Frozen shoulder: Causes, symptoms and treatment

Frozen shoulder: Oorzaken, symptomen en behandeling
Heb je last van een pijnlijke en stijve schouder? Dit vaak een teken van overbelasting en ontstekingen. Misschien heb je een ‘frozen shoulder’. Hoe ontstaat een frozen shoulder, welke symptomen kun je ervaren en hoe verminder je klachten? In dit blog geven we uitleg en tips als je last hebt van een frozen shoulder. Zodat je snel weer van het leven kunt genieten zonder pijn! 

Wist je dat ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking weleens last heeft van een frozen shoulder? Dit komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar. 

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is de Engelse benaming voor een totale verstijving van het schoudergewricht. Dit is een beschermmechanisme van je lichaam, als reactie op de ontstekingen van het gewrichtskapsel. Op deze manier wordt je gedwongen om rust te nemen en je schouder te ontlasten.  

Het gewrichtskapsel is een dunne laag bindweefsel (2 mm) om de kop en kom. Door de ontsteking wordt het kapsel dikker en stugger. De rek gaat eruit, waardoor de beweeglijkheid van je schouder en arm wordt beperkt. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’.

frozen shoulder

Oorzaken frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is vaak onduidelijk. Meestal is een overbelasting, val of verkeerde beweging van de schouder de oorzaak. Werk je veel met je handen boven je hoofd zoals een schilder, dan loop je een hoger risico op frozen shoulder dan anderen. 

Wanneer de schouder niet of nauwelijks wordt gebruikt, is er kans op een frozen shoulder. Denk aan een breuk in de arm, die daardoor in een mitella gehouden wordt. Er is een grotere kans op een frozen shoulder bij bepaalde ziektes zoals diabetes (suikerziekte), Parkinson en schildklieraandoeningen. Ook langdurige stress speelt een belangrijke rol.

Een frozen shoulder ontwikkelt zich geleidelijk. Herstel gaat langzaam en kan soms wel drie jaar duren. Gelukkig versnellen chiropractische behandelingen het genezingsproces!

Symptomen frozen shoulder

Bij een frozen shoulder heb je vaak last van een zeurende, drukkende pijn. Ook zijn er vaak problemen met bewegen, de naam frozen shoulder (bevroren schouder) zegt het al: het gevoel dat de schouder ‘bevroren’ is. De pijn merk je vooral ‘s nachts, maar kan ook continu aanwezig zijn. De pijn die kenmerkend is voor een frozen schoulder is op te delen in drie verschillende fases:

1. Bevriezingsfase
In eerste fase –  die soms maanden kan duren – ervaren veel mensen een vervelende pijn in de schouder die continu aanwezig is, ook als je niets doet. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm, onderarm en soms ook in de bovenrug en nek. De beweeglijkheid van de schouder neemt af, waardoor simpele dingen als aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden pijnlijk worden. Ook slapen wordt lastiger, vooral als je op de pijnlijke schouder ligt. Probeer bewegingen met je schouder niet te forceren.

2. Bevroren fase

In deze fase voelt de schouder stijf aan en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. Het bewegen van het schoudergewricht doet nu wel minder pijn. Ook deze fase kan maanden aanhouden.

3. Ontdooi fase

In de laatste fase neemt de stijfheid en pijn af. Je kunt je schouder en arm makkelijker bewegen, waardoor je alledaagse dingen weer kunt oppakken. Ook sport kan op normale wijze worden hervat. Uiteindelijk verdwijnt de pijn volledig en voelt je schouder weer als voorheen. 

Behandeling frozen shoulder

Wanneer je een frozen shoulder niet laat behandelen, kan het tot meer dan drie jaar duren voordat je er vanaf bent. Gelukkig kan chiropractie dit proces flink versnellen. Tijdens het eerste bezoek stelt de chiropractor vragen over je klachten en algehele gezondheid. Door gebruik te maken van verschillende methoden, onderzoeken we waar de klacht vandaan komt, wat de oorzaak is en waarom de klacht zich heeft ontwikkeld. De chiropractor zal uitleggen wat er precies aan de hand is en stelt een persoonlijk behandelplan op.

Door manipulatie, ook wel ‘kraken’ genoemd, worden gewrichten behandeld en de bewegingsvrijheid hersteld. Ook dry needling en shockwave therapie kan goed helpen bij een frozen shoulder. De pijn wordt minder en je voelt je na elke behandeling beter. Zodra de pijn afneemt en de schouder minder stijf wordt, geven we oefeningen mee die je makkelijk zelf thuis kunt doen. Zo herstel je nóg sneller. 

Chiropractie doet niet aan symptoombestrijding, maar pakt de oorzaak van het probleem aan.

Shockwave therapie bij een frozen shoulder

Shockwave therapie is een relatief moderne behandelingsmethode voor aandoeningen aan pezen en gewrichten, zoals een frozen shoulder. Met behulp van een apparaat worden met schokgolven de pijnlijke plekken in het lichaam behandeld. Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam.

De afgegeven energie wordt opgenomen in het pijnlijke weefsel. Het lichaam reageert hierop door verschillende stoffen aan de maken die herstel stimuleren en de doorbloeding verbeteren. Naast een frozen shoulder, helpt shockwave therapie o.a. bij een pijnlijke nek, rug knie of enkel en tennis- of golferselleboog. Bewegen gaat makkelijker en de pijn blijft weg. De resultaten van shockwave therapie zijn wetenschappelijk aangetoond. 

Chiropractie en een frozen shoulder

De chiropractor kan je uitleggen wat er aan de hand is met je schouder en zal naast de behandeling ook adviseren hoe en hoeveel je de schouder mag belasten. Een korte samenvatting:

  • Bij een frozen shoulder heb je pijn in de schouder, vaak uitstralend naar de bovenarm.
  • Deze pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van het gewrichtskapsel.
  • De pijn wordt steeds erger en je schouder verstijft.
  • Bewegen is pijnlijk, maar ook in rust kun je last hebben. 
  • Een frozen shoulder herstelt bijna altijd vanzelf, maar dit kan heel lang duren.
  • Het is goed om – binnen de pijngrens – te blijven bewegen.
  • Chiropractie helpt bij het herstel.

Heb jij klachten die lijken op een frozen shoulder? Slaap je slecht vanwege een pijnlijke schouder? Wil je graag jouw klachten verminderen en van die vervelende pijn af? Maak dan nu een afspraak voor een eerste consult. 

Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts. We hebben al veel mensen met een frozen shoulder geholpen, je bent bij ons op de juiste plek! 

You do not need a referral from the doctor for this. We have already helped many people with a frozen shoulder, you are in the right place with us!

Maak een afspraak