Heb jij weleens last van pijn in je bovenrug of tussen je schouderbladen? Dan ben je zeker niet de enige. Jaarlijks melden talloze mensen zich met rugklachten, waarbij lage rugklachten op nummer 1 staan. Waar je ook last hebt in je rug, het is gewoon erg vervelend en beperkt je meestal in je dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld op werk of tijdens het sporten. Pijn tussen de schouderbladen wordt ook wel ‘hoge rugpijn’ genoemd. Bij de een voelt het als een lichte irritatie, bij de ander als een flinke druk op de schouders of een stekende pijn. Wanneer hoge rugpijn niet goed wordt behandeld, kan het overgaan in chronische rugpijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
In dit blog gaan we dieper in op de oorzaken van pijn tussen de schouderbladen, symptomen en geven we tips voor verlichting.
De functie van je schouderbladen
De schouders en schouderbladen zijn belangrijke onderdelen van ons bewegingsapparaat. Ze spelen een rol bij verschillende bewegingen, zoals het optillen, draaien en zwaaien van de armen. De schouders zorgen ook voor stabiliteit in het bovenlichaam en ondersteunen de nek en bovenrug. Het schouderblad, ook wel het scapula genoemd, dient als basis voor spierhechting en het uitoefenen van kracht. Dit is een plat, driehoekig bot aan de achterkant van de ribbenkast.
Dan is er nog het schoudergewricht, de verbinding tussen het schouderblad en de bovenarm. Dit is een kogelgewricht, waardoor je arm in verschillende richtingen kan bewegen. Het schoudergewricht wordt in balans gehouden door spieren, pezen en ligamenten. Enkele belangrijke spieren zijn:
Deltaspier: deze spier bedekt de schouder en zorgt voor het heffen van de arm.
Trapezius: deze spiertrekt zich uit over de rug en nek en helpt bij het draaien en optillen van de schouderbladen.
Rhomboids: deze spieren bevinden zich tussen de schouderbladen en helpen bij het naar elkaar toe trekken van de schouderbladen.
Serratus anterior: deze spier ligt langs de zijkant van de ribben en helpt bij het stabiliseren van het schouderblad tijdens bewegingen.
Het is een complex systeem dat afhankelijk is van een goed evenwicht tussen kracht, stabiliteit en mobiliteit om normaal te functioneren. Problemen in dit bewegingssysteem, zoals spierspanning of gewrichtsproblemen, zorgen voor pijn en ongemak tussen de schouderbladen.
Oorzaken van pijn tussen de schouderbladen
De meest voorkomende oorzaken van een pijnlijke bovenrug zijn een slechte houding, overbelasting en stress. Bijvoorbeeld door langdurig zitten met een gebogen rug, tijdens het werken achter een computer. Of emotionele stress die in je schouders gaat zitten, met gespannen spieren als gevolg. Het begint vaak als ongemak of zeurende pijn dat – als je er niets aan doet – erger en pijnlijker wordt. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je genezen bent. Bij bepaalde beroepen en sectoren, zoals de bouw en logistiek, heb je meer kans op hoge rugpijn. Let vooral goed op bij:
- tillen en dragen
- snel herhaalde armbewegingen
- veel kracht zetten met de handen
- duwen en trekken
- werken boven schouderhoogte
Hoge rugklachten voel je vooral tussen je schouderbladen, maar soms krijg je ook last in het gebied bij je ribben, borst of de onderkant van je nek. De pijn tussen je schouderbladen kan continue aanwezig zijn of juist alleen merkbaar tijdens een bepaalde beweging of activiteit.
Hoge rugpijn tijdens de zwangerschap
Dit is een ongemak dat veel zwangere vrouwen ervaren als gevolg van de veranderingen in hun lichaam. Het groeiende gewicht van de baarmoeder en de baby oefenen extra druk uit op de wervelkolom en de omliggende spieren, wat kan zorgen voor pijn tussen de schouderbladen. Ook veranderingen in de houding en het zwaartepunt en hormonale veranderingen dragen bij aan rugklachten tijdens de zwangerschap.
Pijn tussen de schouderbladen voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken en voorkomen dat je last krijgt van je bovenrug:
- Zorg voor een ergonomische werkplek.
- Neem regelmatig pauzes bij langdurig zitten.
- Vermijd het dragen van zware tassen op één schouder.
- Versterk de spieren in de bovenrug door gerichte krachttrainingsoefeningen.
- Luister naar je lichaam om overbelasting te voorkomen.
- Houd een gezond gewicht, voorkom extra druk op spieren en gewrichten.
- Let op je houding, hou je rug recht en ontspan je schouders.
Tips om een pijnlijke bovenrug te ontspannen
Heb je toch last van pijn tussen je schouderbladen of een gespannen bovenrug? Deze tips helpen om de pijn te verlichten:
- Doe regelmatig rustige oefeningen, zoals de cat-cow oefening.
- Plaats een tennisbal tussen de muur en de pijnlijke plek, rol voor verlichting.
- Boek een ontspannende massage of klachtgerichte massage.
- Doe het een paar dagen rustig aan.
- Probeer ademhalingsoefeningen om de spieren in de bovenrug te ontspannen.
- Verminder de spierspanning met yoga, en blijf soepel.
- Neem een warm bad of leg een warme kruik op de pijnlijke plek.
- Drink voldoende water om je spieren gehydrateerd te houden.
Behandeling van pijnlijke schouders met chiropractie
Heb je last van pijn tussen je schouderbladen, moeite met bewegen van je schouders of andere rugklachten? Als de oorzaak (tijdelijke) overbelasting is, gaan de klachten meestal vanzelf weer over. Blijf je last houden of wordt je hoge rugpijn erger, dan is een bezoek aan de chiropractor een goed idee. Bij Avant Garde chiropractie in Haarlem staan we voor je klaar.
Tijdens een eerste consult kijken we naar de oorzaak van de pijn en gaan we dieper in op jouw medische geschiedenis. Een van onze ervaren chiropractoren checkt vervolgens de spieren en gewrichten op blokkades. Hierna stellen we een persoonlijk behandelplan op. Met chiropractie zorgen we dat jouw lichaam optimaal werkt, op een natuurlijke manier. Een letterlijk ‘duwtje in de rug’ om je houding te verbeteren en spieren te ontspannen. Daarnaast geven we advies en oefeningen die helpen bij het herstel van pijn tussen de schouderbladen. Op naar een gezond leven zonder pijn!
Zelf de voordelen van chiropractie ervaren? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.