De zonneschijnvitamine- Vitamine D

May 6, 2018

Veel Nederlanders hebben een ernstig vitamine D-tekort. Ruim 40% van de vrouwen boven de vijftig jaar valt daaronder. Denk jij dat te hebben? Blijf dan vooral lezen en bekijk de vitamine D-tekort symptomen. 

 

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Samen met calcium zorgt het voor sterke botten. Verder beïnvloedt vitamine D de spierfunctie en heeft het invloed op de hersenwerking. Meerdere onderzoeken tonen verbanden aan tussen vitamine D en het ontstaan van onder andere prostaat-, borst- en darmkanker.  Als je voldoende vitamine D in je bloed hebt, spreken we van vitamine D-sufficiëntie. Een te lage waarde aan vitamine D noemen we een vitamine D-tekort. 

 

De Gezondheidsraad heeft de volgende risicogroepen aangeraden om extra vitamine D in te nemen:

 • Kinderen van nul tot vier jaar

 • Zwangere vrouwen

 • Vrouwen die borstvoeding

 • Mensen die weinig met de zon in contact komen

 • Donkere mensen

 • Gesluierde vrouwen

 • Vrouwen tussen de vijftig en zeventig jaar

 • Mannen en vrouwen vanaf zeventig jaar

Herken jij deze vitamine D-tekort symptomen?

 • Tekort aan energie

 • Zwakkere botten

 • Bloedend tandvlees

 • Spier- en/of gewrichtspijn

 • Lusteloosheid

 • Angstaanvallen

 • Hyperventilatie

 • Krampen en spiertrillingen

 • Wie langdurig last heeft van een vitamine D-tekort kan zelfs last krijgen van hartproblemen.

 • Lage weerstand (regelmatig ziek)

 

Vitamine D via de zon

 

In principe heeft je lichaam geen voeding nodig om vitamine D aan te maken. Je huid doet dat namelijk onder invloed van ultraviolette straling in zonlicht. Daarvoor is het wel belangrijk dat de zon hoog genoeg staat, anders is het licht simpelweg niet sterk genoeg. De meeste mensen hoeven niet lang in de zon te zitten om voldoende vitamine D aan te maken.

 

Als je tussen 11 en 3 uur ’s middags een kwartiertje buiten bent met onbedekte handen en hoofd, ben je in principe al klaar. Zeker in de winter haalt echter niet iedereen die hoeveelheid. Bovendien zijn er factoren die de aanmaak kunnen hinderen: zonnebrand beperkt bijvoorbeeld de straling die je huid bereikt.

 

 

Vitamine D via voeding

 

Dat wil allemaal niet zeggen dat het onmogelijk is om vitamine D via de voeding binnen te krijgen. Zo bevat vette vis zoals makreel, haring en zalm relatief veel vitamine D. Ook vlees en eieren bevatten er een kleine hoeveelheid van. Verder wordt vitamine D toegevoegd aan vette producten als bak- en braadvetten.

Het gaat hier echter steeds om relatief kleine hoeveelheden. Zonlicht is dus echt de belangrijkste bron van deze belangrijke vitamine, hoeveel vette vis en eieren je ook eet.

 

 

Relatie lage vitamine D-spiegel en kanker

 

Uit het onderzoek ‘de relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D’ van KWF Kankerbestrijding blijkt dat een lage vitamine D-spiegel het risico op darm-, borst- en prostaatkanker met 30% á 50% verhoogt. De overlevingskans hierbij wordt ook lager bij een vitamine D-tekort.

 

Laboratoriumexperimenten laten blijken dat de groei van deze vormen van kanker door een hoge vitamine D-spiegel worden geremd. Ten slotte blijkt dat darmkanker minder vaak voorkomt bij mensen die een hoog vitamine D-gehalte in hun bloed hebben. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk berekend dat er op jaarbasis bijna zevenduizend minder kankerdoden zullen vallen als Nederlanders dagelijks 25 mcg vitamine D innemen.

 

Interactie tussen Magnesium en Vitmine D

 

Een magnesiumtekort gaat gewoonlijk gepaard met een lage productie van de actieve metabolieten van vitamine D. Magnesium is noodzakelijk om alle enzymen te activeren die vitamine D omzetten.  De absorptie van magnesium in de darm vindt in zowel het jejunum als het ileum plaats via actief of gemedieerd transport. De absorptie hangt af van talrijke factoren: ze wordt bevorderd door een eiwitrijk dieet, de zure maaginhoud, de afscheiding van het bijschildklierhormoon en de aanwezigheid van vitamine D, en afgeremd door een teveel aan calcium, een darminhoud die rijk is aan vetten en vetzuren en de aanwezigheid van fytaten in plantaardige voedingsmiddelen. Vitamine D speelt een rol bij de absorptie van magnesium in de darm.

 

 Zo is de combinatie van vitamine D3 en magnesium belangrijk voor een goede activering van de vitamine D-receptor.

 

Dus lekker in de zonneschijn gaat zitten voor slechts 20 minuten per dag. Geniet er van. 

 

 

 

Bronnen: Advies Gezondheidsraad, Nieuw Licht op Vitamine D, Canadian Cancer Society, Ortho-Institute 2008

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Avant-Garde Chiropractie - Innovatie binnen de rugzorg

March 5, 2018

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
AVANT-GARDE CHIROPRACTIE, Guy Klooster, Chiropractie Haarlem, Chiropractie Bloemendaal, Chiropractie Overveen, Rugpijn, Rugklachten

KVK  : 74557025

BTW : NL859947300B01

AGB : 90060930

©Avant-Garde Chiropractie

023-2052188 

WHATSAPP +31 6 15153966