Primitieve reflexen

Behandeling van primitieve reflexen in Haarlem

Bij Avant-Garde Chiropractie in Haarlem richten we ons op de behandeling bij primitieve reflexen. Hierbij maken we gebruik van geavanceerde technieken om uw lichaam weer in evenwicht te brengen. Deze reflexen, die normaal in de kinderjaren verdwijnen, kunnen bij volwassenen soms actief blijven en leiden tot diverse gezondheidsklachten.

 

Wat zijn primitieve reflexen?

Makkelijk gezegd: er gebeurt iets waarop een automatische reactie volgt van het lichaam.

Moeilijk gezegd: er komt een prikkel van buitenaf waarop de hersenstam het centraal zenuwstelsel aanzet tot het maken van een voorgeprogrammeerde respons.

Primitieve reflexen vormen het eerste gedeelte van de hersenen dat zich ontwikkelt en zouden alleen gedurende de eerste paar maanden van het leven actief moeten blijven. In een normale ontwikkeling vervallen deze reflexen van nature in volgorde in het eerste jaar en volgen vervangende reflexen, ‘posturale reflexen’ genaamd. Posturale reflexen zijn meer volwassen responsiepatronen die de balans, coördinatie en sensorische motorische ontwikkeling sturen.

Bij sommige kinderen gebeurt dit niet volledig. Het centraal zenuwstelsel is nog niet rijp; de motoriek kan veel dingen nog niet aan. De kinderen kunnen veel last hebben van deze ongeremde primaire reflexen. Primitieve reflexen zijn bewegingen die een baby instinctief maakt. Deze bewegingen zorgen ervoor dat het centraal zenuwstelsel zich ontwikkelt. Ze helpen bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek. Normaalgesproken verdwijnen deze reflexen tijdens het eerste levensjaar en worden ze overgenomen door posturale reflexen.

Wat kan de chiropractor doen bij de behandeling van primitieve reflexen?

Een chiropractor van onze praktijk voert onderzoeken uit, waaruit een behandelplan volgt met oefeningen voor thuis. De oefeningen zorgen ervoor dat de reflexen geïntegreerd worden in het systeem en nieuwe motorische patronen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vaak ziet u snel vooruitgang bij de kinderen die het traject volgen. Het mooie is dat de oefeningen tijdelijk zijn, maar dat de vooruitgang blijvend is.

Overgang naar posturale reflexen

De meeste primaire reflexen worden geïntegreerd in het eerste levensjaar van de baby. Posturale reflexen blijven het hele leven actief. Zodra de baby begint te groeien gaat het meer bewegen. Door het oefenen van allerlei bewegingen krijgt het kindje steeds meer controle over het lichaam. Na voldoende oefening is een reflex niet meer nodig en wordt het geïntegreerd in het systeem. De posturale reflexen, die worden bestuurd door de hogere hersendelen, nemen het over.

Deze ontwikkeling is essentieel en geeft toegang tot complexere vaardigheden zoals bijvoorbeeld leren, controle over beweging en sociale interactie.

Welke symptomen kunnen bij uw kind aanwezig zijn als de primitieve reflexen niet geïntegreerd zijn?

 • niet kunnen stilzitten of hyperactief zijn
 • op een of twee benen zitten, of in een 'W'-zit
 • langzaam of moeilijk lezen
 • slecht handschrift of slechte pengreep
 • moeilijkheden met overschrijven
 • wijkende kantlijn
 • spiegelen
 • 'zwaar' hoofd dat ondersteund wordt
 • in de stoel 'hangen'
 • schrikreacties
 • slecht afgestelde filters (last van geluid, licht)
 • lang bedplassen (bij kind vanaf 4 jaar)
 • slechte coördinatie (met name tijdens balspelen, zwemmen, fietsen, rennen)
 • evenwichtsproblemen
 • houdt niet van veranderingen
 • reisziekte
 • keel-, neus- en oorproblemen
 • teenlopen
 • last van allergieën, lagere immuniteit
 • geïrriteerd door labels op kleding

Waarom zijn primitieve reflexen zo belangrijk?

Wat is de oorzaak dat deze nog steeds aanwezig zijn in uw kind?

Het behoud van primitieve reflexen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het geboorteproces is een sleutelfactor in de integratie van deze reflexen. Daarom kan een geboortetrauma door een keizersnede leiden tot behouden reflexen. Bijkomende oorzaken kunnen zijn: vallen, trauma’s, gebrek aan buiktijd, vertraagd of overgeslagen kruipfase, chronische oorontstekingen, hoofdtrauma, zenuwstelselstoornissen en ook de blootstelling aan fysieke, chemische of emotionele stress tijdens zijn leven kan een rol spelen.

Waarom is het zo belangrijk dat deze primitieve reflexen verdwijnen?

Het behoud van primitieve reflexen kan leiden tot ontwikkelingsachterstand met betrekking tot aandoeningen zoals ADHD, ADD, sensorische verwerkingsstoornis, autisme en leerstoornissen zoals dyslexie. Het voortduren van primitieve reflexen veroorzaakt stoornissen bij zaken als coördinatie, balans, sensorische waarnemingen, fijne motoriek, slaap, immuniteit, energieniveau, impulscontrole, concentratie en alle niveaus van sociaal, emotioneel en intellectueel leren.

Hoe vroeg kan ik een vastgehouden primitieve reflex herkennen?

Mijlpalen vormen een belangrijk venster in de ontwikkeling van uw kind en hun ontwikkelende brein. Uw baby moet tussen de 4 en 6 maanden doorrollen, rond de 8-10 maanden beginnen met kruipen en lopen tussen 11 en 13 maanden. Als uw kind een van deze mijlpalen vertraagd heeft of overslaat, is het mogelijk dat het kind primitieve reflexen of een gebrek aan de juiste toon (hypotonie) in zijn lichaam heeft behouden.

Wat kan de chiropractor doen?

De chiropractor voert onderzoeken uit, waaruit een behandelplan volgt met oefeningen voor thuis. De oefeningen zorgen ervoor dat de reflexen geïntegreerd worden in het systeem en nieuwe motorische patronen de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vaak zie je snel vooruitgang bij de kinderen die het traject volgen. Het mooie is dat de oefeningen tijdelijk zijn, maar dat de vooruitgang blijvend is.

Chiropractie bij kinderen

In een eerste consult nemen we de geschiedenis van uw kind, de zwangerschap en bevallingsverhaal door. Ook worden zaken als werkhouding op school, sporten, huiswerkhouding thuis, gamen en proefwerk/examen stress besproken. Onze chiropractors onderzoeken of bovenstaande punten betrekking hebben op de groei en ontwikkeling van uw kind en waar de klacht vandaan komt. De chiropractor maakt hiervoor gebruik van verschillende methoden.

Vaak is spanning en slechte beweeglijkheid de oorzaak van de klachten. Dit kunnen wij met chiropractie voor kinderen goed behandelen. Met een persoonlijk behandelplan helpen we uw kind zo snel mogelijk van zijn of haar problemen af. Onze behandelingen zijn zeer zacht en veilig!

Maak vandaag nog uw afspraak

Maak direct een afspraak voor een behandeling bij primitieve reflexen bij onze praktijk. Onze behandelingen bieden niet alleen verlichting bij primitieve reflexen maar ook bij een scala aan andere klachten, waaronder rugklachten. Heeft u vragen over deze behandeling? Neem gerust telefonisch contact met ons op via +31 (0) 23 2052188 of stuur een e-mail naar info@avantgardechiropractie.nl. We vertellen u graag meer over onze deskundige zorg.

Maak een afspraak
Maak een afspraak