Nekklachten

Nekklachten

Wist u dat bijna 2 op de 3 mensen wel eens last heeft van nekklachten? Heeft u last van uw nek, dan bent u zeker niet de enige.

De oorzaak van nekpijn is soms onduidelijk, vooral bij langdurige nekklachten is het vaak een combinatie van factoren. De pijn in de nek ontstaat meestal door blokkades of disbalans in de spieren, gewrichten en banden.

De laatste tijd ontwikkelen veel nekklachten zich door onze levensstijl. Misschien heeft u weleens gehoord van een ‘tabletnek’. Dit soort termen verwijzen naar klachten van de nek, schouder en arm die veroorzaakt worden door het langdurig voorovergebogen kijken naar een tablet of mobiele telefoon. Nekpijn kan erg vervelend zijn en u belemmeren in het dagelijks leven. Wat is de oorzaak van uw nekklachten en wat kunt u er tegen doen?

Oorzaken nekklachten

Nekklachten ontstaan vaak geleidelijk, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of spanningen. Maar ook een plotselinge verkeerde beweging – zoals bij een val of ongeluk – leidt regelmatig tot nekklachten. Verder kunnen onderliggende klachten zoals stijve spieren, artrose of botontkalking de oorzaak zijn van uw nekklachten. Soms gaat nekpijn vanzelf over, maar vaak ook niet.

Heeft u een pijnlijke nek, stijve nekspieren of een uitstralende pijn in uw schouders, hoofd en/of armen? Dan is het verstandig om de oorzaak van de nekpijn te achterhalen. Het lichaam kan weer genezen en nekklachten nemen af of verdwijnen in zijn geheel.

Veel voorkomende oorzaken van nekklachten:

Symptomen nekklachten

Vaak uit nekpijn zich in een zeurende, stekende of scherpe pijn. Deze pijn is een signaal van het lichaam dat er iets mis is. Doordat de zenuwen in de nek naar schouders, armen en handen lopen, is uitstralingspijn mogelijk. De spieren spannen zich ter bescherming extra aan, waardoor alles stijf aanvoelt. Uw lichaam geeft aan dat u rust moet nemen. Door de pijn te negeren met bijvoorbeeld pijnstillers, wordt er niets opgelost.

Deze symptomen komen vaak voor bij nekklachten:

 • pijnklachten in nek, arm of schouders
 • stijfheid in de nek
 • pijnscheuten
 • hoofdpijn
 • tintelingen in arm / hand
 • uitstraling naar schouder / arm
 • uitstraling naar het hoofd

Waarom Avant-Garde Chiropractie?

Maak een afspraak
Uw vertrouwd chiropractie praktijk

Binnen Haarlem en omgeving. Alle leeftijden zijn welkom!

Wij kijken voorbij de symptomen

Om de achterliggende oorzaak te vinden. Geen tijdelijke pijnverlichting, maar een oplossing voor uw klacht.

Gespecialiseerd in diverse technieken

Zoals chiropractische manipulaties, Applied Kinesiology, Sacral Occipital techniek, dry needling, shockwave therapy, IAMFR bindweefselrelease en kinesiotaping.

Aangesloten bij een beroepsvereniging (DCF)

Waardoor u verzekerd bent van professionele, veilige behandelingen die door de meeste zorgverzekeraars vergoed worden (aanvullende dekking).

Ervaren chiropractoren met verschillende specialisaties

Onder één dak voor topsporters, zwangere vrouwen, kinderen en baby’s.

Geen verwijzing nodig

Van uw huisarts om een afspraak te maken

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf in de nek. Deze uitstulping drukt op een zenuw waardoor u pijnklachten, krachtverlies, tintelingen of een verdoofd gevoel kunt ervaren. Niet alleen in uw nek, maar ook in uw schouder, arm, hand of vingers. Spieren verkrampen om verdere schade te voorkomen. De pijn is continue aanwezig en kan erg vervelend zijn.

Wat is Thoracic Outlet Syndrome?

Bij het Thoracic Outlet Syndrome (TOS) is er te weinig ruimte in de schouder- en halsregio (thoracic outlet) voor de vaatzenuwbundel. Er ontstaat een beknelling en schade aan de vaatzenuwbundel. De beknelling ontstaat meestal ter hoogte van het bovenste halsgedeelte en de borst. De klachten zijn aanwezig in de hele arm of bepaalde delen van de arm en hand. Enkele symptomen van het Thoracic Outlet Syndroom zijn:

 • brandige, zeurende of stekende pijn in de nek, schouder, arm, pols of vingers
 • tintelingen/dof, prikkend of slapend gevoel
 • krachtverlies in de schouder, arm of hand
 • zwaar gevoel in de nek, schouder of arm
 • zwellingen of verkleuringen van oppervlakkig liggende aderen
 • uitstralende pijn in de nek, kaken en het achterhoofd

Het Thoracic Outlet Syndrome wordt ook wel het schoudergordelsyndroom genoemd vanwege de beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied. De klachten zijn vaak houding gerelateerd en komen regelmatig voor bij beroepen als schilder, kapper en leraar. Met chiropractie helpen wij uw klachten te verminderen. We verbeteren de bewegelijkheid in de schouder en geven oefeningen waarmee uw houding snel verbetert.

Wat is Upper Cross Syndrome?

Het Upper Cross Syndrome (UCS) ontstaat wanneer de spieren in de nek, schouders en borst vervormd raken, meestal als gevolg van een slechte houding. De rugspieren van de schouders en de nek raken gespannen, de spieren worden strak en verkort in de voorkant van de borst. Pijn is aanwezig in de nek en schouders, maar kan ook uitstralen naar armen, handen en vingers. Soms uit het zich ook in hoofdpijn.

Whiplash

Een whiplash is een nektrauma dat ontstaat als gevolg van een versnelde beweging van de hoofd. In de meeste gevallen gaat het om een beweging waarbij het hoofd van voor naar achteren wordt bewogen of andersom. Een kop-staart-botsing met een auto is hier een goed voorbeeld van, maar u kunt ook een whiplash krijgen tijdens het werk of sporten. Veelvoorkomende symptomen van whiplash zijn nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid en pijn in de schouder of arm. Denkt u dat u een whiplash heeft? Een chiropractor helpt uw lichaam weer in balans te brengen.

Chiropractie bij nekklachten

Of u nu net een pijnlijke nek heeft of al langere tijd last heeft van nekklachten, chiropractie helpt! Onze ervaren chiropractoren gaan op zoek naar de oorzaak van uw pijn. Met onze zachtaardige, veilige technieken bent u snel weer van uw nekpijn af. Van baby tot 65+, iedereen is welkom.

Maak een afspraak
Maak een afspraak