Tinnitus: Oorzaken, symptomen en behandeling

Heb je weleens een vervelende piep of ander geluid in je oor of hoofd? Dit wordt oorsuizen genoemd. De medische term voor oorsuizen is tinnitus. Er zijn diverse oorzaken voor tinnitus zoals afwijkingen aan bloedvaten, het binnenoor of door spanning in de kaak en/of bovenhals. In dit blog lees je meer over tinnitus, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe chiropractie kan helpen bij deze vervelende aandoening.
 
Wat is tinnitus?

Iedereen ervaart tinnitus op een andere manier. Mensen met tinnitus horen geluiden als fluiten, klikken, suizen, zoemen, sissen, brommen of piepen. Het is een veelvoorkomend probleem dat – afhankelijk van de oorzaak – niet altijd is op te lossen. Je hebt vast weleens een piep in je oor gehad na een avond met te harde muziek. Gelukkig is dit tijdelijk, maar wat als die piep niet meer weggaat? Of regelmatig terugkomt? Een irritant geluid in één of beide oren verhindert het dagelijks functioneren. De geluiden variëren van hard tot zacht en van hoog tot laag. Bij de ene persoon is het continue aanwezig, bij de ander wisselend. Je kunt je lastig concentreren, hoort minder goed en raakt geïrriteerd. Je wilt er vanaf!

Wist je dat tinnitus is afgeleid van het Latijnse woord tinnire? Dit betekent rinkelen. De geluiden zijn niet aanwezig in de buitenwereld en hoor je alleen zelf. 


Oorzaken van tinnitus

Er zijn verschillende oorzaken van tinnitus. Enkele daarvan zijn te voorkomen en zelfs te genezen. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken waardoor de tinnitus is ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van oorsuizen worden onderverdeeld in:

 • otogene oorzaak
  De oorzaak van het oorsuizen ligt in het oor zelf. Dit kan komen door een oorontsteking, medicatie of lawaai. Zo wordt je bij bepaalde beroepen omringd door lawaai. Denk aan een muzikant of iemand die werkt in de bouw. Om gehoorschade te voorkomen, is passende gehoorbescherming nodig. Doe je dit niet, kan tinnitus het gevolg zijn. Schade aan je oor door te hard geluid is blijvend en vaak niet te genezen. 
 • vasculaire oorzaak
  Bij deze oorzaak komt het geruis uit vaten in het oor, bijvoorbeeld door aderverkalking en hoge bloeddruk. Ook kunnen bepaalde medicijnen als bijwerking tijdelijk oorsuizen veroorzaken.
 • neurogene oorzaak
  Tinnitus kan ook ontstaan bij nek- en/of hoofdletsel. Bijvoorbeeld door een whiplash, verkeerde beweging, slecht slaapkussen of andere storing / blokkade in het zenuwstelsel. Er is dan een probleem met de signalen tussen de hersenen, de nek en het oor. Ook stress kan een rol spelen bij tinnitus, het zorgt voor een verhoogde spierspanning en overbelasting. Net als een verkeerde houding, dat veel spanning geeft op de spieren.

Symptomen bij tinnitus

Hoe weet je of je tinnitus hebt? Vaak is dat wel duidelijk door die vervelende geluiden in je oor of hoofd. Soms gaat tinnitus ook gepaard met de volgende symptomen: 

 • concentratieproblemen
 • slaapproblemen
 • spanning in de nek
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • kaakklachten
 • oorpijn
 • vermoeidheid
 • angst en depressie
 • wanhoop en boosheid
 • snel geïrriteerd

Bijna twee miljoen Nederlanders heeft last van tinnitus. Zo’n 10 procent daarvan heeft er veel last van. De oorzaak is soms moeilijk te achterhalen, er zijn bijna 200 triggers en risicofactoren.

Tinnitus

Tinnitus en kaakklachten

Tinnitus komt regelmatig voor in combinatie met Temporomandibulaire Dysfunctie (TMD). Dit zijn kaakgewrichtsklachten, waarbij de kaakspieren overbelast zijn. Het kan zijn dat tinnitus ontstaat door deze overbelasting, bijvoorbeeld door tandenknarsen, stress, nagelbijten of kauwgom kauwen. Triggerpoints en andere spierproblemen zorgen indirect voor tinnitus. Niet alleen vanuit de kaak, maar ook door overbelasting van spieren en weefsels in de hals, nek, schouders en schedel.

Tinnitus en nekklachten

Sommige problemen in de nek zorgen voor tinnitus. Vaak komt dit uit de eerste en tweede halswervel, bijvoorbeeld door letsel van een nekhernia. Daarnaast kunnen triggerpoints in de nek de oorzaak zijn van tinnitus. De meeste problemen in de nek ontstaan door een slechte houding. Door chiropractie ontspannen de nekspieren en staan de halswervels weer in de juiste positie, waardoor problemen met tinnitus vanuit de nek worden verholpen. 

Behandeling van tinnitus met chiropractie

De behandeling van tinnitus is afhankelijk van de oorzaak. Pas als de oorzaak bekend is, kan er worden gekeken naar een oplossing. Bij een neurogene oorzaak kan chiropractie een oplossing bieden. Bij andere oorzaken zoals afwijkingen aan het binnenoor of gehoorbeschadiging helaas niet. 

Een chiropractor werkt met het opheffen van blokkades in het zenuwstelsel en de wervelkolom. Door het stimuleren en corrigeren daarvan, wordt de doorstroom van signalen in de zenuwen bevordert. Het lichaam komt terug in balans en functioneert weer zoals het hoort. Is de oorzaak van tinnitus een val, ongeluk of een (te) hoge spierspanning van de kaak, nek of schouders? Dan kan chiropractie goed helpen. De oorzaak wordt weggenomen, waardoor klachten al snel afnemen.

Tips bij tinnitus
Heb je last van oorsuizen en wil je weten wat je daaraan kunt doen? Afhankelijk van de oorzaak, helpen deze tips:

 • Vermijd stress, dit zorgt ervoor dat de pieptoon harder klinkt. 
 • Luister naar muziek om het geluid te maskeren.
 • Ga regelmatig sporten, dit vermindert de stress.
 • Relax, leef minder gehaast en neem voldoende rust. 
 • Vermijd koffie, alcohol, nicotine en cola.
 • Neem magnesium, dit vermindert soms de klachten.
 • Doe dingen die je leuk vind als afleiding van de tinnitus.
 • Blijf positief!

Chiropractie en oorsuizen

Tijdens een eerste consult bespreken we de klachten, medische geschiedenis en algehele gezondheid. We onderzoeken of er blokkades in de wervelkolom en het zenuwstelsel zijn die de tinnitus kunnen veroorzaken. Na het bekijken van de  onderzoeksresultaten, volt een persoonlijk zorgplan. De chiropractische zorg is gericht op het verminderen van de tinnitus door de communicatie tussen zenuwen en hersenen te verbeteren.

Wil je meer weten over wat chiropractie kan betekenen bij tinnitus? Heb jij het idee dat de oorzaak komt uit verhoogde spierspanning, stress of een val? En wil je graag af van dat vervelende geluid in je oren?

Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak