Wat is dry Needling & wat doet het precies?

Wat is dry needling is een veelgestelde vraag in onze praktijk. In deze blog nemen we je mee in deze behandelmethode. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Een triggerpoint wordt gedefinieerd als een drukpijnlijke plaats gelegen in een, met de vinger, te voelen strakke band van een dwarsgestreepte spier. Dit komt omdat de spiervezels op deze plek constant in aangespannen toestand verkeren. Als je op zo’n plek drukt dan ontstaat er een scherpe pijn die soms uitstraalt naar het referentiegebied, zoals in onderstaande afbeelding te zien is. In dit geval zorgt een verkrampt plekje in de bilspier voor pijnlijke uitstraling in het been. Er is vaak sprake van een bewegingsbeperking in de betrokken spier(en) en de bijbehorende gewrichten en de spier kan vaak minder kracht genereren.

Wat is dry Needling

Zo’n triggerpoint kan effectief behandeld worden met behulp van dry needling. Hierbij wordt een naaldje via een geleidingsbuisje door de huid ingebracht. Hiervoor gebruiken we een ‘droge’ acupunctuurnaald (er wordt geen vloeistof in de spier gespoten). Dit voel je nauwelijks. Als je een triggerpoint aanprikt dan kan dit even gevoelig zijn, maar op het moment dat er een lokale twitch response optreedt (een onvrijwillige aanspanning van de spier), dan zakt de eventuele gevoeligheid snel af en zullen verhardingen in spieren effectief, snel en langdurig kunnen worden ontspannen. De meeste patiënten ervaren vrijwel direct verbetering van hun spierklachten; minder pijn, toename van kracht en een grotere beweeglijkheid. Na het naalden kunnen de spieren korte tijd wat vermoeid en zwaar aanvoelen.

Dry needling bij Avant-Garde Chiropractie worden gebruikt in combinatie met onze andere technieken. Technieken zijn gevarieerd en gepersonaliseerd per patiënt en per klacht.

#dryneedling #needling #triggerpoints #triggerpoints #chiropractic #chiropractor #chiropractie #drukpunt

Maak een afspraak