Pees irritatie/pees ontsteking

 

Wat is een pees?

Een pees is een verbinding tussen een spier en een bot, waarmee de spieractiviteit op het bot wordt overgedragen. Een pees is veel minder goed doorbloed en geneest moeizamer dan een spier.  De genezen process is vaak het om rust te houden en vervolgens langzaam de belasting weer op to bouwen.  Maar helaas dit is lang niet altijd het geval.  Om zo snel en goed mogelijk te kunnen herstellen is het belangrijk om de oorzaak van de peesklachten te stellen.

 

De meest voorkomende peesklachten:

 • achillespees (achilles tendinopathie, achillodynie)

 • elleboog (tenniselleboog of golferselleboog)

 • hielbeen / hak (fascia plantaris, ‘hielspoor’)

 • hamstrings (achterzijde bovenbeen, soms vlak onder de bil)

 • heup Tractus Iliotibalis (runners knee, buitenzijde knie, vaak ten hoogte van heup)

 • schouder (verschillende pezen rond de schouderkop)

 • bil Gluteus Medius (zijkant bekken, schuin naar bil)

 • liespijn (adductoren/iliopsoas)

 • knieschijf (suprapatellair of patellapees)

 • scheenbeen :MTSS (Mediaal Tibiaal Stress Syndroom, ook wel ‘compartmentsyndroom’ of ‘shin splint’ genoemd)

 

Bij een peesirritatie kunnen er bijvoorbeeld verschillende oorzaken zijn:

 • foute stand van de voet: platvoeten, doorgezakte voet

 • bewegingsbeperking van de wervelkolom, schouders, ellebogen, polsen, heupen, knieën, enkel en voeten

 • verkeerde houding patroon/beweeg patroon

 • verkeerde trainingsopbouw

 • te zwakke spieren of verkorte spieren

 • instabiliteit van de wervelkolom/het bekken, schouders, ellebogen, polsen, heupen, knieën, enkel en voeten

 • overgewicht

 Frozen Shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht. Als gevolg daarvan gaat het kapsel om het gewricht krimpen en verdikken. Daardoor wordt de schouder stijf, zodat het niet meer alle bewegingen kan maken. Dit betekent dat ook de arm minder goed gebruikt kan worden. Het verrichten van alledaagse activiteiten, zoals wassen, aankleden en koken, kunnen daardoor moeilijker of zelfs onmogelijk worden.
Een frozen shoulder is dus iets anders dan schouderartrose: bij artrose in de schouder is slijtage van het kraakbeen en een ontsteking in het gewricht ten gevolge daarvan de boosdoener.

 

Wat zijn de symptomen van een frozen shoulder?

Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk en doorloopt drie stadia. Het begint met de ‘bevriezingsfase’. Door de ontsteking ontstaat een vervelende pijn die continu in de schouder aanwezig is. Dit kan ’s nachts erger worden, vooral als er op de schouder wordt geslapen. De pijn neemt toe als arm wordt gebruikt, vooral bij plotselinge bewegingen. In deze fase – die soms maanden kan duren – neemt de beweeglijkheid van de schouder af.
In de ‘bevroren fase’ voelt de schouder stijf aan en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. Het bewegen van het schoudergewricht doet nu wel minder pijn. Ook deze fase kan maanden aanhouden.
Het laatste stadium van het ziekteproces wordt de ‘ontdooifase’ genoemd. De stijfheid en pijn nemen af en de bewegingsmogelijkheden van het schoudergewricht nemen toe. De patiënt ervaart dat het verrichten van alledaagse bezigheden steeds gemakkelijker gaat. Uiteindelijk volgt volledig herstel.

Deze drie fasen van een frozen shoulder kunnen in totaal drie jaar duren. Soms kan het beloop van deze aandoening korter zijn.

RSI

(pijn in schouder, elleboog, polsen en/of hand)

Wat is een RSI klacht?

De letters RSI staan voor Repetitive Strain Injury. Deze blessures aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek ontstaan door het steeds herhalen van kleine bewegingen. Daardoor moeten de spieren van de schouders en armen continu aangespannen worden. Door overbelasting wordt de doorbloeding minder en gaan de spieren pijn doen. Als deze verschijnselen genegeerd worden, kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan of zenuwen bekneld raken. Hoewel computers en mobiele gadgets tegenwoordig de meeste klachten veroorzaken, is RSI geen nieuwe aandoening. Het bestaat al eeuwen en is vooral bekend als een beroepsziekte. Musici, postsorteerders, caissières en lopende bandmedewerkers bijvoorbeeld voeren steeds dezelfde handeling uit. Zij hebben altijd al een grote kans gehad om RSI te krijgen. RSI is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen. Artsen spreken dan ook liever over tenniselleboog, muisarm of carpaal tunnelsyndroom. Dan weet je precies de plek waar het probleem zich voordoet. Aan deze lijst kan dus nu ook tablet-nek, smartphone-pols, gameboy-rug en zelfs WhatsApp-duim worden toegevoegd. Artsen noemen RSI tegenwoordig liever CANS. Dit staat voor ‘Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder’, dus arm-, nek- en/of schouderklachten. In dit artikel houden wij nog even de meer ingeburgerde benaming RSI aan.

Slijmbeursontsteking

(pijn in schouder, elleboog, heup, knie of enkel)

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs of bursa is een soort van kussentje dat gevuld is met slijmerig vocht. Ze worden aangetroffen tussen pezen en botten van een gewricht. Slijmbeurzen zorgen ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen, zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. Een ontsteking van de slijmbeurs wordt bursitis genoemd. Aangezien dit beschermende kussentje zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot bevindt, is het soms moeilijk om een slijmbeursontsteking van een peesontsteking te onderscheiden. Beide aandoeningen geven immers vergelijkbare klachten.

Een slijmbeursontsteking kan uw leven behoorlijk gaan beheersen. Soms kan de pijn zo hevig zijn, dat u nog amper kunt functioneren. Aangezien slijmbeurzen overal in het lichaam voorkomen, kan deze aandoening in veel gewrichten ontstaan.

 

De slijmbeurzen die het meest ontstoken raken, zitten in de schouder, knie, heup, elleboog en enkel. Deze aandoening komt evenveel voor bij vrouwen als mannen.

Meniscus Blessure

(knie)

Waardoor kan de meniscus scheuren?

Een kleine of grote scheur in één van de menisci is een veelvoorkomend knieletsel. Dit zijn twee losliggende stukjes kraakbeen in de vorm van een sinaasappelschijf. Ze bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde van de knie.   Op de binnen- en buitenmeniscus worden tijdens bewegingen grote krachten uitgeoefend. Daardoor is dit kraakbeen zeer kwetsbaar. Bij een krachtige draaibeweging – bijvoorbeeld bij sport, werk, of bij een ongeval  wordt de druk zo groot, dat er een kleine of grote scheur in de meniscus kan ontstaan. In de meeste gevallen raakt de meniscus aan de binnenzijde beschadigd. De meeste letsels aan de meniscus ontstaan tijdens sporten. Dit wordt daarom ook wel de ‘voetbalknie’ genoemd.
 

Een meniscus kan ook scheuren als gevolg van slijtage van dit kraakbeen. Dit wordt degeneratieve meniscusletsel genoemd, maar is eigenlijk een vorm van artrose. De kans daarop neemt toe naarmate we ouder worden. Doordat de elasticiteit van het kraakbeen is afgenomen, kan het ook zonder draaibeweging scheuren. Deze vorm van meniscusletsel kan ook ontstaan door langdurige en voortdurende overbelasting van de knie.