Last van een beknelde zenuw in je rug? Oorzaken & oplossingen.

Een beknelde zenuw in je rug kan je hele dag overhoop gooien. Stel je voor: je probeert uit bed te komen en ineens schiet er een scherpe pijn door je rug. Zelfs simpele dingen zoals bukken om je schoenen aan te doen of achter het stuur kruipen voelen ineens lastig of bijna onmogelijk. Wat is een beknelde zenuw precies, hoe ontstaat het, en nog belangrijker: wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we alles over een zenuwbeknelling in de rug en geven we praktische tips zodat je snel weer soepel en pijnvrij kan bewegen!

Hoe raakt een zenuw in je rug bekneld?

Een beknelde zenuw in je rug ontstaat als er te veel druk op komt te staan door omliggend weefsel, zoals spieren, botten, kraakbeen of een tussenwervelschijf. Die druk zorgt ervoor dat de zenuw niet goed werkt. Je lichaam reageert op een beknelde zenuw door de omliggende spieren aan te spannen om verdere schade te voorkomen. Hoewel dit een beschermend mechanisme is, kan het ook juist meer pijn en stijfheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om deze signalen serieus te nemen en de oorzaak aan te pakken.

De zenuwen in je rug vormen een belangrijk netwerk dat signalen van je hersenen naar de rest van je lichaam stuurt. Als zo’n zenuw bekneld raakt, voel je dat niet alleen op de plek zelf, maar kan de pijn ook uitstralen naar andere delen van je lichaam, zoals je benen of armen. Dat heet uitstralingspijn.

Zenuwbeknelling in de onderrug

Een beknelde zenuw in de onderrug komt regelmatig voor. Het voelt alsof er een scherpe of brandende pijn vanuit je onderrug naar je billen, benen of zelfs je voeten schiet. Soms krijg je tintelingen of een doof gevoel erbij, een beetje zoals wanneer je been “slaapt.” Veel voorkomende klachten bij een zenuwbeknelling in de rug zijn pijn, tintelingen, gevoelloosheid en spierzwakte. Sommige mensen merken ook dat ze minder kracht in één of beide benen hebben, waardoor dagelijkse dingen een uitdaging worden.

Een beknelde zenuw in de onderrug komt vaak voor bij mensen die veel stilzitten, zwaar werk doen of wat ouder worden, omdat je rug na verloop van tijd wat stijver en kwetsbaarder wordt. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, zodat je op tijd iets aan de klachten kunt doen. Hoe langer je wacht, hoe erger het vaak wordt.

Oorzaken van een beknelde zenuw in de rug

Kun je een zenuwbeknelling in je rug voorkomen? Vaak wel, maar niet altijd. Het hangt helemaal af van de oorzaak, al geeft je lichaam vooraf al wel signalen. Helaas negeren de meeste mensen die signalen, of trekken te laat aan de bel. Een zenuwbeknelling in de rug ontstaat meestal door spierspanning, blessures, overbelasting of artrose. Hieronder leggen we ze verder uit.

Zenuwbeknelling in de rug door spierspanning

Spierspanning is één van de grootste boosdoeners als het gaat om een beknelde zenuw in je rug. Als je spieren te veel spanning vasthouden, zettten ze druk op de zenuwen die door je wervelkolom lopen. Die druk verorzaakt pijn, tintelingen of gevoelloosheid, allemaal tekenen van een beknelde zenuw. Spierspanning kan door van alles komen:

  • Slechte houding
    Als je lang in een verkeerde houding zit of staat, zoals vaak het geval is als je achter je bureau zit of veel in een gebogen houding werkt, belast je je rugspieren te veel. Dit kan leiden tot spanning en uiteindelijk tot een zenuw die bekneld raakt.
  • Stress
    Als je veel stress hebt, blijf je lichaam vaak onbewust gespannen, vooral in je rug, nek en schouders. Deze constante spanning kan ervoor zorgen dat je spieren verkrampen, waardoor zenuwen bekneld raken.
  • Te veel doen
    Als je teveel fysiek werk verricht, zoals zwaar tillen of te intensief sporten zonder goed op te warmen, kunnen je spieren overbelasten. Dit verhoogt de kans op spierspanning en een beknelde zenuw, zeker als je spieren niet goed voorbereid zijn.
  • Slecht slapen
    Als je niet goed slaapt, bijvoorbeeld in een ongemakkelijke houding of op een matras die je niet goed ondersteunt, kunnen je rugspieren te veel spanning vasthouden. Dit verhoogt de kans dat zenuwen bekneld raken.
  • Te weinig bewegen of verkeerd bewegen
    Als je te weinig beweegt, of als je bepaalde bewegingen verkeerd uitvoert, zoals verkeerd tillen of een verkeerde houding aannemen tijdens het sporten, kun je spierspanning krijgen. Dit kan de zenuwen in je rug onder druk zetten en een beknelling veroorzaken.

Het is dus belangrijk om goed op je lichaam te letten. Door bijvoorbeeld je houding te verbeteren, stress te verminderen en voldoende te bewegen, kun je veel van deze problemen voorkomen. Als je merkt dat je spieren vast gaan zitten of je rug pijn doet, is het slim om daar iets mee te doen voordat het erger wordt.

Beknelde zenuw in de rug door blessures & overbelasting

Een beknelde zenuw in je rug komt regelmatig door blessures. Als je een verkeerde beweging maakt, valt of ineens draait, kunnen je wervels verschuiven en op de zenuwen drukken. Zenuwen kunnen ook bekneld raken door overbelasting, bijvoorbeeld als je te intensief sport zonder goed op te warmen of door te hard werken of te zwaar tillen. Heb je overgewicht? Dit zorgt voor extra druk op je rug, wat het risico op blessures en zenuwproblemen vergroot.

Beknelde zenuw in de rug door artrose

Bij artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten van je rug, waardoor de wervels dichter bij elkaar komen te staan. Dit zet extra druk op de zenuwen die tussen de wervels uitkomen. Ook ontstaan er vaak botuitsteeksels (osteofyten), die de zenuwen verder in de knel brengen. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen of zelfs gevoelloosheid. Artrose komt vaak voor als je ouder wordt, maar ook mensen met overgewicht of een slechte houding krijgen sneller artrose in de rug. Door je gewrichten gezond te houden, kun je de kans op artrose verminderen.

Oplossingen voor een beknelde zenuw in de rug

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een beknelde zenuw op natuurlijke wijze te behandelen, verlichten én genezen:

  • Rek- en strek oefeningen
    Blijf voorzichtig bewegen om de doorbloeding te stimuleren en spanning te verminderen. Probeer zachte oefeningen zoals knie-naar-borst-rekken of heuprotaties.
  • Warmte- en koudetherapie
    Gebruik een icepack om ontstekingen en zwelling te verminderen. Warmte kan helpen om stijve spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Probeer een warme douche, kruik of infraroodlamp.
  • Stressmanagement
    Stress kan bijdragen aan spierspanning en verergering van klachten. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga helpen om zowel fysieke als mentale spanning te verminderen.
  • Ergonomie
    Pas je werkplek aan om de belasting op je rug te verminderen. Zorg ervoor dat je stoel, bureau en computerscherm op de juiste hoogte staan. Neem regelmatig pauzes om je houding te corrigeren en je spieren te bewegen.
  • Gezonde levensstijl
    Zorg voor een gezond gewicht om extra druk op je rug te voorkomen. Combineer dit met een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, en omega-3-vetzuren.
  • Chiropractie
    Chiropractie richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans in je lichaam door blokkades in de wervelkolom op te heffen. Dit vermindert druk op de zenuwen en stimuleert het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Bij Avant Garde Chiropractie in Haarlem kijken we naar de oorzaak en stellen daarna een persoonlijk behandelplan op. Chiropractie is een natuurlijke en veilige oplossing met nog veel meer andere voordelen!

Plan een consult in

Plan een consult in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Maak vandaag nog een afspraak, een verwijzing van je huisarts is niet nodig.

Maak een afspraak