Scoliose

Heeft uw kind last van scoliose?

Scoliose bij kinderen wordt vaak ontdekt rond de pubertijd. In aanloop naar de pubertijd hebben de meeste kinderen een groeispurt. In deze groeispurt kan een scoliose ontwikkelen.

Scoliose is een vergroeiing van de wervelkolom. Hierdoor ontstaan één of twee bochten met een draaiingd. Dit kan een bolling op de rug veroorzaken omdat de ribben met de wervelkolom mee draaien. Een veel gevallen hebben kinderen geen last van een scoliose. Soms merken kinderen zelf dat ze scheef staan met hun bekken, rug of ribben. Of geven ze aan last te hebben van rug, nek of schouders. In enkele gevallen krijgen ze meer moeite met de ademhaling of benauwdheid.

Er bestaan verschillende soorten scoliose:

  • Idiopathische scoliose: de oorzaak van de scoliose is onbekend (80%) en ontstaat door groei, vaak rond de pubertijd.
  • Congenitale scoliose: de scoliose wordt veroorzaakt door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.
  • Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening aangestuurd vanuit de hersenen.
  • Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten in de wervelkolom. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.
  • Functionele scoliose: deze vorm kan ontstaan door een beenlengteverschil of een onjuiste houding. Deze scoliose wordt ook wel een houdingsscoliose genoemd. Bij een beenlengteverschil probeert de rug het verschil te corrigeren, waardoor kan een verkromming ontstaan.

Oorzaken van klachten bij kinderen

Kinderen zijn in de groei, er vinden continue veranderingen in hun lichaam plaats. Vaak worden zenuwen bekneld of geïrriteerd. Dit resulteert in neurologische problemen zoals onhandige motoriek, onrustig gedrag of slecht slapen. Dan zijn er natuurlijk ook nog de nodige valpartijen en vaak een slechte lichaamshouding.

Problemen die uw kind nu heeft, kunnen al ontstaan zijn bij de geboorte. Daarom is het belangrijk om uw kind regelmatig te laten checken door een chiropractor. Zo weet u zeker dat uw kind op latere leeftijd geen klachten ontwikkelt. Veel (pijn)klachten ontstaan door problemen van de wervelkolom, spieren en het zenuwstelsel. Dit is precies waar chiropractoren in gespecialiseerd zijn.

Maak een afspraak
Maak een afspraak