Migraine: Oorzaken, symptomen en behandeling

Hoofdpijn hebben we allemaal weleens, maar migraine is een ander verhaal. Deze aanval van hoofdpijn kan soms wel dagen duren. Vaak heb je ook andere symptomen zoals misselijkheid of overgevoeligheid voor licht. Bij heftige migraine kun je bijna niets meer en is rust nemen de enige optie. Hoe ontstaat migraine, welke symptomen kun je ervaren en hoe verminder je eventuele klachten? In dit blog geven we uitleg en tips als je last hebt van migraine. Zodat je snel weer van de dagelijkse dingen kunt genieten zonder klachten!

Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Wist je dat iedere dag bijna 70.000 Nederlanders een migraineaanval hebben?

Wat is migraine?

Migraine is een hersenaandoening; een aanval van ernstige hoofdpijn, die soms wel uren tot dagen kan duren. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en is bonzend of kloppend. Heb je last van migraine, dan ben je vaak ook misselijk en/of overgevoelig voor geur, geluid en licht. Dit is van grote invloed op je dagelijkse leven. Tijdens een migraineaanval trekken de meeste mensen zich terug en gaan naar bed om te rusten. 

Helaas is het voor buitenstaanders niet altijd duidelijk wat voor impact migraine heeft. Het is niet een kwestie van een pijnstiller innemen en doorgaan (wat sowieso geen goed idee is, ongeacht je klacht).

Verschillende vormen van migraine

Migraine wordt vaak door iets getriggerd, maar het is niet altijd even duidelijk wat de trigger is. Heb je last van migraine, dan is het goed om eerst de oorzaak te achterhalen. De verschillende vormen van migraine: 

1. Migraine door hormonen

Als je migraine hebt, ben je gevoeliger voor prikkels dan andere mensen. Sommige vrouwen krijgen een aanval van migraine rondom hun ongesteldheid, dit komt door veranderingen in de hormonen (oestrogeen).

2. Migraine met aura

Tijdens de aurafase ontstaat er een soort kortsluiting achterin je hersenen. Je hersencellen worden ineens heel actief wat lichtflitsen, vlekken of tintelingen kan veroorzaken. Ongeveer 1 op de 3 mensen heeft hier last van. Soms krijg je ook tintelingen of gevoelloosheid in je gezicht, arm of hand.

3. Chronische migraine

Heb je last van een  ernstige migraine die twee weken of langer duurt? Dan praten we over chronische migraine. Vaak dit het gevolg van het slikken van teveel pijnstillers of medicatie.

Oorzaken van migraine

Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze oorzaak is van migraine. Wel gaat er iets mis in de hersenen, waardoor deze overprikkeld raken. Je hersenen raken in de war, dit begint in de hersenstam. Vanuit de hersenstam worden signalen via het zenuwstelsel doorgestuurd naar de rest van de hersenen en de hersenvliezen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door prikkeling van de hersenvliezen.

Kun je migraine voorkomen? Ondanks dat de oorzaken van migraine wat vaag zijn, komt migraine vaker voor bij mensen die:

  • te weinig slapen
  • te weinig eten
  • niet genoeg rust nemen
  • depressief zijn
  • ineens stoppen met cafeïne drinken
  • regelmatig alcohol  / rode wijn drinken
  • migraine in de familie hebben
Migraine

Migraine bij vrouwen

Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen, dit komt door de verandering in de vrouwelijke hormonen. Zo krijgen veel vrouwen last van migraine voor, tijdens of na hun ongesteldheid (menstruele migraine). Of bij zwangerschap, borstvoeding en de overgang. Na de overgang stoppen de aanvallen bijna altijd. Deze vorm van migraine komt het meest voor bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar en meestal is dit zonder aura.

Tip: ben je een vrouwe en heb je last van migraine? Vermijd dan middelen met vrouwelijke hormonen (oestrogeen) zoals de anticonceptiepil. Dit kan je migraine doen verergeren!  

Wist je dat ook kinderen last kunnen krijgen van migraine? Dit uit zich vooral in misselijkheid en overgeven. De aanvallen duren over het algemeen niet  heel lang. 

Symptomen migraine

Migraine is niet te vergelijken met een gewone hoofdpijn. Als je beiden hebt gehad, merk je duidelijk het verschil tussen de twee. Hoe vaak migraine terugkomt, is erg verschillend. Sommige mensen hebben één keer per jaar een aanval, andere twee keer per de maand. Een aanval van migraine gaat vaak in verschillende fases:

Fase 1: Klachten voorafgaand aan migraine

De meeste mensen voelen een migraine al van tevoren aankomen. Dit kan een paar uur van tevoren zijn, maar soms ook dagen. Het verschilt enorm per persoon hoe migraine zich uit. Voorafgaand aan migraine kun je last hebben van moeheid, spierpijn, somberheid of ineens meer trek hebben in bepaald voedsel. 

Fase 2: Tijdens een aanval van migraine 

Een aanval duurt een paar uur tot enkele dagen. Meestal krijg je last van een heftige, kloppende hoofdpijn die in meerdere ‘golven’ komt. Daarnaast hebben veel mensen met migraine de volgende symptomen:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • overgeven
  • moeite met praten
  • beperkt zichtveld
  • gevoeligheid voor geluid, licht en geur 
  • kleuren en vlekken zien
  • tintelingen in het gezicht
  • doof gevoel in arm of hand

Fase 3: Na een aanval van migraine 

Is de migraine voorbij, dan ben je vaak niet meteen van alle klachten af. De meeste mensen houden nog hoofdpijn na een migraineaanval. Je lichaam heeft veel energie verbruikt, waardoor je flink moe kunt zijn. Soms duurt het even voordat je je weer goed kunt concentreren. De klachten na een migraineaanval kunnen net als de migraine zelf, enkele uren tot dagen aanhouden. 

Mensen met migraine hebben meer kans op een andere aandoeningen, zoals depressie, flauwvallen, slaapstoornissen en epilepsie. 

Tips bij migraine 

Zoals je hierboven al eerder hebt gelezen, is het goed om te achterhalen wat de mogelijke oorzaak van jouw migraine kan zijn. Houd eens bij wanneer je een aanval krijgt, hoelang dit duurt, wat je op dat moment deed (of daarvoor) etc. Door meer inzicht te krijgen, vind je misschien een patroon.

Het klinkt wat cliché, maar je hebt minder kans op een migraine als je gezond leeft. Zorg voor voldoende slaap, verminder stress, beweeg regelmatig, drink genoeg water en eet gezond. Heb je toch een migraine aanval? Dit kun je doen:

  • neem direct rust
  • ga op een stille en donkere kamer liggen
  • laat anderen weten dat je last hebt van migraine
  • neem eventueel wat pijnstillers als het niet anders kan

Chiropractie en migraine

Bij migraine wordt vaak medicatie voorgeschreven, maar dit helpt niet de oorzaak op te lossen. Gelukkig is er goed nieuws: chiropractie is niet alleen effectief bij de pijn die migraine veroorzaakt, maar helpt ook bij het stoppen én voorkomen van migraineaanvallen. Een chiropractor brengt het zenuwstelsel weer in balans! Heb jij last van migraine en wil je daar graag vanaf op een natuurlijke manier? Wil je graag jouw klachten verminderen en van die vervelende hoofdpijn af? Maak dan nu een afspraak voor een eerste consult. 

Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts. We hebben al veel mensen met migraine geholpen, je bent bij ons op de juiste plek! 

Maak een afspraak