Rugpijn tijdens zwangerschap? Verlicht pijn & versterk uw rug met chiropractie

Rugpijn tijdens zwangerschap? Verlicht pijn & versterk uw rug met chiropractie

Veel zwangere vrouwen krijgen vroeg of laat last van ongemakken, waaronder verschillende vormen van rugpijn. Zo ervaart meer dan de helft van de vrouwen rugpijn tijdens hun zwangerschap. Dit verschilt van milde tot ernstige pijn en kan verschillende delen van de rug beïnvloeden, zoals de onderrug, middenrug of zelfs de bovenrug en schouders. Het lijkt standaard bij een zwangerschap te horen, maar dat hoeft dus niet. Chiropractie is een natuurlijke oplossing om rugpijn te verlichten en uw zwangerschap comfortabeler te maken. Dit doen we o.a. door uw wervelkolom terug in balans te brengen, de druk op de zenuwen te verminderen en de spierspanning te verlichten. Geef uzelf en uw baby de beste kans op een gezonde en zorgeloze zwangerschap zonder rugpijn!

Oorzaken van rugpijn bij een zwangerschap

Rugpijn is helaas een veelvoorkomend ongemak tijdens de zwangerschap. Het kan op elk moment voorkomen, al aan het begin van de zwangerschap of in een later stadium wanneer uw buik zwaarder wordt. Waarom hebben zoveel vrouwen last van rugpijn tijdens hun zwangerschap? Hieronder de meest voorkomende redenen:

Hormonale veranderingen
Tijdens de zwangerschap produceert uw lichaam meer van het hormoon relaxine, wat de gewrichten en ligamenten losser maakt. Dit helpt bij de bevalling, maar zorgt ook regelmatig voor instabiliteit en pijn in de rug.

Gewichtstoename

Het extra gewicht dat u draagt, legt meer druk op de rugspieren en wervelkolom. Tijdens een zwangerschap komen vrouwen gemiddeld tussen de 11 en 16 kilogram aan. Dit extra gewicht is verdeeld over verschillende gebieden in het lichaam waaronder de baby, placenta, vruchtwater, borstweefsel, bloedvolume en vetopslag. Ook houdt een zwangere vrouw meer vocht vast.

Veranderde houding
Naarmate uw buik groeit, verandert het zwaartepunt. Dit kan leiden tot een veranderde houding en meer spanning in uw rug. Een groeiende buik zorgt er op een gegeven moment voor dat uw nachtrust verstoort wordt. U kunt niet meer comfortabel liggen, moet vaker naar het toilet en ligt regelmatig wakker. Een gebrek aan slaap put het lichaam uit, waardoor spieren gespannen blijven en rugpijn verergert.

Stress
Een zwangerschap brengt emotionele en fysieke stress met zich mee. De spanning van het voorbereiden op de komst van een baby kan overweldigend zijn. Denk aan het inrichten van de babykamer, het bijwonen van prenatale afspraken, en zorgen over de gezondheid van uw baby. Deze constante stress zorgt voor een verhoogde spierspanning, vooral in uw rug en schouders.

Soorten rugpijn bij een zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunt u verschillende soorten rugpijn ervaren, afhankelijk van het trimester waarin u zich bevindt en de veranderingen die het lichaam doormaakt. Hou er rekening mee dat elke vrouw / zwangerschap anders is, en de ervaring van rugpijn tijdens de zwangerschap sterk kan verschillen. Hieronder staat een gedetailleerd overzicht van de drie soorten rugpijn die u kunt ervaren bij een zwangerschap: lage rugpijn, midden rugpijn en hoge rugpijn.

 

Lage rugpijn bij zwangerschap

Lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van rugpijn tijdens de zwangerschap en wordt meestal gevoeld in de onderrug, net boven de billen. Deze pijn straalt soms ook uit naar de benen. In de vroege stadia van de zwangerschap wordt lage rugpijn meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen. Het hormoon relaxine maakt de gewrichten en ligamenten in het bekkengebied losser, waardoor de wervelkolom minder stabiel wordt en meer druk op de onderrug komt te staan.
Naarmate de buik begint te groeien, verandert het zwaartepunt, wat uw houding kan beïnvloeden. Deze veranderingen in houding zorgen voor extra spanning op de onderrug. Bovendien begint het lichaam meer gewicht te dragen, wat de druk op de onderrug verhoogt. In de laatste fase van de zwangerschap bereikt uw buik zijn maximale grootte, de druk op de onderrug is dan op zijn hoogst. De groeiende baarmoeder drukt op de zenuwen in het bekkengebied, wat de lage rugpijn verergert.

 

Midden rugpijn bij zwangerschap

Deze pijn is voelbaar in het midden van uw rug, vaak veroorzaakt door de veranderde houding en het extra gewicht. Midden rugpijn is minder gebruikelijk in het eerste trimester, maar kan optreden als gevolg van hormonale veranderingen en de beginfase van gewichtsveranderingen. Tijdens het tweede trimester begint de buik behoorlijk te groeien. De verschuiving van het zwaarepunt hoort bij een zwangerschap, maar zorgt voor extra spanning in de spieren van de middenrug, vooral als uw houding niet optimaal is.

 

Hoge rugpijn bij zwangerschap

Hoge rugpijn is zeldzaam in het eerste trimester, maar komt soms voor als gevolg van stress en spanning die zich opbouwt in de spieren van de bovenrug en schouders. Tijdens het tweede trimester begint de buik zwaarder te worden, het lichaam past zich aan om het extra gewicht te dragen. Dit zorgt voor spanning in de bovenrugspieren, vooral bij het optrekken van de schouders of bij het (al dan onbewust) aannemen van een verkeerde houding om uw groeiende buik te compenseren. In de laatste fase van de zwangerschap zijn het vooral de combinatie van gewichtstoename en veranderingen in de houding die leiden tot verhoogde spanning in uw bovenrug en schouders.

Rugpijn bij zwangerschap verlichten met chiropractie

Rugpijn tijdens een zwangerschap kan behoorlijk vervelend zijn, zeker in combinatie met andere zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, misselijkheid of gevoelige borsten. Veel vrouwen denk dat het erbij hoort, en deels is dit ook zo, maar niet altijd. Heeft u weleens gedacht aan chiropractie? Het is de beste keuze die u kunt maken voor uw kindje en uzelf. Een chiropractor past uw wervelkolom aan om de druk op zenuwen en spieren te verminderen. Hierdoor neemt de (rug)pijn af en kunt u meer genieten van uw zwangerschap.

Chiropractie helpt bij het verbeteren van uw houding, wat erg belangrijk is wanneer uw buik groter wordt en het zwaartepunt verandert. Een betere houding helpt om rugpijn te voorkomen en te verminderen. Daarnaast krijg u ook advies over oefeningen en houdingen om rugpijn tijdens de zwangerschap te verminderen.

Als u op zoek bent naar een natuurlijke en veilige manier om rugpijn tijdens uw zwangerschap te verlichten, dan zit u bij Avant Garde Chiropractie in Haarlem op de juiste plek! Neem vandaag nog contact met ons op voor een een eerste consult en ontdek de vele voordelen van chiropractie.

Maak een afspraak
Maak een afspraak