Stuitligging bij zwangerschap: oorzaken, risico’s en oplossingen.

Als aanstaande moeder kan het moment waarop je ontdekt dat je baby in stuitligging ligt, een mix van gevoelens oproepen. Het is oké om bezorgd te zijn, vragen te hebben en een beetje onzeker te zijn. Wees gerust, want je staat er niet alleen voor. Ook met een stuitligging is een veilige bevalling mogelijk, zelfs als die misschien iets anders verloopt dan gepland. In deze blog krijg je een beter inzicht in wat een stuitligging is, de mogelijke oorzaken, risico’s en hoe je hiermee omgaat. Zo ga je met meer begrip en vertrouwen de bevalling tegemoet.

Wat is een stuitligging precies?

Bij een stuitligging ligt een baby andersom in de baarmoeder. Normaal gesproken ligt het hoofd naar beneden, ook wel hoofdligging genoemd. Ligt een baby in stuitpositie, zijn de billen of voeten naar beneden gericht. De kans dat een baby die in stuitligging ligt zich nog omdraait naar een hoofdligging, is het grootst vóór de 32e tot 34e week van de zwangerschap, wanneer er meer ruimte is in de baarmoeder. Naarmate de zwangerschap vordert, is de kans kleiner, omdat de ruimte beperkter wordt.

Oorzaken van een stuitligging

Een stuitligging tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben, en hoewel in veel gevallen de exacte reden niet duidelijk is, zijn er enkele factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Hier zijn enkele van de mogelijke oorzaken van een stuitligging:

 • Voorkeurspositie
  Soms kiest de baby zelf zijn positie in de baarmoeder, wat in bepaalde gevallen resulteert in een stuitligging. Dit heeft vaak te maken de ruimte in de baarmoeder.
 • Vroegtijdige bevalling
  Bij een vroegtijdige bevalling heeft de baby mogelijk nog niet voldoende tijd gehad om zich naar de juiste positie te draaien.
 • Meerlingzwangerschap
  Bij een meerlingzwangerschap, zoals een tweeling- of drieling, is de kans op een stuitligging groter. Dit komt omdat er minder ruimte is voor de baby’s om te bewegen en te draaien.
 • Hoeveelheid vruchtwater
  De hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder is van invloed op de positie van de baby. Te veel vruchtwater kan de baby in een stuitligging houden, terwijl te weinig vruchtwater zorgt voor een beperkte bewegingsruimte, waardoor de baby niet kan draaien.
 • Afwijkingen (baar)moeder
  Afwijkingen zoals een abnormale vorm van de baarmoeder of littekens van eerdere operaties, kunnen de beweging van de baby beïnvloeden en een stuitligging veroorzaken.
 • Stuitligging bij eerdere zwangerschappen
  Heb je al eens eerder een stuitligging gehad bij een vorige zwangerschap? Dan is de kans groter dat dit zich herhaalt bij een volgende zwangerschap, maar het hoeft niet. 

Risico’s bij een stuitliging

Een baby in stuitligging is niet ideaal, maar ook geen ramp. In sommige gevallen draait de baby zich vanzelf nog om naar een hoofdligging voor de bevalling. Gebeurt dit niet, dat wordt er meestal gekozen om een keizersnede uit te voeren. Een vaginale bevalling bij een stuitligging brengt verhoogde risico’s met zich mee, wat gevaarlijk kan zijn voor zowel de baby als de moeder.
Enkele van de belangrijkste risico’s bij een stuitligging zijn:

 • Langere bevalling
  Bevallingen met een baby in stuitligging kunnen langer duren dan normale bevallingen. Dit kan erg stressvol en vermoeiend zijn. 
 • Moeilijkere geboorte
  Een baby in stuitligging past moeilijker door het geboortekanaal. Dit kan voor problemen zorgen, zoals schouderdystocie, waarbij het hoofdje vast komt te zitten in het geboortekanaal.
 • Uitzakking van de navelstreng
  Bij een stuitligging is er een groter risico dat de navelstreng voor de baby uit de baarmoeder komt voordat het hoofdje is geboren, wat bekend staat als navelstrengprolaps. De baby krijgt daardoor geen voedingsstoffen en zuurstof meer, waardoor snel moet worden ingegrepen. 
 • Ontlasting in het vruchtwater
  Bij stuitliggingen is er een hoger risico dat er ontlasting van de baby in het vruchtwater terecht komt. Hierdoor kunnen na de geboorte ademhalingsproblemen ontstaan.

Een stuitligging wordt meestal ontdekt tijdens prenatale controles, zoals echo’s. Omdat elk lichaam verschillend is, wordt er gekeken naar de individuele omstandigheden van de zwangerschap en de gezondheid van zowel moeder als baby. Niet elke stuitligging zorgt voor complicaties. Als de baby niet draait, wordt meestal besloten om een geplande keizersnede uit te voeren om een veilige bevalling te garanderen. Veiligheid voor moeder en kindje staat voorop!

Webster Techniek

Dit is een zeer effectieve chiropractische methode, ontwikkeld door Dr. Larry Webster, die we gebruiken om een stuitligging terug te draaien. Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen denken dat de techniek gebruikt wordt om een baby in stuitligging te draaien. Dat is niet zo. Met de Webster Techniek brengen we de bekken- en rugspieren van zwangere vrouwen weer terug in balans. Het bekken wordt soepeler en krijgt meer ruimte, de baby kan vervolgens zelf weer terug bewegen naar een hoofdligging.

Soepele zwangerschap met chiropractie

Avant Garde Chiropractie in Haarlem is gespecialiseerd in zwangerschap en baby’s. We werken met veilige, zachte technieken die afgestemd zijn op het lichaam van een zwangere vrouw. Ben je erachter gekomen dat je kindje in een stuitligging ligt? En wil je jouw lichaam voorbereiden op een zo soepel mogelijke bevalling? Maak dan nu een afspraak.

Ook na de bevalling ben je bij ons van harte welkom! Chiropractie helpt bij het herstel van het lichaam, waaronder het bekkengebied en de hormonale balans. Ook voor je pasgeboren kindje kunnen we veel betekenen. Geef je baby een goede start van het leven en ervaar de positieve veranderingen op het gebied van slaap, spijsvertering en ontwikkeling.

Maak een afspraak