HEEFT UW KIND 

klachten?

Klaagt uw kind over hoofd-, nek- of rugpijn?

Heeft uw kind problemen met coordinatie?

Heeft u het idee dat uw kind zich langzaam ontwikkelt? 

Heeft uw kind last tijdens sporten of als het oefeningen doet?

Had uw kind een van bovengenoemde problemen toen het nog een baby was?

Heeft uw kind motorische problemen?

Slaapt uw kind onrustig?

Heeft u een kind dat regelmatig in bed plast?

Zit uw kind vaak met een iPad of achter de computer in een verkeerde houding?

Als u akkoord gaat met deze verklaringen, kunt u een afspraak met ons maken.

Heeft uw kind problemen met coordinatie?


Coordinatie oftewel bewegingsproblemen komen vaak tot uiting door houterig bewegen, afwijkend loop- of renpatroon en onhandigheid met sporten, slordig schrijven, slecht knutselen etc. Vaak geven schooldocenten, gymleraren, trainers bij de lokale sportvereninging of de zwemlerares al aan dat een kind moeilijk kan meekomen.

De chiropractor zal door middel van een uitgebreid onderzoek de bewegingsproblemen analyseren. Vervolgens wordt in overleg met de ouders en het kind een plan van aanpak opgesteld. Het plan van aanpak bestaat uit verschillende chiropractische behandelmogelijkheden aangevuld met een specifiek op het kind afgestemd oefenprogramma en adviezen. Het doel is om het bewegen van het kind weer zo optimaal mogelijk en coordinatief sterk te krijgen, zodat dit geen belemmering meer vormt voor de verdere ontwikkeling van het kind.

Heeft u kind last van zijn rug, nek of hoofd?

De oorzaken voor rug-, nek- en hoofdpijnklachten bij kinderen kunnen heel divers zijn. Zaken als werkhouding op school, sporten, huiswerkhouding thuis, gamen, proefwerk/examen stress en vele andere mogelijkheden worden doorgesproken alvorens het lichamelijk onderzoek wordt gestart. Daarnaast moeten natuurlijk ook eerder genoemde zaken met betrekking tot groei en ontwikkeling in acht genomen worden. Van hieruit zal dan een persoonlijk passend behandelplan worden opgezet.

Een geschiedenis van rugklachten voordat je kind zijn/haar werkende carriere begint is een zeer slechte start!

Elke groei en ontwikkelingsfase brengt zijn eigen specifiek lichamelijke en neurologische veranderingen mee.

Wat zijn primitieve reflexen? 

Primitieve reflexen vormen het eerste gedeelte van de hersenen dat zich ontwikkelt en zouden alleen gedurende de eerste paar maanden van het leven actief moeten blijven. In een normale ontwikkeling vervallen deze reflexen van nature in volgorde in het eerste jaar en komen er vervangende reflexen, 'posturale reflexen' genaamd, naar voren. Posturale reflexen zijn meer volwassen responsiepatronen die de balans, coördinatie en sensorische motorische ontwikkeling sturen. 

Bij sommige kinderen gebeurt dit niet volledig. Het centraal zenuwstelsel is nog niet rijp; de motoriek kan veel dingen nog niet aan. Deze kinderen kunnen erg veel last hebben van deze ongeremde primaire reflexen. Primitieve reflexen zijn bewegingen die een baby instinctief maakt. Deze bewegingen zorgen ervoor dat het centraal zenuwstelsel zich ontwikkelt. Ze helpen bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek. Normaal-gesproken verdwijnen deze reflexen tijdens het eerste levensjaar en worden ze overgenomen door posturale reflexen.

Welke symptomen kunnen bij uw kind aanwezig zijn?

 • niet kunnen stilzitten of hyperactief zijn

 • op een of twee benen zitten, of in een 'W'-zit

 • langzaam of moeilijk lezen

 • slecht handschrift of slechte pengreep

 • moeilijkheden met overschrijven

 • wijkende kantlijn

 • spiegelen

 • 'zwaar' hoofd dat ondersteund wordt

 • in de stoel 'hangen'

 • schrikreacties

 • slecht afgestelde filters (last van geluid, licht)

 • lang bedplassen (bij kind vanaf 4 jaar)

 • slechte coördinatie (met name tijdens balspelen, zwemmen, fietsen, rennen)

 • evenwichtsproblemen

 • houdt niet van veranderingen

 • reisziekte

 • keel-, neus- en oorproblemen

 • teenlopen

 • last van allergieën, lagere immuniteit

 • geïrriteerd door labels op kleding

Wat is de oorzaken dat deze nog steeds aanwezig zijn in uw kind?

Het behoud van primitieve reflexen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het geboorteproces is een sleutelfactor in de integratie van deze reflexen. Daarom kan een traumatische geboorte-ervaring door een c-sectie leiden tot behouden reflexen. Bijkomende oorzaken kunnen zijn: vallen, trauma's, gebrek aan buiktijd, vertraagd of overgeslagen kruipfase, chronische oorontstekingen, hoofdtrauma, zenuwstelselstoornissen en ook de blootstelling aan fysieke, chemische of emotionele stress tijdens zijn leven kan een rol spelen.

 

Waarom is het zo belangrijk dat deze primitieve reflexen verdwijnen?

 

Het behoud van primitieve reflexen kan leiden tot ontwikkelingsachterstand met betrekking tot aandoeningen zoals ADHD, ADD, sensorische verwerkingsstoornis, autisme en leerstoornissen zoals dyslexie.  Het voortduren van primitieve reflexen veroorzaakt stoornissen bij zaken als coördinatie, balans, sensorische waarnemingen, fijne motoriek, slaap, immuniteit, energieniveaus, impulscontrole, concentratie en alle niveaus van sociaal, emotioneel en intellectueel leren.

Hoe vroeg kan ik een vastgehouden primitieve reflex herkennen?

 

Mijlpalen vormen een belangrijk venster in de ontwikkeling van je kind en zijn ontwikkelende brein. Je baby moet tussen de 4 en 6 maanden doorrollen, rond de 6 tot 8 maanden beginnen met kruipen en lopen tussen11 en 13 maanden. Als jouw kind een van deze mijlpalen vertraagd heeft of overslaat, is het mogelijk dat het kind primitieve reflexen of een gebrek aan de juiste toon (hypotonie) in zijn lichaam heeft behouden.

Wat kan de chiropractor doen?

 

De chiropractor voert onderzoeken uit, waaruit een behandelplan volgt met oefeningen voor thuis. De oefeningen zorgen ervoor dat de reflexen geïntegreerd worden in het systeem en nieuwe motorische patronen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vaak zie je snel vooruitgang bij de kinderen die het traject volgen. Het mooie is dat de oefeningen tijdelijk zijn, maar dat de vooruitgang blijvend is.

Heeft u een kind dat regelmatig in bed plast?

 

Bij een peuter van vier en ouder die nog in bed plast is het mogelijk dat er een “primitieve reflex” is behouden. Primitieve reflexen kunnen worden gedefinieerd als motorische reactiepatronen die optreden in de ontwikkeling van baby tot school gaand kind. Deze reflexen verdwijnen naar mate het zenuwstelsel zich verder heeft ontwikkeld, maar kunnen op latere leeftijd en (of) bij sommige neurologische afwijkingen weer verschijnen.

 

De Galant reflex (primitieve reflex) is een reflex die normaal al rond de leeftijd van 4 maanden verdwijnt. In dit filmpje laten wij aan de ouders van een 8 jarige jongetje met bedplasproblemen zien, dat de Galant reflex nog aanwezig is.

 

Thuis kunt u dit testen; laat uw kind op handen en knieën zitten met een rechte rug, neem uw vinger of pen voorzichtig langs de linker of rechter kant van de wervelkolom (van middenrug tot onderrug), daarna herhaalt u het aan de andere kant. Heeft uw kind een vergelijkende reactie als in het filmpje; het maken van een holle rug, of kietelt het? Het kan aan een of beide kanten zijn en een forse of juist kleine reactie zijn, dan is de Galant reflex nog aanwezig. Bij Avant-Garde Chiropractie kunnen wij hulp bieden.

Heeft uw kind last van langzaam ontwikkeling ?

 

Eventuele symptomen voor kinderen met een Moro reflex:

- slecht volgorde kunnen bepalen
- slechte geheugen vaardigheden
- moeite met lezen zwarte print op wit papier
- snel moe worden onder tl-verlichting
- makkelijk afgeleid
- moeilijk structuur aanbrengen
- kan aanhankelijk of verlegen te zijn
- overgevoelig voor geluid en/of licht
- lage eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen
- extreem schrikachtig
- concentratieproblemen
- (faal)angst
- slechte coördinatie (met name tijdens balspelen)
- evenwichtsproblemen
- houdt niet van veranderingen
- last van allergieën, lagere immuniteit
- reisziekte
- keel-, neus- en oorproblemen

Schrikreacties

De Moro is een automatische reactie op een plotselinge verandering in zintuiglijke prikkels. Bij een pasgeboren baby kun je deze herkennen wanneer er een onverwachte beweging of geluid gemaakt wordt. De baby ademt snel in en zijn vingers, armen en benen spreiden zich. In de bloedbaan komen adrenaline en cortisol vrij. Vervolgens zal de baby zijn armen over zijn borst sluiten, ademt hij uit en begint hard te huilen. Op deze manier roept de baby om hulp.

Restanten van dit reflex hebben grote invloed op de ontwikkeling van een kind; het leven wordt ze lastig gemaakt. De overgevoelige zintuigen zorgen voor een constante staat van “vechten of vluchten”. Dit heeft als resultaat dat alle veel andere processen zoals spijsvertering, vruchtbaarheid, de aandacht vasthouden op de tweede plaats komen.
Deze kinderen hebben structuur nodig en hebben graag het heft in handen. Als er dingen op het laatste moment veranderen volgt er vaak een boze of emotionele uitbarsting.

Thuis kunt u dit testen; zoals in de video hierboven, klap achter de rug van het kind en zoek naar een reactie of een verhoging van de hartslag.

 
 
 

Heeft uw nog vragen over als chiropractie voor uw kind is? Stuur ons een berichtje.

AVANT-GARDE CHIROPRACTIE, Guy Klooster, Chiropractie Haarlem, Chiropractie Bloemendaal, Chiropractie Overveen, Rugpijn, Rugklachten

KVK  : 74557025

BTW : NL859947300B01

AGB : 90060930

©Avant-Garde Chiropractie

023-2052188 

WHATSAPP +31 6 15153966