Torticollis bij baby’s: wat kun je eraan doen?

Je bent vast weleens wakker geworden met een stijve nek. Als je probeert je hoofd de andere kant op te draaien, is dat pijnlijk. Ook baby’s kunnen hier last van hebben, dit wordt torticollis genoemd. Deze aandoening ontstaat meestal vlak na de geboorte en kan serieuze problemen veroorzaken als er niets aan wordt gedaan. Hoe ontstaat torticollis en hoe weet je of jouw baby er last van heeft? In dit blog lees je meer over torticollis bij baby’s en wat je eraan kunt doen. 

Torticollis is het medische woord voor een scheve en /of gedraaide stand van de nek. ‘Torti’ betekent gedraaid en ‘collis’ betekent nek. Baby’s met torticollis kanten hun hoofd vaak de ene kant op en hun kin naar de andere kant. 

Wat is torticollis?

Torticollis komt voor bij baby’s, kinderen en volwassenen. In dit blog praten we over aangeboren torticollis bij baby’s. Het hoofdje van een baby is gekanteld of gedraaid naar één kant. De scheefstand wordt veroorzaakt door een bewegingsbeperking in de nek. Deze vorm van torticollis uit zich direct of binnen enkele weken na de geboorte en wordt ook wel scheefhals genoemd. De nekspieren zijn verbonden met de wervelkolom, schedel en sleutelbeenderen. Door verstrakking van de nekspier wordt het hoofd scheef getrokken. Het komt regelmatig voor dat de wervelkolom uit balans raakt of de bovenste halswervel uit positie wordt gebracht. Gelukkig is dit goed en veilig op te lossen met chiropractie. 

Er zijn twee soorten torticollis:

  • acute torticollis
    Deze vorm van torticollis kan ontstaan bij een verkeerde beweging, na blootstelling van kou of bij een infectie / ontstekingen. In de meeste gevallen nemen klachten snel af.
  • niet-acute torticollis
    Niet-acute torticollis ontstaat vlak na de geboorte, er is dan meestal nog niets te zien aan de baby. Na een week wordt de nekspier dikker. De baby kan het hoofdje moeilijk of niet rechtop houden. De aandoening wordt vaak in de tweede of derde maand na de geboorte ontdekt. Na een tijdje ontstaat er een spierverkorting waardoor het hoofdje scheef ligt en de baby naar één kant kijkt.


De gevolgen van torticollis

Sommige baby’s met torticollis ontwikkelen een kleine knobbel of bult in de nek. Dit is te vergelijken met een ‘knoop’ in een gespannen spier. Ook kan afplatting ontstaan (plagiocephalie), doordat één zijde van het babyhoofdje meer belast wordt. Afplatting van het hoofd kan leiden tot scoliose, rugpijn, hoofdpijn en achterstanden in de ontwikkeling. Het beperkte bewegingsbereik heeft invloed op mijlpalen zoals kruipen en rechtop zitten. Het missen van deze belangrijke mijlpalen zorgt in veel gevallen voor een disbalans in de spieren en een slechte motorische coördinatie. Torticollis verdwijnt niet vanzelf. Het is belangrijk dat baby’s zo snel mogelijk geholpen worden. Maak bij twijfel een afspraak

Let op: torticollis is niet hetzelfde als een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is de kant waarop de baby het liefst ligt. Daarbij kan het hoofdje de andere kant op worden gedraaid, bij torticollis is dat niet mogelijk. 

Torticollis

Oorzaken van torticollis

Er zijn meerdere oorzaken van torticollis, maar vaak heeft de aandoening te maken met een ongemakkelijke houding in de baarmoeder of een moeilijke bevalling. Soms wordt er ruw aan het hoofdje van de baby getrokken of gedraaid. Ook een keizerssnede of geboorte met een vacuümpomp leidt regelmatig tot torticollis. De spier aan de zijkant van de nek (musculus sternocleidomastoideus) verstrakt, waardoor de baby moeite heeft met aan- en uitkleden, slapen en voeden. 

Sommige baby’s met torticollis hebben ook heupdysplasie, dat wordt veroorzaakt door een ongebruikelijke positie in de baarmoeder of zware bevalling. Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord. De kom is niet diep genoeg, waardoor de heupkop kan verschuiven en (gedeeltelijk) in en uit de kom glijdt. In andere gevallen zit de heupkop niet goed in de kom. Heupdysplasie komt voor bij zo’n 2% van de pasgeboren baby’s en is prima te behandelen.

Symptomen bij torticollis

Heeft je baby last van torticollis, dan merk je dat vaak binnen enkele weken na de geboorte. Het eerste symptoom is een verdikking onderin de nekspier. Deze verdikking is meestal zichtbaar en voelbaar. Baby’s met torticollis gedragen zich niet altijd anders dan baby’s zonder torticollis. Hoe weet je dan of jouw baby torticollis heeft? De meest voorkomende symptomen zijn onrustig slapen, veel huilen, een moeilijk beweegbare nek, verdikte spieren en een ongelijke schouderhoogte. 

Lijkt het erop dat jouw baby torticollis heeft? Gelukkig kan dit worden teruggedraaid, maar alleen als baby’s vóór hun eerste levensjaar behandeld worden. Wacht dus niet te lang!

Behandeling torticollis met chiropractie

Als torticollis op tijd behandeld wordt, ontstaan er geen verdere klachten. Vanaf het moment dat je ziet dat je baby het hoofd scheef en/of gedraaid houdt, is het slim om een afspraak te maken. In een eerste consult nemen we de geschiedenis, zwangerschap en het bevallingsverhaal door. Daarna onderzoeken we je baby op een zachtaardige manier en spreken we een persoonlijk behandelplan door. 

De behandeling van torticollis bij baby’s is zeer veilig. Onze chiropractoren gebruiken speciale technieken om de nekwervels in de juiste positie te brengen, waardoor het zenuwstelsel weer optimaal functioneert en de nekspier ontspant. Tijdens een behandeling controleren we meteen de mobiliteit, spierspanning, primitieve reflexen en motorische ontwikkeling van je baby. Eventuele problemen of storingen worden tijdig gecorrigeerd, dit voorkomt klachten op latere leeftijd. Beter voorkomen dan genezen.

Een gezonde en blije baby
Je wilt natuurlijk het beste voor jouw pasgeboren baby. Een vrolijk kindje dat zonder zorgen opgroeit. We raden aan om – ook als er op het eerste gezicht geen (zichtbare) problemen zijn – regelmatig je baby te laten controleren door een chiropractor. Bijvoorbeeld elke 6 maanden of tijdens belangrijke motorische mijlpalen.  

Wil je meer weten over torticollis, chiropractie bij baby’s of tijdens de zwangerschap? Maak een afspraak voor een eerste consult. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.

Maak een afspraak