Frozen Shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht. Als gevolg daarvan gaat het kapsel om het gewricht krimpen en verdikken. Daardoor wordt de schouder stijf en kan niet meer alle bewegingen maken. Dit betekent dat ook de arm minder goed gebruikt kan worden. Het verrichten van alledaagse activiteiten, zoals wassen, aankleden en koken worden daardoor moeilijker of zelfs onmogelijk.

Een frozen shoulder is dus iets anders dan schouderartrose: bij artrose in de schouder is slijtage van het kraakbeen en een ontsteking in het gewricht ten gevolge daarvan de boosdoener.

Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?

Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk en doorloopt drie stadia. Het begint met de ‘bevriezingsfase’. Door de ontsteking ontstaat een vervelende pijn die continu in de schouder aanwezig is. Dit kan ’s nachts erger worden, vooral als er op de schouder wordt geslapen. De pijn neemt toe als arm wordt gebruikt, vooral bij plotselinge bewegingen. In deze fase – die soms maanden kan duren – neemt de beweeglijkheid van de schouder af.

In de ‘bevroren fase’ voelt de schouder stijf aan en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. Het bewegen van het schoudergewricht doet nu wel minder pijn. Ook deze fase kan maanden aanhouden.

Het laatste stadium van het ziekteproces wordt de ‘ontdooifase’ genoemd. De stijfheid en pijn nemen af en de bewegingsmogelijkheden van het schoudergewricht nemen toe. De patiënt ervaart dat het verrichten van alledaagse bezigheden steeds gemakkelijker gaat. Uiteindelijk volgt volledig herstel.

Deze drie fasen van een frozen shoulder kunnen in totaal drie jaar duren.

Met hulp van een chiropractor is het heel vaak korter. 

Chiropractie en een frozen shoulder

Wanneer u een frozen shoulder niet laat behandelen kan het tot meer dan drie jaar duren voordat de schouder is genezen. Chiropractie kan dit proces flink versnellen. De chiropractor legt uit wat er aan de hand is met uw schouder en zal naast de behandeling ook adviseren hoe en hoeveel u de schouder mag belasten. Door manipulatie, ook wel ‘kraken’ genoemd, worden gewrichten behandeld en de bewegingsvrijheid hersteld. Ook dry needling en shockwave therapie kan goed helpen bij een frozen shoulder. De pijn wordt minder en uw lichaam voelt na elke behandeling beter. Zodra de pijn afneemt en de schouder minder stijf wordt, geven we oefeningen mee die u makkelijk zelf thuis kunt doen. Zo herstelt u nóg sneller. 

Maak een afspraak
Maak een afspraak