Omgaan met huilbaby’s: 15 tips om je kleintje te kalmeren

Omgaan met huilbaby’s is niet gemakkelijk. Geen enkele ouder wil zijn of haar kindje continue horen huilen. Het gehuil van je baby kan hartverscheurend zijn, zeker als je er voor je gevoel bijna niets aan kunt doen. Je hebt van alles geprobeerd en bent moe, gestrest en geïrriteerd. Dit heeft invloed op je hele omgeving. Daarnaast ben je bezorgd, want waarom huilt je baby zoveel? Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kan proberen om het huilen te verminderen. In dit blog geven we een aantal tips om je huilbaby te kalmeren.

Wat is een huilbaby?

Voor baby’s is huilen in de eerste paar maanden van hun leven de enige vorm van communiceren. Het is dan ook vrij normaal dat je baby regelmatig huilt, bijvoorbeeld bij honger, vermoeidheid, ongemak of pijn. Een baby huilt tijdens de eerste drie maanden gemiddeld twee uur per dag. Normaal gesproken neemt het huilen af na een piek rond een leeftijd van zes weken.

In Nederland is ongeveer 15% van alle baby’s, een huilbaby. Wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt, dan praten we over een huilbaby. Soms kan een baby wel urenlang achter elkaar blijven huilen, zowel overdag als in de nacht. Vaak heeft een huilbaby een harde buik en is erg schrikkerig. De term huilbaby wordt ook vaak gebruikt als ouders en andere gezinsleden emotioneel uitgeput raken door het vele huilen.

Oorzaken van huilbaby’s

Bij de meeste huilbaby’s wordt het huilen vanzelf minder. Het is goed om te kijken naar de oorzaak, maar soms wordt die niet gevonden. Het overmatige huilen kan het gevolg zijn door:

  • een problematische zwangerschap of bevalling / keizersnede
  • torticollis
  • allergieën
  • voedselintoleranties
  • constipatie
  • reflux, buikkrampjes (koliek) of verborgen reflux
  • KISS-syndroom
  • oorontsteking
  • overprikkeling

als flesvoeding voorkomen. De piek ligt rond de zes weken, daarna wordt het gelukkig minder. Na 3 á 4 maanden zijn de darmen gewend en zijn de krampen zo goed als verdwenen.

Omgaan met huilbaby's

Tips bij omgaan met huilbaby’s

Heb je een huilbaby, dan zullen we meeste mensen zeggen dat het vanzelf over gaat. Kun je er dan niets aan doen? Gelukkig wel! Deze tips zijn niet alleen handig bij huilbaby’s, maar ook een goede aanpak tegen het huilen van een ‘normale’ baby. Welke tips goed werken bij jouw baby, is heel persoonlijk. Probeer ze in ieder geval uit, niet geschoten is altijd mis. 


1. Houd een huildagboek bij

Om te bepalen wanneer, hoe vaak en hoelang je baby huilt, is het goed om een dagboek bij te houden. Je krijgt inzicht in het huilgedrag, waardoor je misschien een oorzaak of patroon kunt ontdekken. 

2. Blijf rustig
Makker gezegd dan gedaan, maar probeer rustig te blijven. In paniek maak je sneller beslissingen waar je achteraf spijt van krijgt (bijvoorbeeld je baby door elkaar schudden uit frustratie). Probeer te aanvaarden dat je baby huilt en ontroostbaar is. Bekijk vanuit die aanvaarding welke acties je verder kunt nemen. 

3. Controleer de basisbehoeften van je baby

Als je kindje voor een langere periode continue op dezelfde toon huilt, weet je op een gegeven moment niet meer wat er mis is. Check daarom regelmatig of de basisbehoeften in orde zijn; schone luier, geen honger etc. 


4. Troost je baby

Natuurlijk probeer jij je baby te troosten, dat is waarschijnlijk een automatische reactie. Maar bij langdurig huilen wordt je het zat en wil je jouw baby het liefst negeren. Bedenk je dat jouw baby het echt niet expres doet. Wieg bijvoorbeeld zachtjes heen en weer of maak huidcontact. Rondlopen in een draagzak op je buik werkt vaak ook rustgevend.

5. Zorg voor rust en regelmaat

Huilbaby’s worden door het vele huilen moe en raken overprikkeld. Dit zorgt er weer voor dat ze slecht slapen en nog meer huilen, een vicieuze cirkel. Zorg dat je baby zich veilig voelt in zijn / haar omgeving. Een vaste structuur helpt om je baby te kalmeren. Leg je kleine op vaste tijden op bed en geef altijd rond dezelfde tijd eten. 

6. Creëer een rustige slaapomgeving
Oververmoeidheid en overprikkeling zorgen voor meer huilen. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen. Leg je baby meteen in bed zodra je ziet dat hij / zij moe wordt. Dit herken je aan het wrijven in de ogen, geeuwen, jengelen en wegkijken met de ogen. Leg je baby altijd in bed om te slapen. Dit wordt dan herkent als de slaapplek, waardoor je baby makkelijker in slaap valt. Eventueel kan inbakeren helpen.

7. Ga samen met je baby onder de douche of in bad

Even lekker ontspannen in het warme water doet jullie beiden goed. De meeste baby’s vinden het heerlijk om te badderen. Dit geeft ze het veilige gevoel van baarmoeder. Ook bij darmproblemen is een warme douche of bad een goed idee. 

8. Sluit een voedselallergie uit

In Nederland zijn er flink wat baby’s met een voedselallergie, vooral koemelkallergie komt veel voor. Heb je het vermoeden dat je baby allergisch is, laat dit dan voor de zekerheid testen. Soms is de oplossing voor een huilbaby om andere voeding te geven. 

9. Zet rustgevende muziek op

Je eigen stem geeft je baby een rustgevend gevoel, zing daarom een liedje of zet kalme muziek op. Probeer een aantal liedjes en nummers uit en kijk waar je baby het beste op reageert. Bijvoorbeeld een Relax lijst op Spotify of een meditatie app op je telefoon. 

10. Geef het favoriete knuffeltje

Huilbaby’s hebben soms last van verlatingsangst. Geef een knuffel om je kindje te kalmeren. Het beste kun je eerst zelf met deze knuffel slapen, zodat deze naar jou ruikt. Daarna leg je de knuffel bij je baby en zal je merken dat je kleintje al snel rustiger wordt. 

11. Schakel hulptroepen in

Ben jij continue met je baby in de weer en wordt het je even teveel? Kom daar gewoon voor uit en vraag hulp. Dat is echt oké en hoef jij je helemaal niet voor te schamen. Als je oververmoeid en gefrustreerd raakt heeft niemand daar wat aan, zeker je baby niet. Kies er daarom voor om de zorg regelmatig af te wisselen. Niet alleen je partner, maar bijvoorbeeld ook je zus, beste vriend(in) of (schoon)ouders.

12. Neem tijd voor jezelf

Nu je wat hulp hebt ingeschakeld, is dat meteen een goed moment om wat tijd voor jezelf te nemen. Ontspan en doe waar je zin in hebt. Boek een massage, ga uit eten met je partner of haal wat uurtjes slaap in. Probeer ondanks alles een gezonde levensstijl te houden, je kunt dan fysiek en geestelijk meer aan. 

13. Praat met andere ouders
Iedereen denkt weer anders over hoe je met huilbaby’s moet omgaan en kinderen moet opvoeden, maar wie weet steek je er wat van op. Ga in gesprek met andere andere ouders die ook een huilbaby hebben en vraag wat voor hun werkt. Het is ook fijn om je hart even te luchten bij mensen die hetzelfde als jou doormaken. 

14. Sluit fysieke oorzaken uit

Heb de meeste van de bovenstaande tips geprobeerd en huilt je baby nog steeds erg veel? Misschien komt het huilen door bijvoorbeeld krampjes of reflux. Dan kun je nog zoveel doen, maar zolang de fysieke oorzaak niet wordt opgelost, zal je baby blijven huilen.

15. Geniet van de mooie momenten

Ondanks dat je baby veel huilt, zijn er vast en zeker ook nog mooie momenten die jullie samen meemaken. Probeer deze momenten te herinneren als het een tijdje wat minder gaat. Bouw een sterke band op met je baby door te blijven communiceren, ze begrijpen meer dan je denkt. 

Chiropractie en huilbaby’s

Heb jij een huilbaby, dan kan chiropractie de uitkomst bieden. Zeker bij fysieke klachten zoals darmkrampjes, torticollis en reflux. Daarnaast dragen chiropractische behandelingen ook bij aan de algehele gezondheid van je kindje.

In een eerste consult nemen we de geschiedenis van je baby, de zwangerschap en bevallingsverhaal door. Vervolgens onderzoeken we waarom jouw baby zoveel huilt. Ligt de oorzaak voornamelijk bij spanning, slechte beweeglijkheid van de wervelkolom of een disbalans in het lichaam? Dan zit je bij ons op de juiste plek. Door middel van zachte en veilige behandelingen voelt jouw baby zich al snel weer beter. 

Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak