Last van stijve nekspieren? Tips om je snel beter te voelen

Stijve nekspieren kunnen vervelende klachten met zich meebrengen die je dag flink in de war schoppen. In het begin heb je vaak moeite om je hoofd soepel te bewegen. Je voelt spanning en stijfheid in je nek. In sommige gevallen krijg je hoofdpijn of ben je af en toe duizelig. Je lichaam geeft een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. In dit blog gaan we dieper in op de oorzaken van stijve nekspieren, waarom je lichaam zo reageert en wat je kunt doen om ongemak te verlichten. 

De functie van je nek

Je nek doet veel meer dan je misschien denkt: het houdt je hoofd omhoog, zorgt ervoor dat je je hoofd in alle richtingen kunt bewegen en beschermt je ruggenmerg, dat een onderdeel is van het centrale zenuwstelsel. In je nek zitten belangrijke bloedvaten, zoals de halsslagader, en zenuwen die signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam overbrengen. De nekspieren werken als een soort team om alles stabiel en in balans te houden. 

Wist je dat ongeveer 2 op de 3 mensen weleens last heeft van stijve nekspieren en nekpijn? In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over, maar soms is er meer aan de hand. 

Oorzaken van stijve nekspieren

Het is niet altijd even makkelijk om de oorzaak van nekpijn en stijve nekspieren te achterhalen. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken: 

  • Stress
    Heb je veel last van stress, dan is jouw lichaam continue alert. In bepaalde situaties is dat prima, maar teveel en langdurige stress is schadelijk. Stress uit zich bij iedereen anders, het kan de oorzaak zijn van stijve nekspieren.
  • Overmatige fysieke belasting
    Dagelijkse activiteiten of werkgerelateerde taken die een constante belasting op de nekspieren leggen, zorgen regelmatig tot spanning en ongemak. Denk aan het tillen van zware voorwerpen zonder de juiste techniek. Er zijn verschillende beroepen en werkzaamheden waarbij de nek veel wordt overbelast, zoals monteurs, schilders, tandartsen, bouwvakkers en kappers.
    Ook onbewuste gewoonten, bijvoorbeeld het dragen van een zware tas aan één kant van je lichaam, kunnen na een tijdje leiden tot overmatige belasting van de nekspieren.
  • Slechte houding
    Strakke nekspieren zijn vaak het gevolg van een slechte houding. Wist je dat een mensenhoofd ongeveer 5 kg weegt? Dat is net zo zwaar als een lichte bowlingbal! Staat jouw hoofd door een slechte houding iets meer naar voren, dan komt er extra druk op de nekspieren. Een voorbeeld hiervan is het langdurig naar beneden kijken naar je smartphone of tablet.
  • Val of blessure
    Krijg je een auto-ongeluk (whiplash) of val je van de trap en heb je daarna last van je nek, is de oorzaak wel duidelijk. Je kunt ook blessures oplopen tijdens het sporten.
  • Slijtage en botontkalking
    Dit komt vooral voor bij ouderen. Als de tussenwervelschijven in de nek slijten (artrose), zorgt dat voor verminderde flexibiliteit en bewegingsvrijheid. De spieren spannen ook aan als reactie op pijn of ontstekingen. Een ander proces dat nekklachten kan veroorzaken is botontkalking (osteoporose). Wanneer het lichaam probeert te compenseren voor de verminderde stabiliteit, raken de nekspieren overspannen. 
  • Nekhernia
    De kans dat je een nekhernia hebt als je last hebt van stijve nekspieren, is niet heel groot. Hierbij drukt een tussenwervelschijf tegen de zenuwbaan aan, dit voel je vooral in je arm. 

Waarschuwing van je lichaam

Je nek is een belangrijk kruispunt van zenuwen en spieren die je hoofd met de rest van je lichaam verbinden. Het bovenste deel van je rugspieren, de spieren uit je schedel en nekspieren komen samen. Bij een stijve nek zijn één of meerdere van deze spieren stijf, geïrriteerd en pijnlijk. Maar waarom gebeurt dat? Je lichaam reageert automatisch op pijn en ongemak. Spieren trekken samen als een beschermende reactie, wat bedoeld is om verdere schade te voorkomen. Je doet er slim aan om dit soort signalen niet te negeren, dat maakt het vaak erger. Pijnstillers schakelen tijdelijk de pijnsignalen uit, maar lossen niet de oorzaak van stijve nekspieren op.

De gevolgen van stijve nekspieren

Als je last hebt van stijve nekspieren, worden alledaagse activiteiten ineens bemoeilijkt. Enkele voorbeelden:

Autorijden

Een snelle blik over je schouder tijdens het autorijden om van rijbaan te wisselen of bij het inparkeren kan lastig zijn. Het vermindert je vermogen om snel te reageren op verkeerssituaties.

Werken achter de computer

Een kleine beweging zoals je hoofd kantelen of draaien om je op een ander deel van het beeldscherm te focussen, kan flink wat ongemak veroorzaken. Hierdoor wordt werken een stuk lastiger.

Sporten

Activiteiten zoals zwemmen, tennis of golf, waarbij het draaien van de nek een belangrijk onderdeel is voor de bewegingen, worden lastiger. Ook het omkijken tijdens het hardlopen of fietsen lukt niet meer of is erg pijnlijk. Aan fitness en yoga hoef je al helemaal niet te beginnen als je last hebt van stijve nekspieren.

Slapen

Voor veel mensen met stijve nekspieren is het lastig om een comfortabele slaaphouding te vinden. Door de pijn kun je moeilijk in slaap vallen, wat weer zorgt voor een laag energieniveau. 

Sociale interacties

Simpele gebaren zoals iemand aankijken tijdens een gesprek of je hoofd draaien om iets te laten zien, worden beperkt. Dit is erg frustrerend, zowel op werk als thuis. 

Dagelijkse routines

Activiteiten waar je normaal niet eens bij nadenkt, zoals je haar kammen, tanden poetsen of make-up opdoen, zijn lastiger wanneer je slecht je nek kunt bewegen.

Tips om stijve nekspieren te ontspannen

Heb je last van nekpijn en wil je weten wat je daaraan kunt doen? Probeer de onderstaande tips:

1. Maak kleine bewegingen

Doe voorzichtig oefeningen om de spieren in de nek op te warmen en spanning te verminderen. Het is belangrijk om te blijven bewegen, zodat de spieren niet nog stijver worden. Eventueel kan een fysiotherapeut daarbij helpen.

2. Leer beter omgaan met stress

Om beter met stress om te gaan en stijve nekspieren te verminderen, kun je stressmanagementtechnieken toepassen in je dagelijkse routine. Denk aan diepe ademhalingsoefeningen, meditatie en regelmatige lichaamsbeweging. Trainingen in timemanagement en assertiviteit zijn ook waardevol.

3. Pas je werkplek aan
Misschien is de oorzaak van jouw stijve nekspieren wel een slechte werkplek. Door simpele veranderingen zoals de hoogte van je stoel of je computerscherm aan te passen, kunnen nekklachten worden voorkomen. Neem regelmatig korte pauzes om je nek en schouders te bewegen.

4. Help de spieren ontspannen

Zowel kou als warmte kunnen helpen om je spieren te ontspannen en pijn in je nek te verlichten. Gebruik een icepack bij acute blessures en ontstekingen. Kou helpt de bloedvaten te vernauwen en vermindert zwelling en pijn. Warmtetherapie wordt vaak gebruikt voor spierpijn en spanning. Leg een warme kruik op de pijnlijke plek, neem een warme douche of stap onder een infrarood lamp. Helpt dit niet voldoende, probeer dan om voorzichtig je spieren te masseren of ga naar een masseuse. 

5. Vervang je slaapkussen

Hoelang slaap jij al op hetzelfde kussen? Wordt je vaak wakker met stijve nekspieren, dan is het misschien tijd voor een ander slaapkussen. De meeste kussens gaan namelijk maar 1 tot 2 jaar mee. Ze verliezen daarna hun vorm en ondersteuning, wat kan leiden tot nekpijn. Check ook meteen je matras.

Behandeling van stijve nekspieren met chiropractie

Heb je last van stijve nekspieren, dan is een bezoek aan de chiropractor een goed idee. Chiropractie verbetert o.a. de mobiliteit en vermindert spierspanning. Ook met andere klachten die ontstaan door stijve nekspieren, zoals hoofdpijn en duizeligheid, kun je bij ons terecht. Op naar een gezond leven zonder pijn!

Wil je meer weten over wat chiropractie kan betekenen bij stijve nekspieren? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak