Genezen zonder medicijnen: wat is chiropractie?

Chiropractie is de derde grootste geneeswijze ter wereld. Toch hebben veel mensen geen idee wat een chiropractor precies doet en met welke klachten ze terecht kunnen. Ze staan vooral bekend als “krakers”, vanwege het geluid je soms hoort tijdens een behandeling. Om dit fabeltje maar meteen uit de wereld te helpen: dat krakende geluid zijn niet je botten, maar is gas/lucht dat ontsnapt of verplaatst tussen de wervels. Wat is chiropractie? Waar komt deze geneeswijze vandaan? Welke technieken zijn er allemaal? Is het wat voor jou? In dit blog krijg je antwoord op deze vragen en meer. Op naar een gezond leven zonder pijn!

De oorsprong van chiropractie

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze, waarin de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan. De Amerikaanse dr. Palmer wordt beschouwd als de grondlegger van chiropractie, wanneer hij aan het einde van de 19e eeuw een dove man geneest met een chiropractische behandeling. Deze doofheid was ontstaan door een verschoven wervel / blokkade van zenuwen. Hij ontdekte dat er een verband was tussen klachten en bepaalde problemen in de wervelkolom. De zoon van dr. Palmer zette zijn werk voort, deed veel wetenschappelijk onderzoek en richtte een school voor chiropractie op.

Wist je dat: het woord chiropractie is afgeleid van het Griekse woord ‘cheiros’ (hand) en ‘pratto’ (beoefenenen)? Dit verwijst naar de manuele behandelingen.

De studie chiropractie is bijna gelijk aan een studie geneeskunde aan de universiteit, en duurt 5 jaar. In Nederland is er nog geen opleiding, de meeste chiropractoren studeren in Engeland, Frankrijk, Denemarken, Amerika, of Australië. Na het afronden van de opleiding zijn er nog bepaalde certificaten nodig om specialisaties uit te oefenen.

Wat is chiropractie?

Chiropractie gaat uit van het idee dat het lichaam zichzelf kan genezen en dat de structuur van de wervelkolom van invloed is op de algehele gezondheid. Met andere woorden; als je wervelkolom in de juiste stand staat en je zenuwstelsel optimaal werkt, draagt dit bij aan o.a. een betere immuunfunctie, slaapkwaliteit en energieniveau.

Alternatieve geneeskunde

Chiropractie wordt beoefend in landen over de hele wereld.Het is een vorm van alternatieve geneeskunde, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen van het lichaam als een geheel systeem in plaats van het behandelen van afzonderlijke symptomen. Deze holistische benadering is gebaseerd op het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam. Andere vormen van alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur en kruidengeneeskunde. Omdat chiropractie in vergelijking met andere geneeswijzen niet zolang bestaat (circa 100 jaar) wordt het in sommige landen nog niet erkend. 

In Nederland wordt chiropractie helaas niet gedekt door de basisverzekering, je hebt altijd een aanvullende verzekering nodig. Het effect van chiropractische behandelingen verschilt van persoon tot persoon, en is afhankelijk van veel factoren zoals leefstijl, medische geschiedenis en leeftijd. Bij Avant Garde Chiropractie helpen dagelijks tientallen mensen, neem gerust een kijkje tussen alle reviews op Google. 

Voor wie is chiropractie?

Chiropractie is voor iedereen, van baby’s en tieners tot zwangere vrouwen en 65 plussers. Chiropratie staat vooral bekend als goede behandelmethode bij rugpijn en spierspanning, maar je kunt bij nog veel meer klachten bij een chiropractor terecht, waaronder: 

 • hoofdpijn en migraine
 • darmklachten
 • nek- en schouderpijn
 • RSI klachten zoals een tennisarm
 • slijmbeursontsteking
 • hernia, ischias en spit
 • zwangerschapsklachten
 • bekkeninstabiliteit
 • kaakproblemen
 • klachten bij kinderen (bedplassen, ADHD)
 • klachten bij baby’s (overmatig huilen, torticollis)

Dit is nog lang niet alles waarbij chiropractische behandelingen goed kunnen helpen. Twijfel je of chiropractie de oplossing is voor jouw klacht(en)? Mail al je vragen naar info@avantgardechiropractie.nl of bel naar 023-2052188.

Focus op preventie

Hoewel de meeste mensen pas bij de chiropractor komen als ze klachten hebben, is chiropractische zorg eigenlijk bedoeld als preventieve maatregel om de algehele gezondheid en welzijn te behouden. Dit kun je vergelijken met de tandarts; je gaat regelmatig op controle om te voorkomen dat je gaatjes of gebitsproblemen krijgt. Een regelmatige behandeling bij de chiropractor, houdt je in lichaam soepel, gezond en in balans. Hiermee kun je veel problemen voorkomen. Het is als een APK voor je lichaam. Helaas is chiropractie als preventieve behandelmethode nog niet heel bekend, daar willen we graag verandering in brengen.

Chiropractische behandelingen

Ga je voor de eerste keer naar een chiropractor? Wij leren je graag eerst beter kennen via een intakegesprek, waar we dieper ingaan op je klachten, medische geschiedenis en leefstijl. Ook doen we een lichamelijk onderzoek, waarbij je de stand van je wervelkolom en spierspanning voelen. Na het bespreken van de bevindingen, krijg je een advies en persoonlijk behandelplan. Een chiropractische behandeling bestaat voornamelijk uit manipulatie van de wervelkolom. Hierbij passen we gecontroleerde druk toe op specifieke gewrichten om de normale beweging te herstellen en eventuele blokkades te verlichten. Daarnaast krijg je indien nodig oefeningen mee en geven we graag tips over een gezonde leefstijl en goede houding. 

Verschillende technieken

Er zijn verschillende technieken binnen de chiropractie. Welke techniek er gebruikt wordt, hangt af van de behoeften en comfortniveaus van de cliënt. Enkele veelgebruikte technieken binnen de chiropractie: 

 • Diversified Techniek
  Een veelzijdige aanpak die gebruikmaakt van diverse handmatige aanpassingstechnieken met als doel om de wervelkolom in de juiste stand te zetten, gewrichten soepeler te maken en flexibiliteit terug te brengen. Korte, snelle ‘duwtjes’ op specifieke plekken, zorgen ervoor dat spierspanning vermindert en gewrichten weer normaal kunnen bewegen.
 • SOT (Sacro Occipitale Techniek)
  Dit is een methode in de chiropractie die zich richt op het herstellen van balans in het bekken en de wervelkolom. Chiropractoren die deze techniek gebruiken, passen zachte aanpassingen toe, vooral bij het heiligbeen (sacrum) en de schedelbasis (occiput). Het doel is om de communicatie tussen het zenuwstelsel en de rest van het lichaam te verbeteren en zo de algehele gezondheid te bevorderen.
 • Activator Techniek
  Hierbij wordt een klein handinstrument gebruikt om specifieke gewrichten voorzichtig aan te passen, beweging te herstellen, ontstekingen te bestrijden en pijn te verlichten. Deze zachte techniek is vooral geschikt voor kinderen of mensen met een gevoelig zenuwstelsel.
 • Thompson Drop Techniek
  Bij deze techniek lig je op een speciale tafel met ‘drop’-secties. De chiropractor behandelt via een snelle duw, terwijl de tafel ‘valt’ om de druk te minimaliseren. Het ziet er vaak heftiger uit dan het is.
 • Webster Techniek
  Deze chiropractische techniek is speciaal voor zwangere vrouwen, gericht op het herstellen van het bekken. Chiropractoren passen de wervelkolom en het bekken aan om comfortabelere zwangerschappen te bevorderen.
 • NOT (Neural Organisation Technique)
  Een goed functionerend zenuwstelsel is van groot belang voor een optimale gezondheid. Deze techniek richt zich op het optimaliseren van de communicatie tussen het zenuwstelsel en de rest van het lichaam. Het zorgt voor een betere balans binnen het zenuwstelsel, wat kan worden beïnvloed door verschillende factoren zoals stress, fysieke trauma’s of emotionele spanningen.

Gezond met chiropractie

Nu je weet wat chiropractie is, waar het vandaan komt en hoe het ongeveer werkt, zit er nog maar één ding op: een afspraak maken en zelf ervaren hoe fijn het is. Of je nu een hele reeks aan klachten hebt, of juist preventief wilt komen, je krijgt er geen spijt van. Ons ervaren team staat voor je klaar!


Maak een afspraak