Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Staat uw vraag er niet bij? Stuur ons een mail of bel 023 2052188.

Wat doet een chiropractor precies?

Een chiropractor kijkt hoe de hersenen en het lichaam met elkaar communiceren. Soms worden deze signalen verstoord, bijvoorbeeld door stress of een ongeluk, waardoor het lichaam uit balans raakt. De hersenen kunnen niet goed meer met het lichaam communiceren. De chiropractor heft deze blokkades op door middel van manipulatie van het zenuwstelsel, de wervelkolom en gewrichten. Chiropractie is zachtaardig en veilig.

Waarom hoor ik soms een ‘krakend’ geluid tijdens de behandeling?

Het krakende geluid wat u soms hoort tijdens een behandeling zijn niet uw botten. Het zijn gasbellen die zich verplaatsen in de gewrichtsvloeistof op het moment dat er een drukverschil ontstaat door manipulatie van de gewrichten. Het is vrij normaal dat dit gebeurt en is onschuldig. In de volksmond wordt een chiropractor om deze reden een ‘kraker’ genoemd.

Ben ik te oud (of te jong) om behandeld te worden?

Onze cliënten variëren in leeftijd van enkele weken oud (huilbaby’s) tot boven de 90 jaar. U bent dus nooit te jong of te oud om behandeld te worden. Iedereen krijgt een persoonlijke behandeling, waardoor we mensen van alle leeftijden op een veilige manier kunnen behandelen. Ook mensen met bijvoorbeeld artrose of botontkalking.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het lichaam heeft tijd nodig om te genezen. Hoelang dit duurt, is heel persoonlijk en sterk afhankelijk van een aantal factoren:

  • soort klacht
  • de duur van de klacht
  • leeftijd
  • algehele gezondheid
  • mentale houding
  • fysieke conditie

Meestal kan de chiropractor een redelijke inschatting maken over het aantal behandelingen at nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen. Tijdens de eerste afspraak geven we meer uitleg en stellen een persoonlijk behandelplan op.

Wordt chiropractie vergoed door mijn verzekeraar?

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in het (aanvullende) pakket opgenomen. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent, wordt een gedeelte of het hele tarief vergoed, meestal tot een maximaal aantal behandelingen per jaar. U betaalt hiervoor geen eigen risico. Wilt u snel uw vergoeding zien, kijk op https://www.chiropractievergoeding.nl/ 

Voor veel verzekeraars geldt dat zij alleen behandelingen vergoeden door chiropractoren die geregistreerd zijn bij een beroepsvereniging. Wij zijn aangesloten bij de Dutch Chiropractic Federation (DCF).

Moet ik een verwijskaart hebben?

Nee, om in aanmerking te komen voor vergoeding hoeft u geen verwijskaart van de huisarts te hebben.

Welke kleding moet ik aan naar chiropractor?

U hoeft geen speciale kleding aan naar de chiropractor. Wel raden we aan om te kiezen voor comfortabele, ruimvallende kleding waarin u voldoende bewegingsvrijheid heeft. Bijvoorbeeld een sportbroek met een t-shirt of top.

Hoe voel ik me een behandeling van de chiropractor?

Dit is heel persoonlijk, maar de meeste mensen voelen zich na een chiropractische behandeling direct beter. De een krijgt meer energie, terwijl de ander zich juist slaperig voelt. Elk lichaam reageert anders, maar er is geen goed of fout.

Doet chiropractie pijn?

In de meeste gevallen is chiropractie niet pijnlijk. Heeft u bijvoorbeeld flinke rugpijn, dan zal de behandeling wat gevoeliger zijn, omdat die plek al pijn doet. Na de behandelingen zullen de spieren ontspannen en neemt de pijn al snel af. Soms ontstaat een stijf gevoel of spierpijn in het behandelde gebied.

Is chiropractie veilig?

Ja, chiropractische behandelingen zijn uiterst veilig. Chiropractie is wereldwijd erkend als een van de veiligste geneeswijzen. Op een natuurlijke wijze zonder medicijnen of operaties!

Wat kost een behandeling bij een chiropractor?

Het eerste consult bedraagt € 95. Tijdens deze intake doen we een uitgebreid onderzoek en stellen een persoonlijk behandelplan op. Alle behandelingen daarna zijn € 65. Meer informatie vindt u op onze tarievenpagina.

Waar staat de DC voor?

Dit staat voor Doctor of Chiropractie, de titel die een student behaalt na het afronden van een zesjarige academische studie in chiropractie.

Wat is het verschil tussen chiropractie en ander geneeswijzen?

We begrijpen de verwarring, want chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen benaderingen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Hieronder de verschillen uitgelegd:

  • Chiropractor: richt zich op het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom met effect op de spieren, pezen, banden en bindweefsel.
  • Fysiotherapeut: richt zich op het functioneren van de spieren.
  • Manueel therapeut: richt zich op het functioneren van de spieren en gewrichten.
  • Osteopaat: richt zich op het organensysteem en de bloedbanen van de patiënt in het algemeen.

Geregistreerde chiropractoren hebben altijd een zesjarige universitaire opleiding afgerond, wat niet altijd geldt voor de andere beroepen.

Maak een afspraak