeste baby’s die last hebben van buikkrampjes worden zo’n half uur na de voeding onrustig en beginnen te huilen. Andere symptomen zijn een rood aangelopen gezicht, trappelende beentjes en gebalde vuistjes. Soms laat je baby ook veel windjes. De krampjes ontstaan als je baby twee tot drie weken oud is, dit kan bij zowel borstvoeding als flesvoeding voorkomen. De piek ligt rond de zes weken, daarna wordt het gelukkig minder. Na 3 á 4 maanden zijn de darmen gewend en zijn de krampen zo goed als verdwenen.

Tips voor buikkrampjes bij baby’s

Het beste is om je baby te kalmeren en rust te geven, bijvoorbeeld met wiegen of rustgevende muziek. Troost je baby door hem of haar bij je te houden, een draagzak kan hierbij fijn zijn. Kijk ook eens naar deze effectieve tips: 

1. Voorkom lucht in de darmen
Bij een baby die gulzig of te snel drinkt, kan er lucht mee worden ingeslikt. Je kunt dit grotendeels voorkomen door de tijd de nemen voor de voeding en tussendoor pauzes in te lassen. Het kan helpen  om voor de voeding een paar minuten je pink of fopspeen te geven. Bij flesvoeding kun je eventueel een speen met een kleiner gaatje gebruiken. Schud het flesje niet te hard en zorg tijdens het voeden dat de speen altijd gevuld is. Vergeet niet om je baby goed te laten boeren na het voeden.

2. Verlicht de pijn met warmte

Een warm bad of een lauwwarm kruikje op de buik, helpt je baby ontspannen. Je kunt ook een warme doek gebruiken en die op het buikje leggen.

3. Let bij borstvoeding op wat je eet

Geef je borstvoeding, let dan extra op wat je zelf eet. Dit kan namelijk de oorzaak zijn waarom je baby darmkrampjes heeft. Sommige stoffen in je eten kan je kindje nog niet goed verdragen. Denk aan specerijen, ui, knoflook, citrusvruchten, chocolade en koffie. Hou een eetdagboek bij om erachter te komen of bepaald voedsel een reactie geeft bij je baby. 

4. Houd een vast voedingsschema aan

Geef je flesvoeding, probeer dan regelmaat aan te houden. Grote veranderingen zorgen vaak voor (extra) buikkrampjes, dat wil je natuurlijk voorkomen. Neem de tijd voor een boertje na het voeden, hierbij houd je jouw baby met zijn / haar buik op je schouder.

5. Kalmeer je baby met beweging / massage

Het helpt vaak om met ritmische bewegingen je baby te kalmeren. Loop bijvoorbeeld rond met je baby in je arm of in een draagdoek, wandel een stukje met de kinderwagen of maak een ritje met de auto. Probeer ook eens deze oefeningen: 

• Leg je baby met de buik naar beneden (vliegtuighouding).

• Masseer de buik van je baby in een klokvormige beweging.  

• Masseer de rug van je baby terwijl hij / zij met de buik naar beneden ligt.

• Probeer je baby in een ronde houding vast te houden.

• Maak fietsbewegingen met de beentjes van je baby.

buikkrampjes bij baby’s verlichten met chiropractie

Wist je dat baby’s al vanaf de geboorte behandeld kunnen worden door een chiropractor? Chiropractie helpt de darmfunctie te verbeteren, wat bijdraagt aan het verminderen van buikkrampjes bij baby’s. Er zijn speciale technieken ontwikkeld om zachtaardige, veilige behandelingen aan te bieden aan baby’s, zonder het gebruik van medicatie.

Wil je meer weten over de voordelen van chiropractie voor baby’s? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak