Hernia

Waaraan is een hernia te herkennen en waardoor ontstaat het?

 

Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijf die uitstulpt/duwt op een zenuwwortel/ruggenmerg. Een tussenwervel dient als een schokbreker en maakt ruimte voor de zenuwbanen. De tussenwervel kan verzwakken door verkeerde beweegpatronen, door bijvoorbeeld tillen, bukken of veel herhaling in een bepaalde beweging. Vooral een combinatie van bukken en draaien kan erg belastend zijn. De druk op de zenuwbanen kunt rugpijn geven met uitstraling naar het arm, een verdoofd gevoel en verminderde kracht. 

 

Niet iedereen met pijn in de nek en uitstraling naar het arm heeft een beschadigde tussenwervelschijf.  In de meeste gevallen komen de klachten door een functiestoornis in de wervelkolom, schouders, schouderbladen en houdingspatroon. Dit kan plotseling ontstaan tijdens iets zoals sporten, klussen of tuinieren.

Thoracic Outlet Syndroom 

 

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een naam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel die in het nek en schoudergebied ligt bekneld raakt. De vaat-zenuwbundel komende van de brachial plexus met twee bloedvaten loopt onder het sleutelbeen door vooral de arm in.

De beknelling ontstaat meestal ter hoogte van het bovenste halsgedeelte en de borst. Hier ligt de vaat-zenuwbundel in een nauwe ruimte tussen de aanwezige spieren, botten en banden. De klachten kunnen in de hele arm zijn of duidelijk afgebakend in bepaalde regio’s van de arm en hand (afhankelijk van welke zenuw of bloedvat is bekneld). 

Het brachial plexus loopt tussen het sleutelbeen, eerste rib en onder spieren door, wanneer de ruimte beperkt is kunnen de volgende symptomen verschijnen: 

  • brandige, zeurende of stekende pijn in de nek, de schouder, de arm, de pols, de fingers

  • tintelingen/dof/prikkende of slapend gevoel in de nek, de schouder, de arm, de pols, de vingers

  • krachtsverlies in de schouder, de arm of hand

  • zwaar gevoel in de nek, de schouder, de arm

  • zwelling en een gespannen gevoel van de arm

  • blauwe verkleuring van de hand en het opzwellen van oppervlakkig liggende aderen wijzen op beknelling van de ader

  • uitstralende pijn in de nek, kaken en het achterhoofd

  • stijfheid in nek, arm en schouder kan ontstaan

 
 
3325fa54b689e657a134aed408b46272-7d37e11

Upper Cross Syndroom

Vaak zijn pijnklachten aanwezig in de nek/schouders, zoals beknellingspijnen met uitstralingen in de armen, handen en vingers. Of bijvoorbeeld hoofdpijnklachten. Dit soort pijnen kan kortdurend aanwezig zijn of constant, maar is meerdere maanden of jaren aanwezig.   

 

Blootstelling van het menselijk lichaam aan zwaartekracht, bijvoorbeeld bij het staan ​​of lopen, is noodzakelijk om de juiste activiteit van de skeletspieren te verzekeren die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van een goede lichaamshouding. Wanneer deze spieren gedurende een langere periode niet worden gestimuleerd om de zwaartekracht te weerstaan, bijvoorbeeld tijdens langdurig zitten of liggen, wordt hun stabiliserende functie verstoord door de hypoactiviteitsreactie die resulteert in spierzwakte en atrofie. Het gebrek aan stabiliteit van het bewegingsapparaat veroorzaakt een compensatiemechanisme - de stabiliserende functie wordt ingehaald door de mobiliserende spieren. Als bijwerking leidt een dergelijke compensatie echter tot een verhoogde activiteit van mobilisatoren (hyperactiviteit) en vervolgens hun verminderde flexibiliteit, wat uiteindelijk kan leiden tot een pathologische kettingreactie in het bewegingsapparaat.