Chiropractie technieken
De chiropractor past veilige en zachte technieken toe om blokkades en storingen in het zenuwstelsel op te heffen en de beweeglijkheid te herstellen. Het zenuwstelsel komt hierdoor weer in balans.
Onze chiropractoren zijn gespecialiseerd in:
Chiropractie is als holistische geneeswijze ontstaan in 1895 met als doel het creëren van een betere gezondheid door optimalisatie van het zenuwstelsel. Dit klinkt eenvoudig, maar in werkelijkheid is het zeer complex. Uitgangspunt bij chiropractie is dat het lichaam zelfgenezend is. Het genezingsproces wordt geleid door het zenuwstelsel, dat grotendeels door de wervelkolom loopt. Wanneer er blokkades ontstaan in de ruggenwervels, zal de functie van het zenuwstelsel dusdanig worden verstoord dat ook het genezingsproces niet goed functioneert.
Behalve de bovenstaande technieken, kunt u bij ons ook terecht voor shockwave therapie, dry needling, kinesiotaping en IAMFR.
Chiropractie voor alle verschillende doeleinden
Wij bieden chiropractie voor verschillende doeleinden en klachten en maken hiervoor gebruik van verschillende technieken.
Chiropractie en zwangerschap
Tijdens een eerste afspraak stellen wij de diagnose door veel vragen te stellen en een algemeen lichamelijk onderzoek uit te voeren. Op deze manier kunnen wij eventuele andere lichamelijke klachten lokaliseren en eventueel in verband brengen met elkaar.
De behandeling op zich zal zich concentreren op de ruggenwervels en bekken door middel van drukpunt technieken. Door de toepassing hiervan kunnen wij eventuele blokkades in je zenuwstelsel op een effectieve manier verhelpen.
Chiropractie en kinderen
Hoe ziet een onderzoek uit met de chiropractor?
In een eerste consult word de geschiedenis van de kind, de zwangerschap en bevallingsverhaal word ook doorgenomen.
De chiropractor maakt gebruik van verschillende methoden om te onderzoeken waar de klacht vandaan komt.
Hoe ziet een behandeling eruit met de chiropractor?
Al vanaf de geboorte kunnen baby’s behandeld worden door een chiropractor. De chiropractische behandeltechnieken voor kinderen zijn zeer zacht en veilig.
Het onderzoek is een grondig gezondheid check-up voor:
- Primitief reflexen (geboorte reflexen)
- Mobiliteit van wervelkolom, bekken, gewrichten en schadel
- Spierspanning (te hoog of te laag) en spieren reflexen
- Motorische ontwikkeling mijlpalen check-up
Chiropractie en baby’s
Hoe ziet een onderzoek eruit met de chiropractor?
In een eerste consult word de geschiedenis van de baby, de zwangerschap en bevallingsverhaal word ook doorgenomen.
De chiropractor maakt gebruik van verschillende methoden om te onderzoeken waar de klacht vandaan komt, met hele zachte en veilig technieken.
Hoe ziet een behandeling eruit met de chiropractor?
Al vanaf de geboorte kunnen baby’s behandeld worden door een chiropractor. De chiropractische behandeltechnieken voor kinderen zijn zeer zacht en veilig.
Het onderzoek is een grondig gezondheid check-up voor:
- Primitief reflexen (geboorte reflexen)
- Mobiliteit van wervelkolom, bekken, gewrichten en schadel
- Spierspanning (te hoog of te laag) en spieren reflexen
- Motorische ontwikkeling mijlpalen check-up
Shockwave therapy
Met shockwave therapie worden goede resultaten bereikt bij behandeling van hardnekkige peesblessures/peesontstekingen. Ook chronische pijnklachten zoals verkalking van schouder of spieren, slijmbeursontstekingen, hielspoor en RSI-klachten zijn behandelbaar in de vorm van pijnbestrijding.
De positieve effecten van shockwave therapie:
- Stimuleren van neo-vascularisatie (aanleg van nieuwe vaatjes) in de aanhechtingen van de pees of in het bot;
- Kalkdepots worden moleculair afgebroken (is met rontgenfoto aantoonbaar, vanaf ca. 6 maanden na de therapie);
- Vernieuwde vascularisatie tot 4-6 weken na de behandeling;
- Vorming van myofibroblasten (in spierweefsel) tot 4-6 weken na de behandeling;
- Vrijkomen van endorfines, een direct pijnstillend effect.
Chiropractie en sport
Een chiropractor kan vaak een structureel probleem dat leidt tot een blessure opsporen
Chiropractie helpt het lichaam bij het zo goed mogelijk functioneren en helpt voor het herstel van de meest uiteenlopende blessures. Er zijn twee categorieën sportblessures: acuut of traumatisch. Dit is meestal het gevolg van een plotselinge impact of onverwacht inwerkende kracht. Het kan ook ontstaan door chronische overbelasting door herhaalde bewegingen zoals bij het gooien van een bal. In feite zorgt bijna elke training voor micro-blessures wanneer het lichaam wordt (over)belast en daarna weer wordt hersteld.
Dry needling
Last van gespannen en stijve, pijnlijke spieren en spierknopen? Dry Needling kan helpen. Door middel van een speciale techniek, worden spieren aangeprikt en raken daardoor snel en langdurig ontspannen. Deze spierknopen – ook wel Triggerpoints genoemd – worden gericht uitgeschakeld. Dit gebeurt met een kleine, dunne naald die amper voelbaar is. Bij langdurige klachten worden vaak meerdere spieren behandeld. Dry needling is geschikt voor armen en benen, maar ook de rug, nek en schouders.
De symptomen van triggerpoints:
- Lokale pijn/stijfheid in een spier;
- Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;
- Verminderde kracht in de betrokken spier(en);
- Temperatuurwisselingen, rillingen, hoofdpijn en duizeligheid;
- Anders bewegen om de pijn te ontwijken.
Kinesiotaping
Om extra steun te geven na een behandeling, wordt gebruik gemaakt van kinesiotape: een elastische katoenen tape. Doordat de tape dezelfde eigenschappen heeft als de huid – qua elasticiteit en dikte – past de tape zich goed aan bij iedere natuurlijke beweging. Het stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam, biedt ondersteuning, stabiliteit en vormt geen bewegingsbeperking.
Kinesiotape werkt goed bij:
- De (na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat zoals bijvoorbeeld rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten;
- Het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (lymfoedeem);
- Het verbeteren van de beweeglijkheid van een gewricht;
- Houdingscorrecties of standverandering van een gewricht;
- Behandeling van klachten die door overbelasting zijn ontstaan.
IAMFR – Fascia Release Techniek
IAMFR is de afkorting voor Instrument Assisted Myofascial Release. Fascia is één groot 3-dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam dat loopt van top tot teen, van de huid tot in het bot. De fascia zorgt ervoor dat uw lichaam bij elkaar wordt gehouden en alles op de juiste plek blijft. Een soort beweegbare lijm/elastiekjes die de lagen en structuren met elkaar verbinden. Elk weefsel in het lichaam heeft zijn eigen fascia.
De fascia spanning wordt beïnvloed door het zenuwstelsel. Rust vermindert onze lichaamsspanning, maar stress kan de spanning juist verhogen. Het fasciasysteem zorgt voor stabiliteit, wrijvingsloos bewegen en veerkracht. Hiermee speelt het een zeer belangrijke rol bij uw gezondheid en mobiliteit. Met speciale fascia tools worden de contouren van het lichaam gevolgd en behandeld.
Fasciatherapie is een veilige methode en werkt goed bij:
- Rug,- en nekklachten, spier,- en gewrichtspijnen, verklevingen;
- Stressproblemen die zich op uw lichaam uiten zoals depressie en burn-out;
- Fysieke en psychische functioneringsstoornissen;
- Sportblessures en sportgerelateerde bewegingsproblemen.