In verwachting? Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapsklachten

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het moment waarop je ontdekt dat je zwanger bent, brengt vaak een mix van gevoelens met zich mee. Je hebt vast weleens andere zwangere vrouwen horen klagen over de vele kwaaltjes die tijdens een zwangerschap kunnen onstaan. Er verandert vanalles in je lichaam, dat zorgt regelmatig voor zwangerschapsklachten. Wat gebeurt er precies in je lichaam en welke klachten kun je verwachten? We zetten de meest genoemde zwangerschapsklachten op een rijtje: 

1. Misselijkheid

Het lichaam produceert – vooral in het begin van je zwangerschap – meer van het hormoon oestrogeen en het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt. Door deze hormonale schommelingen is de kans groot dat regelmatig misselijk bent.   Je merkt dit vaak in de ochtend, maar het kan de hele dag aanhouden en begint meestal rond de zesde week van je zwangerschap.

2. Vermoeidheid

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, zoals gierende hormonen, emotionele stress en de energie die je lichaam besteedt aan de groei van je baby. Zwangere vrouwen hebben dan meer behoefte hebben aan slaap, dit is normaal. 

3. Hoofdpijn

Hormonale schommelingen, veranderingen in de bloedsomloop en een verhoogde bloedvolume  zorgen vaak voor hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Ook stress en vermoeidheid spelen een rol. 

4. Rugpijn

Dit is een veelvoorkomende klacht bij zwangerschappen dat ontstaat door extra gewicht die de groeiende baarmoeder op de rugspieren uitoefent. Een andere oorzaak van rugpijn tijdens de zwangerschap zijn hormonale veranderingen die de gewrichtsbanden versoepelen. Rugpijn komt vooral voor in het tweede en derde trimester.

5. Constipatie

Hormomen hebben een flinke invloed op alle veranderingen in je lichaam, zo ook je spijsvertering. Sommige zwangere vrouwen krijgen last van een trage spijsvertering, met constipatie als gevolg. Ook heeft de groeiende baarmoeder een effect op de darmen.  

6. Brandend maagzuur

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van brandend maagzuur. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron, dat de spieren ontspant. Gebeurt dit ook bij de de sluitspier tussen je maag en slokdarm, dan leidt dit tot brandend maagzuur. Dit komt het meeste voor na het eten. Vermijd daarom grote maaltijden voor het slapengaan en blijf rechtop zitten na het eten.  

7. Opgezwollen enkels en voeten

Het komt regelmatig voor dat je tijdens je zwangerschap vocht vasthoudt, dit zie je vooral in je enkels en voeten. Ook staat er meer druk op de bloedvaten, hierdoor kun je last krijgen van spataders. Verminder de zwelling door je benen te verhogen en regelmatig te bewegen.

8. Stemmingswisselingen

Ook stemmingswisselingen komen door hormonale veranderingen, ze beïnvloeden de neurotransmitters in de hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die signalen doorgeven in de hersenen tussen zenuwcellen of spiercellen, zoals adrenaline en dopamine. Zo het het voorkomen dat je zonder reden opeens heel blij bent of juist erg prikkelbaar.

9. Pijnlijke borsten

Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met gevoelige, opgezwollen en/of pijnlijke borsten. Dit is een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap, het lichaam bereidt zich voor op het geven van borstvoeding. 

10. Slaapproblemen
Veel van bovenstaande zwangerschapsklachten zorgen er ook voor dat je minder goed kunt slapen. Rugpijn, vaak moeten plassen en een groeiende buik maken slapen lastig. Extra kussens en minder koffie drinken is het proberen waard.

Zwangerschapsklachten per trimester

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met één of meerdere van de bovenstaande zwangerschapsklachten. Niet alle vrouwen ervaren dezelfde klachten of in dezelfde mate, elke zwangerschap is uniek! Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken en deze periode wordt verdeeld in drie periodes van drie maanden (trimesters). Tijdens elk trimester ondergaan je lichaam en baby grote veranderingen. Met sommige zwangerschapsklachten krijg je vooral te maken in specifieke trimesters:

  • Eerste trimester (week 1 t/m 12)
    Dit wordt ervaren als de zwaarste periode, met allerlei vervelende zwangerschapsklachten. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, stress, pijnlijke borsten, vaker plassen, vreetbuien en stemmingswisselingen. In de beginfase van je zwangerschap gebeurt er een hoop op fysiek en mentaal vlak.
  • Tweede trimester (week 13 t/m 27)
    In deze weken groeit je baby als kool, net als je buik. Voor veel vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap. De kwaaltjes van het eerste trimester worden minder of verdwijnen, al hebben de grote veranderingen in deze periode van je zwangerschap wel een grote invloed je lichaam. Typische zwangerschapsklachten voor het tweede trimester zijn: rugpijn, duizeligheid, kramp in de benen, zwangerschapsdementie, aambeien, verstopte neus, bandenpijn, en slapeloosheid.
  • Derde trimester (week 28 t/m 40)
    In deze laatste maanden wordt je baby vier keer zo zwaar. Hierdoor kan je last krijgen van nieuwe zwangerschapsklachten zoals brandend maagzuur, obstipatie, spataderen, bekkeninstabiliteit, een harde buik en urineverlies. Het aftellen is begonnen.

Zwangerschapsklachten verlichten met chiropractie

Ondanks dat de meeste klachten bij een zwangerschap horen, zijn er ook pijnklachten die je met chiropractie kunt verlichten. Heb je bijvoorbeeld last van je onderrug? Dit ontstaat meestal door een verandering in de beweeglijkheid van het bekken. Met chiropractische behandelingen optimaliseren we de functie van de wervelkolom, het bekken, banden en spieren. Andere zwangerschapsklachten die we behandelen zijn: bekkeninstabiliteit, ischias, pijn rondom het stuitje, nekpijn, hoofdpijn en schouderpijn. 

Een ontspannen zwangerschap

Avant Garde Chiropractie gebruikt speciale, zachtaardige zwangerschapstechnieken. Of je nu net weet dat je zwanger bent of in de laatste weken zit, je kunt in alle fases van je zwangerschap behandeld worden. Met een gezond lichaam in balans ben je beter voorbereid op alle ‘ongemakken’ van een zwangerschap, blijf je soepel en ga je meer zelfverzekerd je bevalling tegemoet. Chiropractor Bethan Phipps is gespecialiseerd in het behandelen van zwangere vrouwen en heeft inmiddels al heel wat aanstaande moeders mogen helpen.

Ben jij zwanger en benieuwd naar de voordelen van chiropractie? Wil je ook graag je zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier verminderen? Maak snel een afspraak, een verwijzing van je huisarts is niet nodig.

Onze behandelmethodes zijn 100% veilig voor zowel moeder als baby!

Maak een afspraak