Korte tongriem bij baby’s: symptomen en oplossingen

Ouderschap is als een avontuur vol verrassingen, zeker bij je eerste kindje. Alles is nieuw en spannend, maar ook onzekerheid en angst over de gezondheid van je baby zijn vrij normaal. Een baby kan nu eenmaal lastig communiceren, waardoor je soms geen idee hebt wat er mis is. Drinkt je baby erg luidruchtig, met een klakkend geluid of merk je problemen tijdens de borst- of flesvoeding? Dat kan komen door een korte of strakke tongriem, dit brengt jou en je baby uit balans. Maar maak je geen zorgen, de oplossing is vrij eenvoudig. In dit blog leggen we uit wat een korte tongriem precies is, hoe je het herkent en wat je kunt doen.

Wat is een korte tongriem?

Een korte tongriem bij baby’s is een aangeboren aandoening waarbij de dunne strook weefsel (de frenulum), die de onderkant van de tong verbindt met de mondholte, te kort is. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van de tong en kan problemen veroorzaken bij voedings- en zuigprocessen. Het wordt voor baby’s moeilijker om goed te zuigen en te slikken, waardoor ze te weinig voeding binnenkrijgen en juist teveel lucht binnenkrijgen tijdens het drinken, met krampjes als gevolg. 

Hoewel de exacte oorzaak van een korte tongriem niet altijd duidelijk is, lijkt het erop dat de lengte van het frenulum vooral genetisch bepaald wordt. Doe je er niets aan, dan kan een korte tongriem in sommige gevallen spraakproblemen geven op latere leeftijd. Het vroegtijdig herkennen is daarom belangrijk om eventuele problemen met voeden en ontwikkeling aan te pakken voordat ze ernstiger worden.

Wist je dat ongeveer 4-10% van de pasgeborenen in Nederland last hebben van een korte tongriem? Niet alle baby’s met een korte tongriem ervaren problemen, elke situatie moet individueel worden beoordeeld. Over het algemeen hebben jongens er vaker last van dan meisjes.

Symptomen van een korte tongriem bij baby’s

De eerste stap om een eventueel probleem bij jouw baby op te lossen, is het herkennen van symptomen. De meest bekende symptomen van een te korte tongriem bij baby’s zijn:

 • pijn aan de tepels tijdens het drinken (tepelkloven)
 • je baby is meer aan het kauwen i.p.v. zuigen
 • wegtrekken tijdens het drinken
 • je baby laat vaak de borst of fles los
 • lage melkproductie
 • slechte gewichtstoename
 • klakkende geluiden tijdens het voeden 

Let op: een ‘klakkend’ geluid komt niet over alleen voor bij een te strakke tongriem, maar kan ook de oorzaak zijn van een hoog gehemelte of een verstoord zuigpatroon. 

Minder bekende / gemiste symptomen

De bovenstaande symptomen zijn bij de meeste ouders wel bekend, maar niet elke baby laat dit zo overduidelijk merken. Er zijn meerdere subtielere aanwijzigen waaraan je kunt zien dat je baby misschien last heeft van een korte tongriem:

 • kwijlen op de fles
 • plakkerige / slijmerige mond
 • blaarvorming op de lippen (bij borstvoeding)
 • achterover buigen van de rug tijdens het voeden
 • handen constant in vuisten
 • veel spanning in het lichaam / frustratie

Oplossingen voor een te korte tongriem bij baby’s

Herken je één of meerdere symptomen bij je baby, dan is het slim om zo snel mogelijk je baby te laten controleren om de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen is een (lichte) medische ingreep nodig, de tongriem wordt dan ingeknipt voor een betere bewegingsvrijheid. Helaas worden daarmee problemen als een onjuiste drinktechniek niet oplost, je baby heeft bepaalde gewoontes aangeleerd. Gelukkig kan chiropractie goed helpen bij ongemakken en die onstaan zijn door een korte tongriem. Overweeg je het inknippen van de tongriem bij je baby, probeer dan eerst chiropractische behandelingen. In de meeste gevallen gaat het drinken een stuk makkelijker en is je baby meer ontspannen.

Torticollis

De voordelen van chiropractie bij baby’s

Avant Garde Chiropractie in Haarlem is gespecialiseerd in baby’s en werkt met veilige, zachte technieken. Zelfs met een pasgeboren baby kun je bij ons terecht. Chiropractische behandelingen helpen niet alleen bij problemen die zijn onstaan door een korte tongriem, maar hebben ook een grote invloed op de algemene gezondheid en ontwikkeling van je baby:

Verbeterde zenuwcommunicatie

De basis van chiropractie is een goede uitlijning van de wervelkolom en gewrichten, dat zorgt voor een betere zenuwcommunicatie. Dit heeft ook invloed op de coördinatie en spierfunctie die nodig zijn voor zuigen, slikken en algemene mond- en kaakbewegingen.

Verminderen van spanning en ongemak

Een korte tongriem zorgt vaak voor spanning en ongemak in de nek, kaak en andere delen van het lichaam. Chiropractie helpt bij het verlichten van deze spanning en bevordert de bewegingsvrijheid.

Betere bloedtoevoer en lymfedrainage

Chiropractische behandelingen verbeteren de bloedtoevoer en lymfedrainage, wat bijdraagt een betere genezing en weefselherstel na het inknippen van de tongriem. 

Ondersteuning van algemene gezondheid en ontwikkeling

Wil je een gezonde en vrolijke baby die zich goed ontwikkelt? Een regelmatige check en behandeling verbetert de functie van het zenuwstelsel. Dit heeft een positieve invloed op de reflexen, motorische ontwikkeling, spierspanning en mobiliteit van de wervelkolom, het bekken, de gewrichten en schedel. Geniet volop van jouw baby, zonder zorgen. 

Geef je baby een goede start

Denk je dat je kleintje last heeft van een korte tongriem of zijn er andere problemen zoals overmatig huilen, slaapproblemen, reflux of een voorkeurshouding? Maak dan nu een afspraak. Ons ervaren team staat voor je klaar. 

In een eerste consult nemen we de geschiedenis van je baby, de zwangerschap en bevallingsverhaal door. De chiropractor maakt vervolgens gebruik van zachtaardige methoden om te onderzoeken waar de klacht vandaan komt. In de meeste gevallen is dit goed op te lossen met chiropractie en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Tip: Ook als je baby geen problemen heeft of ongemakken vertoont, is het slim om regelmatig een chiropractor te bezoeken. Problemen voorkomen is altijd beter dan genezen! Met preventieve behandelingen zorg je voor een optimale groei en ontwikkeling van je baby.  

Maak een afspraak