Van reflux tot darmkrampjes: ondersteun de gezonde ontwikkeling van uw baby

Een pasgeboren baby is het mooiste wat er is, heerlijk genieten van uw gezin. Maar wat als uw baby veel huilt door darmkrampjes, last heeft van reflux, lastig kan ademhalen door astma of achterblijft in de groei? Dit kan veel zorgen geven. Een baby kan nog niet aangeven als er problemen zijn, maar zal dit wel proberen duidelijk te maken aan de hand van signalen. Soms het lastig om te achterhalen waar de klachten van uw baby vandaan komen. Als ouder wilt u natuurlijk het beste voor uw kleintje, chiropractie helpt daarbij. Bij Avant Garde Chiropractie zijn we gespecialiseerd in het behandelen van baby’s, uw kindje is bij ons in goede handen. Samen zorgen we ervoor dat uw baby zich comfortabel en gelukkig voelt, vrij van ongemakken, pijn en klachten.

Veel voorkomende klachten bij baby’s

De meeste baby’s hebben tijdens hun eerste jaar wel eens last van klachten. Deze klachten variëren van spijsverteringsproblemen zoals reflux en darmkrampjes tot ademhalingsproblemen zoals verkoudheid en kinkhoest. Ook huidproblemen zoals luieruitslag en eczeem komen vaak voor. Hieronder nog een aantal klachten bij baby’s:

  • Overmatig huilen
  • Geprikkeld/onrustig/ schrikkerig
  • Slaapproblemen of ritmeproblemen
  • Overstrekken en/ of gebalde vuistjes
  • Problemen met (borst)voeding
  • Voorkeurshouding
  • Achterstand in motoriek of vertragingen in ontwikkeling
  • Asymmetrische vorm van het hoofd
  • Naar de oren of het hoofd grijpen
  • Constipatie of reflux

Reflux bij baby’s

Reflux is een veelvoorkomend verschijnsel bij baby’s, de maaginhoud stroomt dan terug naar de slokdarm. Dit komt doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Enkele symptomen die mogelijk duiden op reflux zijn: spugen, huilen, slecht slapen en prikkelbaarheid tijdens of na het voeden. In veel gevallen gaat reflux vanzelf over zodra de bovengenoemde sluitspier sterker wordt en het spijsverteringsstelsel van uw baby beter ontwikkeld is. Meestal is dit rond de 1 jaar. Heeft uw baby erg lastig van reflux? Probeer korter, maar vaker te voeden, en leg uw baby in een meer rechtopstaande positie. Ook na de voeding is het aan te raden om uw baby nog een tijdje rechtop te houden, de zwaartekracht helpt dan een handje mee om de maaginhoud op zijn plaats te houden.

Chiropractie helpt bij het verminderen van reflux bij baby’s door de wervelkolom uit te lijnen, waardoor de zenuwcommunicatie naar het spijsverteringssysteem verbetert. Dit vermindert spanning en ondersteunt een gezonder zenuwstelsel, wat zorgt voor verlichting.

Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampjes bij baby’s, ook wel koliek genoemd, zijn iets waar veel ouders mee te maken krijgen. Deze krampjes beginnen in de eerste weken na de geboorte van uw kindje en zijn vaak het ergst rond de zes weken. Daarna nemen de krampjes af en verdwijnen ze meestal bij een leeftijd van drie tot vier maanden. In veel gevallen hebben darmkrampjes bij baby’s – net als reflux – te maken met het onrijpe spijsverteringsstelsel van uw baby. Andere mogelijke oorzaken zijn voedselintolerantie, het inslikken van lucht tijdens het voeden, of een gevoelig zenuwstelsel. Baby’s met darmkrampjes huilen veel, meestal na het voeden. Dit huilen kan uren aanhouden en uw baby kan daarbij zijn beentjes naar zijn / haar buik trekken, rood aanlopen en lastig te troosten zijn. Om darmkrampjes zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om uw baby na elke voeding goed te laten boeren.

TIP: Heeft uw baby erg last van darmkrampjes? Probeer verschillende methoden om uw kindje te troosten en het ongemak te verlichten zoals inbakeren, een warm kersenpitkussen op zijn / haar buikje of zacht muziek opzetten. Het is van tijdelijke aard, even volhouden dus!

Astma bij baby’s

Een van de eerste symptomen van astma bij baby’s is een piepende ademhaling, vooral tijdens het uitademen. Dit klinkt als een hoog fluitend geluid. Daarnaast kan uw baby moeite hebben met ademhalen, waarbij u ziet dat zijn / haar buik en borstkas intenser bewegen dan normaal. Andere symptomen van baby’s met astma zijn regelmatig hoesten (vooral ‘s nachts of tijdens het spelen), vermoeidheid, en een regelmatig verstopte of lopende neus zonder oorzaak. In ernstige gevallen kan uw baby bleek worden of blauwe lippen krijgen door een gebrek aan zuurstof.

Chiropractie helpt astma bij baby’s te verlichten door de wervelkolom uit te lijnen en de zenuwfuncties te verbeteren. Dit zorgt voor een vermindering van spanning in de ademhalingsspieren, uw baby kan weer makkelijker ademen!

Kinkhoest bij baby’s

Kinkhoest bij baby’s wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie verspreidt zich door druppeltjes in de lucht wanneer een geïnfecteerd persoon hoest of niest. Baby’s worden vaak besmet door nauw contact met een besmette ouder, familielid of verzorger die mogelijk niet weet dat ze kinkhoest hebben. Als uw baby kinkhoest heeft, kan hij /zij last hebben van aanhoudende hoestbuien die soms braken of ademhalingsproblemen veroorzaken. Baby’s jonger dan zes maanden lopen meer risico om kinkhoest te krijgen. De hoest klinkt vaak als een gierend geluid en na het hoesten kan het moeilijk zijn om adem te halen. Let ook op een loopneus, lichte koorts en soms blauwe lippen door zuurstoftekort na het hoesten.

Chiropractie kan kinkhoest niet direct behandelen, maar draagt wel bij aan het comfort en herstel van uw baby. Chiropractische behandelen verbeteren de algehele gezondheid van het zenuwstelsel en het immuunsysteem, wat het herstelproces versnelt. Ook onstaat er meer ontspanning bij de spieren rondom de borstkas en de ademhalingsspieren, wat verlichting geeft bij de ademhalingsmoeilijkheden.

Oorzaken van klachten bij baby’s

Problemen bij uw baby kunnen al ontstaan tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld wanneer de baby een verkeerde ligging heeft in de baarmoeder of weinig ruimte om te bewegen. Ook tijdens de geboorte kunnen problemen ontstaan. Denk aan een zware / snelle bevalling of een keizersnede. Zo kunnen er al vroeg functiestoornissen ontstaan in de wervelkolom of spierspanningen. Een veelvoorkomend probleem bij baby’s is een stoornis in de beweeglijkheid van de nek. Door een verminderde beweeglijkheid kunnen zenuwen minder goed aansturing geven aan de spieren en organen.

Stoornissen in dit vroege stadium, leiden mogelijk tot klachten in de motorische ontwikkeling (automatische en bewuste bewegingen en reflexen). Het hele lichaam is immers met elkaar verbonden. Uw baby leert bepaalde handelingen door herhaling. Zo moet een baby eerst kruipen en recht op zitten, voordat hij/zij kan lopen. Het is één groot leerproces.

Baby check-up

Het is belangrijk om uw baby regelmatig te laten checken door een chiropractor, hiermee kunt u vaak al een hoop klachten (op latere leeftijd) voorkomen. We raden aan om langs te komen rond deze belangrijke motorische mijlpalen:

2.5-5 maanden: buik naar rug rollen
5-7 maanden: rug naar buik rollen
6-7 maanden: zitten zonder ondersteuning
8-10 maanden: goede kruiptechniek (geen billen schuiven of tijgeren)
11-13 maanden: lopen en goede functie van primaire reflexen
18 maanden: 10-20 woorden en sociale interactie

Heeft uw baby last van een van de bovenstaande klachten en wilt u de oorzaak daarvan aanpakken op een natuurlijke manier? Of wilt u er zeker van zijn dat uw baby gezond is? Neem direct contact met ons op voor een eerste consult en ontdek de voordelen van chiropractie.

Maak een afspraak
Maak een afspraak