Na een lange werkdag of avondje uit zijn we allemaal wel eens moe. Een nachtje goed slapen doet dan meestal wonderen. Je lichaam is hersteld en zit weer vol energie. Maar wat als je elke ochtend moe wakker wordt? Langdurige vermoeidheid is geen pretje en kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Ben je altijd moe, dan wordt je leven een stuk minder leuk. Je bent futloos, snel geïrriteerd en hebt vaak fysieke klachten zoals hoofdpijn of nekpijn. Waarom heb je last van vermoeidheid en hoe herstel je jouw energieniveau? Hoe kan chiropractie daarbij helpen? In dit blog geven we je informatie en tips om meer energie te krijgen.
Wat is vermoeidheid?
Ben je moe, is dat eigenlijk een gebrek aan energie. Meestal heb je nergens zin meer in, ben je emotioneler (snel huilen of in paniek raken), heb je problemen met je concentratie en vergeet je veel dingen. Dagelijkse dingen die je normaal zonder problemen doet, zijn ineens lastig. Het lukt bijvoorbeeld niet meer om te focussen op je werk. Je voelt je minder fit. Denken, praten en bewegen gaat moeizaam. Er zijn drie verschillende soorten vermoeidheid:
- Mentale vermoeidheid
Dit is vaak het gevolg van een mentale inspanning of overbelasting. Denk aan een tegenslag, overlijden in de familie of veel stress. Burn-out, overspannenheid en depressie zijn ook een vorm van mentale vermoeidheid. - Fysieke vermoeidheid
Doe je fysiek zwaar werk of sport je veel? Dan kan het zijn dat je teveel vraagt van je lichaam. Je hebt je lichaam fysiek uitgeput waardoor je moe bent. Dit uit zich vaak in spierpijn, hoofdpijn en behoefte aan slaap.
- Hormonale vermoeidheid
Zijn je hormonen uit balans – zoals tijdens ongesteldheid – dan heeft dit meestal een grote invloed op je energieniveau.
De oorzaken van vermoeidheid
Moeheid ontstaat door mentale en/of fysieke uitputting van je lichaam. De oorzaak kan van alles zijn, zoals onrust thuis, veel piekeren en overbelasting.
Ook zijn er zijn een aantal lichamelijke problemen die voor vermoeidheid zorgen, zoals de ziekte van Pfeiffer, bloedarmoede, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten of een tekort aan vitamines.
Daarnaast heeft je leefstijl een grote invloed op je energieniveau. Het klinkt cliché, maar gezond eten, regelmatig bewegen en genoeg water drinken dragen bij aan een betere energie. Is jouw vermoeidheid al een langere tijd aanwezig en kan je daardoor niet goed meer functioneren? Dan praten we over chronische vermoeidheid.
Tips om vermoeidheid te verminderen
Ben je vaak moe, probeer dan één of meer van de onderstaande tips. Het is even uitproberen wat voor jou werkt. Probeer altijd de oorzaak van jouw vermoeidheid te achterhalen. Door de oorzaak aan te pakken, zorg je dat jouw lichaam weer kan herstellen en komt je energie vanzelf terug.
Tip 1: Neem magnesium en /of ijzer
Ben je vaak moe, dan kan het helpen om extra magnesium of ijzer in te nemen. Bij voorkeur ook gezonde voeding, maar supplementen werken ook. Eet wat meer noten en zaden, vis, spinazie en banaan.
Tip 2: Drink meer water voor meer energie
Je bent soms moe omdat je uitgedroogd bent. Wanneer jij elke dag opnieuw te weinig water drinkt, zal je lichaam nooit genoeg vloeistof binnen krijgen om optimaal te functioneren. Het antwoord is simpel: een flink glas water voor elk eetmoment.
Tip 3: Drink minder alcohol
Heb jij ook het idee dat je van een glaasje wijn sneller in slaap valt? Dat klopt! Helaas zorgt alcohol er ook voor dat je veel minder diep slaapt. De volgende dag wordt je moe wakker, zelfs wanneer je 8 uur geslapen hebt.
Tip 4: Neem afscheid van cafeïne
De kans is groot dat jij – net als veel andere mensen – al gauw naar een bak koffie grijpt bij de eerste tekenen van vermoeidheid. Of het nu ‘s ochtends is om je dag goed te beginnen, of in de namiddag om nog even door te kunnen werken. Cafeïne zorgt er helaas voor dat je veel slechter slaapt. Cafeïne zit onder andere in:
- koffie
- thee
- cola
- energiedrankjes
- sommige pijnstillers en kruidenmiddelen
Krijg je hoofdpijn wanneer je geen koffie drinkt? Probeer het aantal kopjes koffie langzaam te minderen.
Tip 5: Eet vaker om je energie op peil te houden
Een goede manier om je energie gedurende de dag op peil te houden, is door regelmatig te eten. Een gezonde maaltijd of tussendoortje elke 3 à 4 uur houdt jouw suikerspiegel in balans.
Tip 6: Versla je vermoeidheid met bewegen
Waarschijnlijk is het rennen van 10 kilometer het laatste waar je aan denkt wanneer je moe bent. Gelukkig is dat ook niet wat we bedoelen met “in beweging komen”. Dagelijks een wandeling van een kwartiertje is al voldoende om op lange termijn jouw energieniveau aan te sterken, waardoor jij je minder moe voelt. Ook op korte termijn doet een wandeling wonderen. Door de extra zuurstof die je gebruikt tijdens het wandelen, wordt je een stuk frisser.
Tip 7: Verbeter je slaap
Veel mensen slapen wel lekker, maar niet kwalitatief. Een kwalitatieve slaap houdt in dat je lang genoeg slaapt, in een diepe slaap terecht bent gekomen en niet lang wakker ligt. Enkele tips om beter te slapen:
- elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan
- overdag dutjes vermijden
- tijd nemen om te ontspannen voordat je naar bed gaat
- je telefoon of computer ‘s avonds vermijden
Tip 8: Verminder stress, boost je energie
Stress verbruikt heel erg veel energie. Probeer elke dag tijd vrij te maken om je lichaam en geest te ontspannen. Lees een boek, ga sporten of maak een wandeling, luister naar muziek of ga wat leuks doen met vrienden.
Tip 9: Bezoek een chiropractor
Met chiropractie zorgen we dat jouw lichaam optimaal werkt, op een natuurlijke manier. Door je wervelkolom en zenuwstelsel weer terug in balans te brengen, kan jouw lichaam herstellen. Wil je graag meer energie en weer genieten van je leven? Veel van onze cliënten voelen zich een stuk energieker na slechts enkele behandelingen. Ontdek zelf wat chiropractie voor jou kan betekenen en maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.