Leven met scoliose: verminder ongemak met deze eenvoudige tips

Heb jij of je kind last van een kromming in je wervelkolom (scoliose)? De ene persoon merkt er weinig van, terwijl de ander dagelijks pijn en belemmeringen ervaart. Scoliose kan zorgen voor rug- en nekklachten en pijn tussen de schouderbladen. Ook groeipijn komt regelmatig voor. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om scoliose onder controle te houden. Chiropractie speelt een waardevolle rol bij het voorkomen van scoliose en het bevorderen van een gezonde wervelkolom. In dit blog bespreken we wat scoliose precies is, hoe deze aandoening ontstaat en hoe chiropractie kan helpen. Tot slot geven we eenvoudige tips die je zelf kunt toepassen om het ongemak van scoliose te verminderen.  

Wat is scoliose?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom zijwaarts buigt, waardoor een onnatuurlijke S- of C-vorm ontstaat. Het is een scheefgroei van de wervelkolom, die meestal ontstaat in de groeifase bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar. Dit komt vaker voor bij meisjes. Het kan leiden tot rugpijn, een ongelijke lichaamshouding en andere problemen. Veel mensen hebben een lichte scoliose zonder dat ze het weten. Je hoeft er dan ook helemaal geen last van de hebben. Alleen bij een flinke kromming levert scoliose problemen op.

Je lichaam uit balans

Als gevolg van een scheve wervelkolom, gaat het lichaam compenseren om je goed in balans te houden. Vaak staat het bekken scheef, waardoor het ene been korter is dan het andere been. Is de linkerkant van je bekken bijvoorbeeld lager, dan neigt je wervelkolom naar links. Om dit te compenseren, zal de bovenkant van je wervelkolom – ter hoogte van je schouders en bovenrug – meer naar rechts trekken. Er onstaat een soort S-bocht, wat een scoliose wordt genoemd. Enkele symptomen die daardoor ontstaan zijn pijn in de heupen, benen en rug, ademhalingsproblemen en mobiliteitsbeperking. Hoe erger de scheefgroei, hoe heftiger de klachten meestal zijn. 

De oorzaken van scoliose

Bij scoliose gaat er iets mis tijdens de groei van baby naar volwassene. Soms is scoliose al bij de geboorte aanwezig, maar vaker ontstaat het in de kinderjaren. De oorzaak is een afwijking van de spieren, bindweefsel, bot of zenuwen waardoor de wervelkolom niet in de juiste positie groeit. Je wervelkolom is de basis van je lichaam en verbonden met ontelbare spieren en gewrichtsbanden. Als alles goed ontwikkelt en op de juiste manier werkt, blijft de wervelkolom netjes in het midden. Soms zijn spiergroepen aan de ene kant minder ontwikkelt dan de andere kant en ontwikkelt een kromming. Hoewel de exacte oorzaak van scoliose vaak onbekend is, zijn er manieren om het risico op het ontwikkelen ervan te verminderen. Chiropractie speelt een waardevolle rol bij het voorkomen van scoliose en het bevorderen van een gezonde wervelkolom.

Scoliose bij kinderen voorkomen

Hoe eerder scoliose wordt aangepakt, des te beter. Zeker bij kinderen in de groei is dit belangrijk, want dan is een scoliose nog makkelijker te corrigeren Chiropractoren zijn opgeleid om vroege tekenen van scoliose bij kinderen op te sporen, zoals afwijkingen in de wervelkolom en asymmetrie. Het is daarom belangrijk om preventief jouw kind te laten controleren door een chiropractor, hiermee voorkom je veel problemen en klachten op latere leeftijd. 

Tips om klachten door scoliose te verminderen

Ervaar je pijn of ongemak door scoliose? Dat is erg vervelend, zeker omdat het lastig is om een afwijkende wervelkolom weer in de juiste positie te krijgen. In veel gevallen krijg je te horen dat je ermee moet leven. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Verminder de klachten van scoliose met onderstaande tips: 

1. Train regelmatig om spieren te versterken 

Lichaamsbeweging is erg belangrijk bij scoliose. Kies voor rustige sporten die de spieren rondom je wervelkolom versterken. Dit zijn voornamelijk de spieren die je houding verbeteren. Zorg dat je geen oefeningen doet die je wervelkolom overmatig belasten. Sporten zoals gewichtheffen, hardlopen en turnen kun je beter vermijden. Gebruik eventueel een gymbal om oefeningen op te doen. Deze sporten zijn een goed idee:

  • zwemmen
  • yoga
  • pilates

2. Werk aan een goede houding 

Bij mensen met scoliose is de lichaamshouding automatisch uit balans. Extra belangrijk om hier op te letten. Sta rechtop, gebruik een stoel met een goede rugleuning en vermijd onderuitzakken. Zet je benen recht onder elkaar als je staat en duw je borst naar voren. Sterke rug- en buikspieren kunnen de wervelkolom ondersteunen en helpen bij een goede lichaamshouding. Daarnaast kan het bewustzijn van lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten zoals zitten, staan en tillen, worden verbeterd. Een chiropractor kan kinderen en ouders leren hoe ze een goede houding kunnen behouden om de gezondheid van de wervelkolom te bevorderen.

3. Voeg rek- en strekoefeningen toe aan je routine

Regelmatig strekken vermindert de spanning in je rugspieren, verbetert je flexibiliteit en verlicht de pijn. Heb je een baan waarbij je veel zit? Probeer dan op zijn minst elk uur even recht te staan en te stretchen.

4. Probeer op een gezond gewicht te blijven

Overgewicht zorgt voor extra belasting op de wervelkolom en dat is het laatste wat iemand met scoliose kan gebruiken. Drink voldoende water, blijf bewegen en eet gezond om op gewicht te blijven.

5. Check de kwaliteit van je matras 

Een goed matras vermindert de druk op je wervelkolom en ondersteunt je houding tijdens het slapen. Zo heb je minder last van pijn en stijfheid in de ochtend. Zorg ook voor een comfortabel slaapkussen.  

6. Bezoek regelmatig een chiropractor

Wervelkolom subluxaties (blokkades), abnormale bewegingspatronen of posities van de wervels, kunnen de ontwikkeling van scoliose verergeren. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het corrigeren van deze blokkades door middel van zachtaardige aanpassingen en natuurlijke technieken. Door de wervelkolom in de juiste positie te brengen en de normale beweging te herstellen, helpt chiropractie om de wervelkolom stabiel en gezond te houden. Hierdoor heb je minder pijn en meer bewegingsvrijheid. Verdere kromming kan in een vroeg stadium voorkomen worden.

Naast het behandelen van scoliose helpt chiropractie ook bij het verbeteren van je algemene gezondheid. Meer weten? Bel 023 2052188 of mail naar info@avantgardechiropractie.nl. Ons ervaren team staat voor je klaar!

Maak een afspraak