Hoofdpijn en zwanger? Handige tips voor verlichting

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, ook als je zwanger bent. In het eerste trimester van je zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam, dit komt voornamelijk door hormoonveranderingen. Veel vrouwen hebben door deze veranderingen last van spanningshoofdpijn, wat zorgt voor een zeurend en pijnlijk gevoel in je hoofd of nek. Dat is geen leuk vooruitzicht. Gelukkig verdwijnt in de meeste gevallen de hoofdpijn vanzelf, wanneer je het tweede trimester van je zwangerschap in gaat. In dit blog vertellen we je over de oorzaken van zwangerschapshoofdpijn en hoe je kunt proberen dit te voorkomen én verlichten. 

Oorzaken van hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn en zwanger zijn, gaat vaak samen. Je lichaam reageert op fysieke en hormonale veranderingen. Als je net zwanger bent, is de kans dan ook groot dat je last krijgt van allerlei kwaaltjes, zoals misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Soms is het lastig om te achterhalen waar je hoofdpijn vandaan komt, aangezien het wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De zijn de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn tijdens de zwangerschap:

 • zwangerschapshormonen
  Onze hormonen nemen de leiding tijdens de zwangerschap, en zorgen voor kwaaltjes zoals hoofdpijn. De schommelingen in hormoonniveaus hebben een directe invloed op de bloedvaten in de hersenen, wat zorgt voor hoofdpijn.
 • spanning en stress
  Zwanger zijn is op zichzelf al een emotionele achtbaan, en de vele nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen kunnen spanning en stress veroorzaken. Deze emotionele druk kan zich uiten in de vorm van hoofdpijn.
 • vermoeidheid
  De vermoeidheid die gepaard gaat met zwangerschap heeft vaak een domino-effect. Andere kwaaltjes, zoals misselijkheid, kunnen vermoeidheid veroorzaken, wat op zijn beurt weer hoofdpijn kan triggeren. Een slechte slaaphouding, lage slaapkwaliteit of onvoldoende uren slaap kunnen ook bijdragen aan je hoofdpijn.
 • vochttekort
  Hydratatie is erg belangrijk tijdens je zwangerschap. Een tekort aan vocht kan niet alleen invloed hebben op je algehele welzijn, maar ook op hoofdpijn.
 • ontwenningsverschijnselen
  Stoppen met roken of minder koffie drinken tijdens de zwangerschap is een gezonde keuze, maar het kan ook zorgen voor ontwenningsverschijnselen, waaronder hoofdpijn. Heb je hier last van, dan is het even doorzetten totdat je lichaam zich aanpast. 

Meestal verdwijnt de hoofdpijn (en andere kwaaltjes) in het tweede trimester. Je hormonen hebben een nieuwe balans gevonden en je lichaam is hieraan gewend geraakt. Let op: er zijn nog veel meer algemene oorzaken van hoofdpijn, die los staan van je zwangerschap. Denk aan een verkeerde houding, griep, te hoge bloeddruk, blessures, als bijwerking van medicatie, kiespijn, verkeerde voeding, een andere sterkte van je ogen en verstopte holtes. 

Spanningshoofdpijn tijdens je zwangerschap

Hoofdpijn is er in allerlei vormen, waaronder migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. Dit type hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de nek, schouders en rug, en wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Het voelt als een drukkende, zeurende of doffe pijn aan beide zijden van je hoofd of de achterkant van je hoofd of nek. Het is ook te vergelijken met een strakke band die om je hoofd zit. Vermoeidheid, uitdroging, stress en inspanning verergeren de hoofdpijn. Soms duurt het minder dan een uur, maar de pijn kan ook dagenlang aanhouden helaas. Heb je normaal gesproken al regelmatig hoofdpijn, dan is de kans groot dat je tijdens je zwangerschap meer last hebt.  

Migraine wordt minder

Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn, dat zich vaak uit in een bonsende hoofdpijn aan één kant van je hoofd. Het is een soort hoofdpijn aanval, waarbij je vaak ook nog misselijk bent en gevoelig voor licht en harde geluiden. Heb jij last van migraine en ben je zwanger? Goed nieuws, want vrouwen die regelmatig last hebben van migraineaanvallen, ervaren juist minder hoofdpijn tijdens hun zwangerschap. Zeker als de migraine normaal gesproken erger wordt rond je menstruatie. 

Hoofdpijn en zwangerschapsvergiftiging

We willen je niet ongerust maken, maar soms kan hoofdpijn tijdens de zwangerschap een teken zijn van zwangerschapsvergiftiging, ook wel pre-eclampsie genoemd. De symptomen hiervan zijn, naast hevige hoofdpijn, een hoge bloeddruk, eiwit in je urine, zwelling in je gezicht en handen, of problemen met je lever en nieren. Ongeveer 5 tot 10% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Denk je hier last van te hebben, neem dan direct contact op met je huisarts of verloskundige. 

Voorkomen van hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wil jij ervoor zorgen dat je jouw zwangerschap zoveel mogelijk hoofdpijnvrij doorkomt? Kijk dan eens naar de onderstaande tips: 

 • Drink voldoende water
  Een tekort aan vocht veroorzaakt hoofdpijn, drink daarom minimaal 2 liter water per dag. Heb je dorst, een droge mond en lippen of donkere urine? Dan ben je eigenlijk al te laat, dit zijn de eerste symptomen van dehydratie.
 • Let op je voeding
  Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt hoofdpijn, het is dus slim om regelmatig iets te eten. Vermijd ‘snelle suikers’ zoals snoep, gebak, wit brood, gedroogd fruit etc. Wist je dat je door bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn kunt krijgen? Chocolade, ijs en oude kaas staan hierom bekend. Ook voedsel met veel zout en voedsel met te veel tyramine (waaronder sojasaus) kun je beter laten staan. Denk je dat je hoofdpijn veroorzaakt wordt door je voeding, hou dan een week een eetdagboek bij.
 • Lekker de buitenlucht in
  Een frisse neus halen is altijd een goed plan. Warme en benauwde ruimtes kunnen hoofdpijn veroorzaken. Maak bijvoorbeeld elke dag een wandeling of doe een yoga sessie op het strand. Zit je veel binnen, laat het huis luchten en zet een raam open.
 • Blijf in beweging
  Elke dag bewegen heeft een positieve invloed op je hele lichaam, ook als je zwanger bent. Het vermindert stress, je slaapt beter en je traint je spieren; hierdoor vermindert de kans op hoofdpijn.
 • Relax
  Stress is een van grootste veroorzakers van spanningshoofdpijn. Vermijd lawaai en drukte als je merkt dat je daardoor snel gestresst van raakt. Gun jezelf regelmatig een moment van rust. 

Verlichten van hoofdpijn bij zwangere vrouwen

Heb je toch last van hoofdpijn tijdens je zwangerschap, grijp dan niet meteen naar een paracetamol. Probeer eerst een natuurlijke oplossing, en geef je lichaam de tijd om hierop te reageren. Veilige methoden om je hoofdpijn te verlichten zijn:

 • Masseer je hoofd met ronddraaiende bewegingen
 • Leg een warm of koud kompres op je voorhoofd
 • Probeer ontspanningsoefeningen zoals meditatie
 • Neem een zwangerschapsmassage
 • Doe een dutje of ga even liggen met je ogen dicht
 • Vermijd cafeïne, dit vernauwt de bloedvaten
 • Drink een groot glas water
 • Probeer aromatherapie, met lavendel of pepermunt

Chiropractie tijdens de zwangerschap

Bij Avant Garde Chiropractie helpen we regelmatig zwangere vrouwen om kwaaltjes zoals hoofdpijn en rugpijn te verminderen. We richten ons niet alleen op het verminderen van ongemakken, maar ook op het ondersteunen van een gezonde zwangerschap. Onze chiropractische behandelingen zijn 100% veilig, voor jezelf en jouw baby. Wist je dat je in alle fases van de zwangerschap bij ons terecht kunt? Zelf in de laatste weken voor de geboorte.

Wil je meer weten over chiropractie tijdens de zwangerschap en hoe wij daarbij kunnen helpen? Advies over jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak