Muisarm (RSI): Oorzaken, symptomen en behandeling

Werk je veel achter de computer of speel je regelmatig eenzijdige sporten zoals tennis of golf? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat last krijgt van overbelasting van de bepaalde spieren. Klachten door langdurig dezelfde bewegingen worden ook wel RSI genoemd. Een van de bekendste RSI klachten is een muisarm. Hoe ontstaat een muisarm, welke symptomen kun je ervaren en hoe voorkom je een muisarm? In dit blog geven we uitleg en tips als je last hebt van een muisarm. Zodat je snel weer kunt werken en sporten zonder klachten!

Wist je dat bijna 35% van alle mensen die zittend achter een computer werken, vroeg of laat last krijgen van een muisarm?

Wat is een muisarm?

Repetitive Strain Injury (RSI) is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Door herhaaldelijke belasting van spieren en gewrichten – zoals het werken achter een computer – worden deze op een gegeven moment overbelast. RSI komt in veel beroepsgroepen voor, denk aan schilders, slagers, schoonmakers en inpakkers. Allemaal beroepen waar langdurig in dezelfde houding wordt gestaan of vaak dezelfde beweging wordt gemaakt. Bij een muisarm kun je pijn of ongemak voelen in de schouder, onderarm, pols of hand. 

Een muisarm wordt zo genoemd omdat de pijn meestal optreedt door het werken met een computermuis. Het is een makkelijkere benaming voor aandoeningen zoals het carpaletunnelsyndroom (CTS) of het syndroom van De Quervain. Vaak is er bij een muisarm ook een ontsteking in de spieren of pezen aanwezig. Het weefsel raakt geïrriteerd, waardoor het opzwelt en pijnlijk kan aanvoelen. Soms is een muisarm het gevolg van een bekneld geraakte zenuw. Gelukkig is er goed nieuws want chiropractie helpt uitstekend bij een muisarm en andere vormen van RSI zoals een tennisarm, golfarm of WhatsApp vinger. 

Oorzaken van een muisarm

Overbelasting van spieren en pezen is de belangrijkste oorzaak van een muisarm, vaak door langdurig achter een computer te werken. De werkplek is meestal niet of niet goed ergonomisch afgesteld, waardoor klachten kunnen ontstaan. Misschien zit je te hoog (of juist te laag), gebruik je een te kleine / verkeerde muis of zit je uren in dezelfde houding. Zitten is sowieso niet al te best voor je houding, het zorgt voor veel druk op bepaalde wervels en zenuwen. Staan deze gebieden voor langere periode onder druk, kan dit schade aanrichten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van bepaalde gewoontes en werkhouding om klachten te voorkomen. 


Andere oorzaken van een muisarm:

 • eenzijdige sporten zoals tennis, golf of kajakken
 • herhaaldelijk en zwaar tillen
 • gebrek aan beweging / overgewicht
 • kinderen of zware tas telkens met één arm dragen

Symptomen muisarm

Een muisarm ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak geeft het lichaam al waarschuwingen om aan te geven dat er iets mis is. Helaas worden deze signalen in de praktijk veelal genegeerd, bijvoorbeeld door pijnstillers in te nemen. In het geval van een muisarm en RSI worden bij het negeren van de (pijn)signalen de klachten alleen maar erger. Je lichaam gaat steeds harder ‘schreeuwen’ en de pijn zal toenemen of verder uitbreiden. Dat wil je natuurlijk niet. Leer de signalen die je lichaam geeft te herkennen om erger te voorkomen.

De ontwikkeling van muisarm bestaat uit de volgende fases:

 • Eerste faseJe voelt pijn, een dof gevoel, krampen of vermoeidheid aan de nek, schouders, armen,  polsen of vingers. Zodra je rust neemt verdwijnen de klachten redelijk snel. In dit stadium kan een muisarm nog voorkomen worden, mits je actie onderneemt. Kijk eens goed naar je houding, werkplek en bezoek een chiropractor.
 • Tweede fase
  Negeer je de klachten uit de eerste fase, dan nemen de klachten toe. Je lichaam gaat meer duidelijke signalen geven in de vorm van pijn of ongemak. Klachten heb je nu niet alleen tijdens het werken / sporten, maar ook daar buiten. Je kunt een brandende pijn of tintelend gevoel krijgen in gewrichten en spieren. Soms streed er zelfs krachtverlies op in armen en handen. 
 • Derde fase
  In dit stadium is er helaas al flink wat schade aangericht aan de spieren en gewrichten. De pijn is continue aanwezig, wat je ook doet. Enkele symptomen van de derde fase zijn: hevige tintelingen, verlies van coördinatievermogen, zwellingen, krachtverlies en slaapproblemen door de pijn. Hoe langer je wacht met actie ondernemen, hoe langer het herstel duurt. 

Tips om een muisarm te voorkomen

We begrijpen dat het soms niet te voorkomen is dat je lang achter de computer zit of veel dezelfde bewegingen maakt. Zeker als dit onderdeel is van je werk. Je kunt een andere baan zoeken die minder belastend is, maar dit is niet altijd een optie. Niet iedereen is even gevoelig voor een muisarm. Zo kun jij er snel last van krijgen, terwijl andere mensen veel langer door kunnen gaan zonder problemen. Een muisarm hangt vaak ook samen met werkdruk en stress.

Hoe voorkom je muisarm? We geven enkele handige tips:

 • Maak gebruik van een goede polssteun / muismat.
 • Gebruik je muis eens met je andere hand.
 • Gebruik een ergonomische muis.
 • Wissel je werkzaamheden af en neem regelmatig rustpauzes.
 • Stel je bureau, computerscherm en toetsenbord goed af.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Muisarm

Chiropractie en een muisarm

Heb je last van een muisarm of andere RSI klachten? Dan is een bezoek aan een chiropractor een goed idee. Bij Avant Garde chiropractie onderzoeken we waar de oorzaak van jouw klachten liggen en lossen deze op een natuurlijke wijze op. Een van onze ervaren chiropractoren checkt tijdens een eerste consult de spieren en gewrichten op blokkades. Niet alleen in het pijnlijke gebied, maar ook daarbuiten. Vervolgens delen we onze bevindingen en bespreken we samen de beste oplossing. 

Met chiropractie verbeteren we o.a. de houding, heffen blokkades op en laten de spieren weer ontspannen. Daarnaast geven we ook advies over werkhouding, oefeningen en mogelijke aanpassingen die helpen bij een versneld herstel van een muisarm. Heb jij klachten die lijken op een muisarm? Ben je klaar met die vervelende tintelingen in je handen of pijn in je arm? Maak dan nu een afspraak voor een eerste consult. 

Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts. We hebben al veel mensen met een muisarm geholpen, je bent bij ons op de juiste plek! 

Maak een afspraak