Physiotherapy

RUGKLACHTEN

 

Wat is een Hernia?

Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijf die uitstulpt/duwt op een zenuwwortel/ruggenmerg. Een tussenwervel dient als een schokbreker en maakt ruimte voor de zenuwbanen. De tussenwervel kan verzwakken door verkeerde beweegpatronen, door bijvoorbeeld tillen, bukken of veel herhaling in een bepaalde beweging. Vooral een combinatie van bukken en draaien kan erg belastend zijn. De druk op de zenuwbanen kan rugpijn geven met uitstraling naar het been, een verdoofd gevoel en/of verminderde kracht. 

Niet iedereen met pijn in de onderrug en uitstraling naar het been heeft een beschadigde tussenwervelschijf.  In de meeste gevallen komen de klachten door een functiestoornis in de wervelkolom, bekken en/of spieren. Dit kan plotseling ontstaan tijdens het sporten, klussen of tuinieren.
 

.png
 

Wat is Lower Cross Syndrome?

download.jpg

Deze spieronbalans leidt tot gewrichtsdisfunctie (ligamenteuze belasting en verhoogde druk, vooral bij de L4-L5- en L5-S1-segmenten, het SI-gewricht en het heupgewricht), gewrichtspijn (onderrug, heup en knie) en specifieke houdingsveranderingen zoals: anterieure bekkenkanteling, verhoogde lumbale lordose, laterale lumbale shift, externe rotatie van heup- en kniehyperextensie.

 

Het kan ook leiden tot veranderingen in houding in andere delen van het lichaam, zoals: verhoogde thoracale kyfose en verhoogde cervicale lordose.

Tight Heup flexors: In de zittende positie blijft het heupbuigcomplex in de verkorte positie. Dit leidt tot chronische benauwdheid en vaak een voorste trekken aan het bekken.

 

Tight Erector Spinae: Thoracolumbar Fascia en Quadratus Lumborum: Strakheid wordt hier vaak gevonden met triggerpoints

 

Zwakke buikspieren: Onze buikspieren zijn het belangrijkste aspect van het stabiliseren van onze wervelkolom. Bij het lower crossed syndroom worden ze vaak geremd. Zwakke buikspieren kunnen leiden tot een reeks problemen met de lumbale wervelkolom.

 

Zwakke bilspieren: De bilspieren zijn een belangrijke stabiliserende spier, vooral tijdens het lopen.

 

Wat is Ischias?

Ischias is een zenuwpijn die meestal begint in de onderrug in het ruggenmerg en loopt langs de bil en de achterkant van het been naar de voet. De klachten kunnen dan ook in het hele gebied, dat door deze zenuw wordt bediend, voorkomen. Ischias gaat meestal gepaard met een zeurende, brandige of stekende pijn in de onderrug, bil, been en voet.

In sommige gevallen kan deze aandoening leiden tot uitvalsverschijnselen en functieverlies.

Symptomen van Ischias irritatie zijn:

 • spierzwakte in de onderrug, de bil of het been/benen

 • tintelingen/doof gevoel in de onderrug, de bil of het been/de benen

 • spierkrampen in de onderrug, de bil of het been/de benen

 • verminderde reflexen in het gebied waar deze grote zenuw doorheen loopt

 • klapvoet

 • brandige/zeurende/stekende pijn in de onderrug, de bil of het been/benen

Waarom wordt de ischias zenuw geïrriteerd?

Ischias wordt veroorzaakt door een ontsteking, beschadiging of irritatie van de nervus ischiadicus. 

Het kan ontstaan bij: 

 • tussenwervels van de rug die uitpuilen (hernia) of vervormd zijn

 • een zwangerschap of bevalling 

 • en verkeerde tilhouding

 • overgewicht 

 • een slechte houding

 • ontstekingen in de zenuw van kou en griep

 • andere vormen van overbelasting van de grote beenzenuw en door (fysieke, chemische of emotioneel) stress. 

.jpg

Wat is Spit?

external-content.duckduckgo-7.jpg

Bij Spit ervaren we een acute pijnscheut, in de volksmond spreken we ook wel over “door je rug gaan”. Soms staat men daarna een paar dagen scheef (een antalgische houding). De pijnscheut wordt veroorzaakt door een tussenwervel die door verkeerde belasting aan het inscheuren is.

De pijn die we bij spit ervaren komt door een bedrukking/beklemming van de grote zenuwbundel, die vanuit de onderrug het been in loopt: de Ischias-zenuw. De term Ischias komt hier vandaan. Bij spit kan de pijn zeurend of stekend zijn en trekt soms helemaal door tot in het onderbeen of zelfs de voet. Echter blijft meestal de pijn enkel in de onderrug, bil en bovenbeen. 

Ischias, spit , -hernia of beide aanwezig?

De grootste uitdaging voor chiropractoren is om ischias van een hernia-/tussenwervelschrijf-irritatie te kunnen onderscheiden. De klachten lijken immers veel op elkaar.   Aan de hand van gegevens uit een vraaggesprek en neuro-orthopedieonderzoek kunnen zij een diagnose stellen.

Herken je jezelf in bovenstaande symptomen/informatie? Maak nu een afspraak met een van onze chiropractoren.