Spuugt jouw baby ook elke keer alles weer onder? Misschien heeft je kleine last van reflux, een veelvoorkomend babykwaaltje. In de meeste gevallen is reflux onschuldig. De ene baby heeft daar weinig hinder weinig van, terwijl de andere baby er flink last van kan hebben. Heeft jouw baby veel last van reflux, zorgt dit vaak voor slaapproblemen, overmatig huilen of minder eetlust. Ook kan er een groeiachterstand ontstaan. Waar moet je op letten als je baby last heeft van reflux en wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je er alles over.
Reflux is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. Gemiddeld krijgt ongeveer 10 – 40% van de baby’s er last van. Bij baby’s met ondergewicht of die te vroeg geboren zijn, is dit percentage hoger.
Wat is reflux?
Reflux is het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm (spugen). Bij een baby gebeurt dit regelmatig omdat de sluitspier, ook wel kringspier genoemd, nog niet volledig ontwikkeld is. Dit is een soort klepje bij de overgang van de slokdarm naar de maag. Normaal gesproken opent deze spier als je slikt, zodat voeding naar de maag kan stromen. Bij baby’s werkt dit nog niet optimaal, waardoor voeding soms weer terug de slokdarm in gaat. Er zijn twee vormen van reflux:
Gewone reflux
Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig, meestal na het voeden. Bij ongeveer de helft van de baby’s jonger dan drie maanden gebeurt dit dagelijks.
Verborgen reflux
Bij verborgen reflux gaat de maaginhoud weer omhoog, maar in plaats van te spugen, slikt je baby het weer in. Het maagzuur gaat dan twee keer door de slokdarm, wat voor ongemak en pijn kan zorgen.
Hoe herken je verborgen reflux?
Deze vorm van reflux wordt vaak over het hoofd gezien, omdat je baby niet spuugt. Meestal komt de maaginhoud tot de keel en zakt het daarna weer terug. Wanneer voeding in de maag komt, wordt dit vermengd met maagsap. Dit maagsap bestaat uit zoutzuur, wat helpt bij de vertering van voedsel. De maagwand is goed beschermd tegen dit zuur, maar de slokdarm een stuk minder. Gelukkig is de maaginhoud niet altijd zuur, maar als dit wel het geval is, zorgt dat voor een brandend gevoel in de slokdarm of buikpijn. Dat is natuurlijk niet fijn voor je baby. Baby’s met een verborgen reflux willen vaak meer drinken om de pijn te verlichten, gaan huilen zodra je ze plat neerlegt en hebben moeite om een langere periode door te slapen.
Oorzaken van reflux bij baby’s
De meest voorkomende oorzaak van reflux bij baby’s is de nog niet volledig ontwikkelde kringspier en maag. Over het algemeen is de kringspier volgroeid bij 18 maanden. De reflux wordt dus minder naarmate je baby groeit. Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken van reflux bij baby’s, waaronder:
- spanning in de nek, schouders en middenrif door een zware of lange bevalling
- bevalling via keizersnede
- moeite met boeren, waardoor er teveel lucht binnen blijft
- tijdens het drinken teveel lucht binnen krijgen
- druk omgaan met je baby na het voeden
- voedselintoleranties of allergieën (bijvoorbeeld zuivel)
- verstopping van voeding (constipatie)
- een vernauwing in de slokdarm
Symptomen van baby’s met reflux
Reflux uit zich bij iedere baby weer anders, van milde tot serieuze klachten. De meest voorkomende vorm is de ongecompliceerde reflux. Ondanks het regelmatig teruggeven van (soms grote hoeveelheden) voeding, heeft je baby heeft hier weinig tot geen last van. De klachten verdwijnen vanzelf in de loop van het eerste levensjaar.
Bij een geïrriteerde slokdarm door reflux, praten we over een gecompliceerde reflux. Door het omhoog stromen van de maaginhoud raakt de slokdarm geïrriteerd of zelfs ontstoken. Baby’s met die hier last van hebben, herken je aan klachten bij het slikken, slecht eten, veel huilen en slecht slapen. Op den duur ontstaat hier een groeiachterstand of gewichtsverlies door.
Dan is er nog de atypische reflux, waar de maaginhoud in de luchtwegen terecht komt. Naast de normale klachten van reflux kan je baby ook last krijgen van astma, keelontsteking, apneu en problemen met de ademhaling. Gelukkig komt deze vorm van reflux niet veel voor.
Let op: veel baby’s geven een mondje voeding terug of spugen wel eens. Dat wil niet zeggen dat ze meteen last van reflux hebben. Reflux herken je meestal aan de volgende symptomen:
– spugen en kokhalzen
– overstrekken
– veel slikken en kwijlen
– zure adem
– vaak de hik hebben
– niet willen drinken
– snel geïrriteerd en veel huilen
Tips bij baby’s met reflux
Heeft je baby last van reflux of verborgen reflux, dan wil je daar graag wat aan doen. Hieronder hebben we een aantal effectieve tips op een rijtje gezet die ouders kunnen gebruiken om baby’s met reflux te helpen.
- Geef je baby wat vaker kleinere porties. Dit helpt om de hoeveelheid maaginhoud te verminderen. Ook neemt de druk op de maag af.
- Laat je baby (schuin) rechtop zitten tijden het voeden.
- Gebruik een doek of draagzak om je baby langer rechtop te houden.
- Vermijd voeding waar je baby allergisch voor kan zijn.
- Wacht minimaal 30 minuten met het neerleggen van je baby na het voeden.
- Geef je baby voldoende rust tussen het voeden door.
- Neem de tijd om je baby goed te laten boeren tussen het voeden door.
- Probeer een andere fles waarbij je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt.
- Draai bij het verschonen je baby op zijn /haar zijkant.
- Zorg dat het hoofdje niet lager ligt dan het lichaam.
- Help je baby te ontspannen door huid-op-huid contact.
- Gebruik een babywieger om gasvorming te verminderen en je baby rustig te houden.
Chiropractie bij baby’s met reflux
Heeft jouw baby last van reflux, dan kan chiropractie helpen om de symptomen te verminderen. Onze behandeltechnieken voor baby’s zijn veilig en zachtaardig. De chiropractor zorgt ervoor de wervelkolom en het zenuwstelsel van je kindje optimaal functioneren. Je kleine kan weer ontspannen, lekker drinken en beter slapen. Dit is zowel voor je baby als voor jezelf een opluchting.
Wist je dat chiropractische behandelingen ook preventief werken? Door jouw baby regelmatig te laten checken – vooral bij belangrijke motorische mijlpalen – voorkom je klachten op latere leeftijd. Geef je baby een goede start!
Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.