Veel mensen zoeken naar effectieve behandelingen om verlichting te vinden van darmproblemen zoals buikpijn, spijsverteringsstoornissen en een onregelmatige stoelgang. Darmproblemen zijn geen pretje, het kan al gauw je hele dag verpesten. Zit je gezellig met vrienden of ben je een dagje weg met familie, gaat ineens je buik rommelen. Al snel zit je alleen nog maar in de buurt van de wc. Wist je dat bijna een kwart van alle Nederlanders kampt met maag- en of darmproblemen? Dat is ontzettend veel.
Heb jij last van je darmen, dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig zijn er een hele hoop natuurlijke manieren om je darmproblemen te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. In dit blog leggen we uit je hoe chiropractie kan helpen bij darmproblemen. Ook geven we een aantal tips die vaak goed werken.
Hoe werken je darmen?
De darmen zijn onderdeel van je spijsverteringskanaal. Wanneer je eet, komt het voedsel via je slokdarm en maag in je dunne darm terecht (ongeveer 5 meter lang). De dunne darm zorgt ervoor dat voedsel verteerd wordt en dat belangrijke voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam. Hierna gaat het restant door naar je dikke darm, waar vocht en zout eruit wordt gehaald. Dit komt vervolgens in de endeldarm (rectum) terecht, het laatste stuk van de dikke darm. Je ontlasting verlaat vervolgens je lichaam via de anus. Werkt alles naar behoren, dan heeft je lichaam alle voedingstoffen opgenomen en kun je makkelijk naar de wc.
Symptomen bij darmproblemen
Darmproblemen zijn niet alleen erg vervelend, maar ook beschamend. Het is een onderwerp waar je liever niet over praat. Toch is het goed om hulp te zoeken als je regelmatig last hebt van darmproblemen. De symptomen bij darmproblemen verschillen van persoon tot persoon. Misschien heb jij erg veel last van een opgeblazen gevoel na het eten, terwijl iemand anders juist meteen na de maaltijd naar de wc moet. Veelvoorkomende symptomen bij darmproblemen zijn:
- constipatie
- diarree
- winderigheid
- buikpijn
- krampen
- brandend maagzuur
Wat veroorzaakt darmproblemen?
De meeste darmproblemen worden veroorzaakt door een stoornis in de zenuwen, een ongezond voedingspatroon of stress. Wanneer je regelmatig last hebt van darmproblemen, maar er niet echt een oorzaak voor kunt vinden, wordt dit wel eens “prikkelbare darm syndroom” genoemd. Dit is een overgevoeligheid van het maag-darmsysteem dat te heftig reageert op bepaalde prikkels. Andere aandoeningen die te maken hebben met de darmen/ stoelgang zijn coeliakie, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
De relatie tussen het zenuwstelsel en de spijsvertering
Om te begrijpen hoe chiropractie kan helpen bij darmproblemen, is het belangrijk om te weten dat er een nauwe relatie bestaat tussen het zenuwstelsel en de spijsvertering. Het zenuwstelsel controleert en coördineert verschillende functies van het lichaam, waaronder de spijsvertering. Specifieke zenuwbanen, zoals de nervus vagus, hebben invloed op de darmbeweging, de afscheiding van spijsverteringsenzymen en andere belangrijke processen.
Tips bij darmproblemen
Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om darmklachten te verminderen. Weet je niet precies de oorzaak van jouw darmprobleem, probeer dan één of meerdere onderstaande tips. De kans is groot dat hierdoor je darmproblemen snel afnemen.
1. Let op je voeding
Dat groenten en fruit gezond zijn, weten we ondertussen wel. Maar wist jij al dat er bepaalde groenten en fruit zijn waar je darmen gevoelig op kunnen reageren? Dat komt omdat veel groenten vol zitten met fructaan: een suiker-enzym dat normaal helemaal geen kwaad kan, maar wanneer je dit enzym niet kan verteren, kan je er bijvoorbeeld buikpijn van krijgen. In deze groentes zit geen fructaan en kun je dus gerust eten bij een gevoelige spijsvertering:
Aardappel | Komkommer |
Aubergine | Paksoi |
Andijvie | Pastinaak |
Babymaïs | Radijs |
Boerenkool | Rode paprika |
Broccoli | Rucola |
Gember | Spinazie |
Groene pepers | Wortel |
2. Gebruik een goede probiotica
Probiotica zijn goede bacteriën die je darmen nodig hebben om je eten te verteren. Wanneer je onvoldoende van deze goede bacteriën hebt, kan het zijn dat je darmen moeite hebben met de vertering. Andere natuurlijke middeltjes zoals Aloë Vera, pepermuntolie en lijnzaad helpen je darmen ook een handje.
3. Verminder stress
Stress speelt regelmatig een belangrijke rol bij darmproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en functionele dyspepsie. Wist je dat chiropractie helpt bij het verminderen van stress door het zenuwstelsel te stimuleren? Je lichaam zal beter ontspannen en sneller herstellen. Dit heeft ook een positief effect op darmproblemen.
4. Probeer gefermenteerde groenten
Volgens sommigen een waar wondermiddel: gefermenteerde groenten. Gefermenteerde voeding bevat hoge concentraties aan vitaminen en ondersteunt een gezonde darmwerking. In gefermenteerde groenten zitten veel goede, levende bacteriën die jouw darmen gezond houden. Hoe vaker je gefermenteerde groenten eet, hoe moeilijker het wordt voor “slechte” bacteriën om zich te nestelen in je darmen. Na een tijdje gaan deze goede bacteriën weer weg, wat een goed excuus is om regelmatig kimchi te eten.
5. Drink voldoende water en thee
Drink elke dag 1.5 tot 2 liter water of thee. Verschillende soorten thee hebben een helende werking op je darmen. Zo is kamillethee erg goed tegen ontstekingen en winderigheid, terwijl rooibosthee juist helpt bij krampen. Heb je last van misselijkheid? Probeer muntthee of gemberthee.
6. Blijf in beweging
Beweging houdt je spijsvertering actief, waardoor bijvoorbeeld constipatie sneller opgelost wordt. Lichaamsbeweging heeft ook een positieve invloed op de doorbloeding van je darmen. Goed doorbloede darmen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen beter worden opgenomen, terwijl de gifstoffen sneller worden afgevoerd.
7. Let vaker op je houding
Een slechte houding, zoals voorovergebogen zitten of een ingezakte rug, kan de druk op de buikholte vergroten en de natuurlijke beweging van de spijsverteringsorganen belemmeren. Dit kan leiden tot een vertraagde spijsvertering, verminderde darmbeweging en mogelijk obstipatie. Let daarom eens wat vaker op je houding en hou in de gaten of dit een positief effect heeft op jouw darmproblemen. Zit je veel, investeer dan in een ergonomische werkplek. Doe regelmatig oefeningen en stretches. om de spieren rondom de wervelkolom te versterken en de mobiliteit te verbeteren, dit ondersteunt de darmfunctie.
Darmproblemen verminderen met chiropractie
Chiropractie staat niet meteen bekend om het oplossen van maag- en darmklachten, maar in veel gevallen helpt het erg goed. Aangezien darmproblemen meestal het gevolg zijn van blokkades of storingen in het zenuwstelsel, is dit met chiropractie goed te verhelpen. Blokkades, ook wel subluxaties genoemd, oefenen druk uit op zenuwen, waardoor de communicatie tussen het zenuwstelsel en de spijsverteringsorganen verstoord raakt.
Door het toepassen van verschillende chiropractische technieken brengen we de wervelkolom weer terug in balans. Dit herstelt de normale zenuwfunctie, waaronder die van het spijsverteringsstelsel, waardoor klachten al snel afnemen. Zo kun je weer doen wat je wilt, zonder continue te hoeven denken waar het dichtstbijzijnde toilet is.
Wil je graag van je darmproblemen af? Vraag een eerste consult aan. Samen bepalen we gezondheidsdoelen en werken aan een gezond lichaam in balans.