Slijmbeursontsteking in je elleboog of schouder, wat nu?

Een slijmbeursonsteking ontstaat meestal door overbelasting, en komt regelmatig voor in de schouder, knie, heup, elleboog en enkel. Het is een pijnlijke aandoening die je dagelijkse leven flink kan beheersen. Soms kan de pijn zo heftig zijn, dat je nog amper kunt functioneren. Vaak duurt het vaak wel even voordat een slijmbeursontsteking is genezen. Ook is de kans groot dat het weer terugkomt, zeker als je de oorzaak ervan niet aanpakt. Heb je een slijmbeursontsteking in je elleboog, schouder of een ander gewricht? In dit blog gaan we dieper in op wat een slijmbeursontsteking precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe je het kunt voorkomen, en hoe chiropractie bijdraagt aan het genezingsproces. 


Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking kan zich in verschillende gewrichten voordoen, zoals de schouder, elleboog, knie, heup, enkel en achillespees. Op deze plekken onstaat er irritatie en ontsteking van een kleine, met vloeistof gevuld kussentje (slijmbeurs). De slijmbeurs helpt om wrijving te verminderen, zodat je soepel kunt bewegen. Het zit rond een gewricht, tussen botten, spieren en pezen, je kunt het zien als een soort schokdemper.

Door herhaalde bewegingen, overbelasting, of letsel kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. Normaal gesproken zit er een klein beetje vloeistof in de slijmbeurs. Bij een ontsteking neemt dit toe, waardoor het gebied rood, warm en gezwollen wordt. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer pijn en een beperking in de bewegingsvrijheid, waardoor dagelijkse activiteiten lastig worden. Opzwelling en roodheid zijn een beschermingsreactie van je lichaam; er wordt extra bloed naar het ontstoken gebied gestuurd, waaronder witte bloedcellen die het herstel bevorderen.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking heeft verschillende oorzaken; herhaalde bewegingen, overbelasting, letsel of onderliggende aandoeningen zijn vaak de boosdoeners. Een aantal voorbeelden:

 • slijmbeursonsteking schouder
  Stel je voor dat je regelmatig je armen boven je hoofd houdt, zoals bij het schilderen van een plafond. Je schouders horen van nature niet in deze positie. Nou kunnen ze wel wat hebben, maar dag in dag uit werken met je armen boven je hoofd kan zorgen tot wrijving tussen de pezen en de slijmbeurs onder het bot aan de bovenkant van je schouder. Bij teveel wrijving onstaat er irritatie.
 • slijmbeursontsteking knie
  Je knie is als een scharnier dat je dijbeen, scheenbeen en knieschijf verbindt. Hierdoor kun je lopen, rennen, springen en andere dagelijkse activiteiten uitvoeren. De slijmbeurs in je knie zit tussen het dijbeen, scheenbeen en de pees bovenop de knieschijf. Als je vaak op je knieën zit (tuinieren, klussen etc.) of je knie teveel gebruikt, zoals bij sporten of zware activiteiten, kan dit de slijmbeurs irriteren en ontsteken. Ook dingen zoals anders lopen dan normaal, spieren die niet in balans zijn of klappen tegen je knie, kunnen ervoor zorgen dat je een slijmbeursontsteking krijgt.
 • slijmbeursontsteking elleboog
  Leun je regelmatig op je ellebogen, bijvoorbeeld tijdens het zitten achter een bureau dan heb je kans op een slijmbeursontsteking. Andere oorzaken zijn een
  harde klap of stoot tegen de elleboog en activiteiten waarbij je geregeld je elleboog beweegt of buigt. 

Symptomen van een slijmbeursontsteking

Hoe weet je of je een slijmbeursontsteking hebt? Dit begint met gevoeligheid in het gewricht waar de slijmbeurs geïrriteerd is. Vaak voelt het ook warm aan en is het gebied rondom het gewricht wat gezwollen en rood. Naarmate de ontsteking erger wordt, neemt de pijn toe, vooral bij beweging van het gewricht (buigen en strekken). Als je bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking in je elleboog hebt, kan je moeite hebben om op je elleboog te leunen of dingen op te tillen. Een ander symptoom van een slijmbeursontsteking is stijfheid, je kunt het aangetaste gewricht niet meer zo soepel bewegen als normaal. Herken je deze signalen, probeer dan de oorzaak daarvan te achterhalen. Wordt de oorzaak niet aangepakt, blijft de ontsteking langduring aanhouden en kan de pijn verergeren. Als de symptomen niet verdwijnen of erger worden, is het tijd om hulp te zoeken. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller het herstel.

Slijmbeursontsteking voorkomen

Uiteraard wil je helemaal geen slijmbeursontsteking, en doe je er goed aan om dit te voorkomen. Door een gezonde levensstijl aan te houden en je meer bewust te zijn van je lichaam en bewegingen, kom je al een heel eind. Hieronder een aantal tips:

 • Probeer kracht- en stabiliteitsoefeningen
  Voorkom klachten door je spieren te versterken met oefeningen. Train de spieren van de gewrichten die gevoelig zijn voor een slijmbeursontsteking. Sterke spieren beschermen de gewrichten en dus ook de slijmbeurzen.
 • Werk aan een goede houding
  Een goede lichaamshouding heeft veel voordelen voor je algehele gezondheid,maar helpt ook bij het voorkomen van een slijmbeursontsteking. Wees je meer bewust van je houding, zowel tijdens het staan als zitten, om teveel druk  op je gewrichten te vermijden. Pas de juiste tiltechnieken toe en gebruik hulpmiddelen waar mogelijk.
 • Vermijd druk en wrijving
  Heb je een beroep waar je bepaalde gewrichten veel gebruikt, zoals in debouw, gezondheidszorg, fabriekswerk en transport, is het extra opletten. Gebruik alle hulpmiddelen die je kunt gebruiken, zoals goed passende schoenen, kniebeschermers, ergonomische stoelen en kussens om de kans op slijmbeursontsteking te verminderen. 
 • Luister naar je lichaam
  Maak jij tijdens je werk of hobby veel herhalende bewegingen? Las dan regelmatig een pauze in. Gaat een gewricht irriteren of pijn doen, is dat een signaal van je lichaam, luister hiernaar en neem rust. Probeer regelmatig van houding te wisselen om overbelasting te voorkomen.
 • Blijf op een gezond gewichtHoe zwaarder je bent, hoe meer druk er op de gewrichten komt. Overgewicht kan een van de oorzaken zijn van een slijmbeursontsteking in de knieën, heupen en enkels. Het extra zorgt voor een verhoogde belasting van de gewrichten en daarnaast stimuleert het ook het ontstekingsproces.

Chiropractie bij een slijmbeursontsteking

Ga je met een slijmbeursontsteking naar de huisarts, krijg je meestal pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven. Hiermee verdoof je de pijn, waardoor de kans groot is dat je doorgaat met het overbelasten van het gewricht. Soms wordt er een injectie gegeven met een ontstekingsremmend middel, maar bij Avant Garde Chiropractie zijn we voorstander van een natuurlijke genezing.

Chiropractische behandelingen helpen bij het herstel van de spieren en gewrichten. We verlichten niet alleen de symptomen, maar gaan samen met jou op zoek naar de oorzaak. Waarom heb je er last van en hoe kun je overbelasting voorkomen? De behandeling van een slijmbeursontsteking bestaat voornamelijk uit spierontspannende technieken in combinatie met versoepeling van het bindweefsel rond de slijmbeurs. Eventueel passen we spierstretches, triggerpointtherapie of dry needling toe. Je krijgt ook zelf oefeningen mee, om je herstel te versnellen en de kans op een terugval te verkleinen.

Wil je graag op een natuurlijk manier van je slijmbeursonsteking af? Maak direct een afspraak, je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.aat voor je klaar!


Maak een afspraak