Oorzaken stuitligging: wat je moet weten tijdens je zwangerschap

Allereerst, gefeliciteerd met je zwangerschap! Deze bijzondere periode brengt veel mooie momenten met zich mee, maar soms ook wat zorgen. Stuitligging en de oorzaken stuitligging kunnen daar een van zijn. Wist je dat ongeveer 3-4% van de baby’s aan het einde van de zwangerschap in stuitligging ligt? In deze blog leggen we uit wat stuitligging precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe chiropractie je kan helpen.

Wat is stuitligging en waarom is het belangrijk om te herkennen?

Bij een normale ligging ligt je baby met het hoofdje naar beneden, klaar om als eerste geboren te worden. Bij een stuitligging ligt je baby anders in de baarmoeder: met de billen of voetjes naar beneden. Dit kan de bevalling wat ingewikkelder maken.

Stuitligging is tot ongeveer 32 weken zwangerschap heel normaal – baby’s draaien vaak nog meerdere keren. Na die tijd hebben de meeste baby’s zich al met het hoofdje naar beneden gedraaid. Als je baby rond 36 weken nog steeds in stuitligging ligt, is het goed om de mogelijke oorzaken en oplossingen te bespreken.

Verschillende soorten stuitligging

Er zijn drie hoofdtypen van stuitligging:

  1. Complete stuitligging: De baby zit in een soort hurkhouding, met de billen naar beneden, de knieën gebogen en de voeten bij de billen.
  2. Onvolkomen stuitligging: De benen van de baby zijn gestrekt omhoog langs het lichaam, waardoor de voetjes zich bij het hoofd bevinden.
  3. Voetligging: Een of beide voeten liggen als eerste in het geboortekanaal.

Je verloskundige of gynaecoloog kan met een echo bepalen welk type stuitligging je baby heeft.

Meest voorkomende oorzaken stuitligging

Stuitligging heeft verschillende mogelijke oorzaken. Vaak is er geen duidelijke reden aan te wijzen, maar diverse factoren kunnen een rol spelen.

De vorm van je baarmoeder kan invloed hebben op de ligging van je baby. Sommige vrouwen hebben een baarmoeder die wat anders gevormd is, bijvoorbeeld peervormig waarbij de bovenkant breder is. Dit kan ervoor zorgen dat de baby makkelijker met het hoofdje bovenin blijft liggen.

Ook de ligging van de placenta (moederkoek) speelt een rol. Als de placenta laag in de baarmoeder ligt of de ingang van de baarmoeder bedekt, heeft de baby minder ruimte om te draaien naar de juiste positie.

De hoeveelheid vruchtwater kan eveneens van invloed zijn. Te veel vruchtwater geeft je baby meer bewegingsruimte, waardoor het moeilijker kan zijn om in de juiste positie te blijven. Aan de andere kant kan te weinig vruchtwater de bewegingsvrijheid juist beperken.

Bij een tweeling- of meerlingzwangerschap is er simpelweg minder ruimte in de baarmoeder, waardoor een of meer baby’s in stuitligging kunnen liggen. Dit is een vrij logische oorzaak waar je weinig aan kunt doen.

Een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien is bekkeninstabiliteit of -scheefstand. Een scheefstand of instabiliteit in je bekken kan de ingang van je bekken verkleinen of de vorm ervan veranderen. Dit kan het voor je baby moeilijker maken om in de juiste positie te draaien. Hier kan chiropractie een grote rol spelen, maar daarover later meer.

Verhoogde spanning in de buikspieren of bekkenbodemspieren kan de ruimte voor je baby beperken, waardoor draaien moeilijker wordt. Dit kan komen door stress, een eerdere blessure of gewoon door je lichaamstype.

In zeldzame gevallen kan een stuitligging het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen bij de baby, zoals bepaalde neurologische aandoeningen die de beweging beperken. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

Tot slot is het goed om te weten dat als je al eerder een baby in stuitligging hebt gehad, de kans iets groter is dat het bij een volgende zwangerschap weer gebeurt. Dit suggereert dat er mogelijk anatomische factoren meespelen die bij jou specifiek voorkomen.

Lees verder onder de foto.

Oorzaken en oplossingen stuitligging baby bij zwangerschap
Ontdek oorzaken van stuitligging en hoe chiropractie kan helpen.

Wat je zelf kunt doen om een stuitligging te helpen keren

Als je baby in stuitligging ligt, zijn er verschillende dingen die je zelf kunt proberen om je baby aan te moedigen om te draaien. Let op: overleg altijd eerst met je verloskundige of gynaecoloog voordat je deze methoden probeert.

Positioneringstechnieken

  1. Knie-borsthouding: Ga op handen en knieën zitten en laat je hoofd en borst zakken naar de grond, terwijl je billen omhoog blijven. Houd deze positie 15 minuten, 3 keer per dag aan.
  2. Brug-oefening: Ga op je rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Til je bekken op zodat je lichaam een rechte lijn vormt van schouders tot knieën. Houd 10 seconden vast en laat dan zakken. Herhaal 10 keer, 2-3 keer per dag.
  3. Zijligging: Probeer zoveel mogelijk op je linkerzij te slapen. Dit verbetert de bloedcirculatie naar de baarmoeder en kan je baby helpen om te draaien.

Naast deze positioneringstechnieken kun je ook werken met licht en geluid. Baby’s worden vaak aangetrokken door licht en geluid. Probeer een koptelefoon met zachte muziek of je eigen stem laag op je buik te plaatsen, bij je schaambeen. Of schijn met een zaklamp laag op je buik. De gedachte is dat je baby nieuwsgierig wordt en zich naar het licht of geluid toe draait.

Beweging en houding spelen ook een belangrijke rol. Regelmatig zwemmen kan helpen omdat het gewichtloze gevoel in water je baby meer bewegingsvrijheid geeft. Vermijd lang achterover leunen in een luie stoel of bank, omdat dit de stuitligging juist kan bevorderen. Een dagelijkse stevige wandeling kan je baby stimuleren om te draaien door de schommelende beweging.

Hoe chiropractie kan helpen bij stuitligging

Chiropractie biedt een natuurlijke, niet-invasieve benadering die kan helpen en de oorzaken stuitligging aanpakt. Een chiropractor kijkt naar de balans en uitlijning van je bekken en wervelkolom, wat direct invloed heeft op de ruimte en positie van je baarmoeder.

De Webster Techniek is een specifieke chiropractische methode die is ontwikkeld om bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen te verhelpen. Deze techniek corrigeert scheefstand in het bekken, vermindert spanning in de bekkenligamenten en -spieren, creëert meer ruimte in het bekken en vermindert druk op de baarmoeder. Onderzoek suggereert dat de Webster Techniek een succespercentage heeft van ongeveer 82% bij het helpen keren van baby’s in stuitligging. Het is een zachte techniek die speciaal is aangepast voor zwangere vrouwen.

Naast het helpen bij stuitligging biedt chiropractie tijdens de zwangerschap nog meer voordelen. Het kan verlichting geven bij rugpijn en bekkenpijn, zorgen voor een betere houding wat helpt bij het dragen van het extra gewicht, en misselijkheid verminderen. Sommige studies suggereren zelfs dat regelmatige chiropractische zorg kan bijdragen aan een potentieel kortere bevallingsduur en een optimale positie van de baby voor de bevalling.

Bij Avant-Garde Chiropractie hebben we chiropractors die gespecialiseerd zijn in de zorg voor zwangere vrouwen. Ze gebruiken aangepaste behandeltafels en zachte technieken die veilig zijn tijdens alle fases van de zwangerschap.

Wanneer actie ondernemen bij stuitligging?

Als je in week 32-34 van je zwangerschap bent en je verloskundige of gynaecoloog heeft vastgesteld dat je baby in stuitligging ligt, is het een goed moment om chiropractische zorg te overwegen. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd er is voor je baby om te draaien.

Het is belangrijk om te weten dat chiropractie een aanvulling is op je reguliere zwangerschapszorg, geen vervanging. Blijf altijd in contact met je verloskundige of gynaecoloog en bespreek alle behandelingen die je overweegt.

Als je baby rond week 36 nog steeds in stuitligging ligt, zal je zorgverlener mogelijk andere opties bespreken, zoals een uitwendige versie waarbij geprobeerd wordt de baby handmatig te draaien, of een geplande keizersnede.

Maak je niet te veel zorgen als je baby in stuitligging ligt. Veel baby’s draaien nog spontaan, en als dat niet gebeurt, zijn er verschillende opties om toch een veilige bevalling te hebben. Het belangrijkste is dat jij en je baby gezond zijn.

Heb je vragen over hoe chiropractie kan helpen bij stuitligging of andere zwangerschapsgerelateerde klachten? Neem dan contact op met ons team bij Avant-Garde Chiropractie in Haarlem. We helpen je graag verder met persoonlijk advies en zorg op maat tijdens deze bijzondere periode in je leven.

Maak een afspraak