Hernia

Behandeling bij een hernia in Haarlem

Een behandeling bij een hernia is een van de vele specialisaties van Avant-Garde Chiropractie. Een hernia kan aanzienlijke pijn en ongemak veroorzaken, en chiropractische zorg biedt een veilige en effectieve manier om deze klachten te behandelen. Onze benadering is gericht op het verlichten van uw pijn en het verbeteren van uw algehele mobiliteit.

hernia

Wat is een hernia?

Een hernia begint met een stijf gevoel in de onderrug. De rugklachten nemen langzaam toe, tot het een punt bereikt waar u wordt beperkt in het dagelijkse leven. In de ochtend opstaan is ineens een hele opgave. Lopen gaat moeilijk en u neemt rare lichaamshoudingen aan om de pijn te ontwijken. Grote kans dat u een hernia heeft. Gelukkig is een hernia goed te behandelen met chiropractie. Operaties zijn bijna nooit nodig!

Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel die zorgt voor soepelheid en bewegelijkheid van de wervels. Als die gel uitpuilt via een klein scheurtje – bijvoorbeeld door een ongeval of zwaar tillen – kan dat op zenuwen drukken. De zenuwen geven vervolgens een pijnsignaal af naar de hersenen, om te laten weten dat er iets mis is.

 

Chiropractie als behandeling bij een hernia

Zo kunnen wij u helpen

Door chiropractische behandelingen is een hernia meestal goed te verhelpen. Met corrigerende handelingen wordt een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen en herstel bevorderd. Chiropractie heeft als doel om een slechte lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen.

Dit gebeurt door gebruik van chiropractische technieken. Een van de technieken is chiropractische manipulatie. Met de handen wordt druk op het gewricht gezet en daardoor in beweging gebracht. De bewegingsvrijheid van het gewricht hersteld en de pijn neemt af.

Naast de chiropractische behandeling van de wervelkolom zal de chiropractor bij de behandeling van uw hernia ook speciale oefeningen adviseren. Deze oefeningen bevorderen het genezingsproces, mits ze regelmatig worden uitgevoerd. Samen werken we aan een betere gezondheid.

Wist u dat

Wist u dat spit de benaming is voor een beginnende hernia?

Een hernia gaat vaak gepaard met acute pijnscheuten. U bent ‘door uw rug gegaan’ en kunt ook last krijgen van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. Om verdere schade te voorkomen, verkrampen de spieren in de wervelkolom. Helaas kan dit erg pijnlijk zijn en voor veel beperkingen zorgen.

Stadia van een hernia

Hernia’s kennen verschillende stadia met een graad 0 – 5.

 1. Normale tussenwervel
 2. Verstoorde tussenwervel
 3. Milde inscheuring
 4. Matige inscheuring
 5. Ernstige inscheuring
 6. Volledige inscheuring

Bij spit zit de hernia in fase 2 of 3, wanneer er nog geen sprake is van inscheuring van de tussenwervelschijf. Bij alle stadia is het mogelijk dat de tussenwervel tegen een zenuwbaan aandrukt. Vaak is dit de Ischiaszenuw die vanuit de rug naar uw bil en been loopt. Ischias (irritatie van deze hoofdzenuw) is een symptoom van spit of een volledige hernia.

hernia stadia

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

 • Blessures door een ongeval of trauma;
 • Langdurig zitten in een verkeerde houding;
 • Fout tillen en bukken;
 • Gebruik van een slecht matras;
 • Slechte houding bij zitten, staan, tillen of lopen;
 • Te weinig lichaamsbeweging;
 • Zwangerschap;
 • Stress;
 • Verzwakking van de spieren;
 • Overgewicht;
 • Aangeboren afwijkingen of erfelijke factoren.

Wat zijn de symptomen bij een hernia?

Hernia onderrug: de meest voorkomende symptomen

Bij een hernia heeft u vooral last van zenuwpijn die voelbaar is in de onderrug, bil en het been. Heeft u last van uitstraling in bil of been, dan is dit vaak maar aan één kant. De pijn van een hernia kan scherp, zeurend of branderig aanvoelen. Er zijn verschillende symptomen waar u een hernia aan kunt herkennen, zoals:

 • Pijn in de onderrug/bekken
 • Pijn met bepaalde bewegen (bukken/tillen of rotatie van de rug)
 • Uitstraling pijn over de billen, bekken tot de knie of voet
 • Uitstraling voelt als tintelen of doof gevoel in de bil/been
 • Pijn in de onderrug bij hoesten/niezen/persen

Komen de symptomen u bekend voor?

Denkt u dat u een hernia heeft? Wacht niet te lang, de klachten worden dan alleen maar erger. Wij kunnen helpen. Maak snel een afspraak of neem contact met ons op via +31 (0) 23 2052188 voor meer informatie over onze behandeling bij een hernia. De specialisten van onze chiropractiepraktijk helpen u graag om een behandeling te vinden die bij u past. U kunt ook bij ons terecht voor een effectieve behandeling bij een nekhernia.

Maak een afspraak

Lees ook: SPIT / ISCHIAS

Maak een afspraak