Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs of bursa is een soort van kussentje dat gevuld is met slijmerig vocht. Ze worden aangetroffen tussen pezen en botten van een gewricht. Slijmbeurzen zorgen ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen, zonder dat de pees over het botgewricht schuurt. Een ontsteking van de slijmbeurs wordt bursitis genoemd. Aangezien dit beschermende kussentje zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot bevindt, is het soms moeilijk om een slijmbeursontsteking van een peesontsteking te onderscheiden. Beide aandoeningen geven immers vergelijkbare klachten.

Een slijmbeursontsteking kan uw leven behoorlijk gaan beheersen. Soms kan de pijn zo hevig zijn, dat u nog amper kunt functioneren. Aangezien slijmbeurzen overal in het lichaam voorkomen, kan deze aandoening in veel gewrichten ontstaan.

De slijmbeurzen die het meest ontstoken raken, zitten in de schouder, knie, heup, elleboog en enkel. Deze aandoening komt evenveel voor bij vrouwen als mannen.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

De symptomen van een slijmbeursontsteking zijn afhankelijk van het gewricht waar de ontsteking zit. Toch zijn er een aantal algemene kenmerken van slijmbeursontsteking die u op kunt merken. Lees hieronder verder.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een slijmbeursontsteking?

  • Pijn in het gewricht
  • Roodheid rondom het gewricht
  • Moeite om het gewricht te bewegen
  • Zwelling in het gewricht

Chiropractie en slijmbeursontsteking

De behandeling van een slijmbeursontsteking bestaat veelal uit spierontspannende technieken in combinatie met versoepeling van het bindweefsel rond de slijmbeurs. Daarnaast gebruiken we manipulaties en mobilisaties om de functie van het heupgewricht, bekken en de onderrug of nek, schouder en ellebogen te herstellen. Ook kan het nodig zijn om spierstretches, triggerpointtherapie of dry needling toe te passen. Het onderzoek maakt duidelijk welke spieren niet goed functioneren. Om dat te corrigeren geven we gerichte functionele oefeningen mee, waarmee het herstel versnelt en de kans op terugval verkleint. 

Maak een afspraak
Maak een afspraak