Wat te doen bij een nekhernia: Oorzaken, symptomen en oplossingen

Ben je ooit wakker geworden met een stijve nek? Of heb je regelmatig last van een zeurende nekpijn die uitstraalt naar schouders? Misschien heb je zelfs al de diagnose van een nekhernia gekregen en worstel je met de symptomen. Een nekhernia is erg vervelend, maar het goede nieuws is dat het te genezen is op een natuurlijke manier. In dit blog gaan we dieper in op wat een nekhernia precies is, de mogelijke oorzaken, en de rol van chiropractie bij het voorkomen én genezen. Op naar een vitaal leven vol energie!

Wat is een nekhernia?

Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Dit komt regelmatig voor in de nek, maar ook in de onderrug. De wervelkolom, ook wel de ruggengraat genoemd, bestaat uit een reeks van botten (wervels), die op elkaar gestapeld zijn. Tussen deze wervels zitten tussenwervelschijven, die dienen als schokdempers en flexibele verbindingen tussen de wervels. Elke tussenwervelschijf bestaat uit een taaie buitenste laag, en een zachte gel-achtige kern.

Wanneer de buitenste laag van de tussenwervelschijf beschadigd of verzwakt raakt, onstaat er een klein scheurtje waardoor de zachte binnenkant kan gaan uitpuilen. Dit uitpuilende deel van de tussenwervelschijf oefent vervolgens druk uit op de omliggende zenuwen in de nek. Je lichaam reageert hierop met een pijnsignaal, om je te laten weten dat er wat mis is.

Oorzaken van een nekhernia

Een nekhernia ontstaat wanneer de zachte kern van een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en druk uitoefent op de omliggende zenuwen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia:

  • Fysieke overbelasting
    Langdurige of herhaalde belasting van de nek, zoals zwaar / verkeerd tillen, langdurig zitten in een verkeerde houding, of herhaalde bewegingen zoals bij bepaalde beroepen, kan ook bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia. Deze activiteiten zetten de tussenwervelschijven onder druk zetten en dragen zo bij aan slijtage en degeneratie.
  • Blessures door een ongeval of trauma
    Een plotselinge verwonding of letsel aan de nek, zoals bij een auto-ongeluk of een val, kan ook een nekhernia veroorzaken. De kracht die op de nek wordt uitgeoefend, kan de tussenwervelschijf beschadigen en een hernia veroorzaken.
  • Chronische stress
    Langdurige stress veroorzaakt spierspanning in de nek en schouders, wat leidt tot overmatige druk op de tussenwervelschijven. Dit kan de structuur en functie van de tussenwervelschijven aantasten en bijdragen aan het ontstaan van een nekhernia.
  • Te weinig lichaamsbeweging
    Onvoldoende lichaamsbeweging zorgt vaak voor zwakke spieren in de nek en rug, waardoor de stabiliteit van de wervelkolom wordt verminderd. Overgewicht veroorzaakt extra stress op de wervelkolom en tussenwervelschijven, vooral in de nek en bovenrug. Dit vergroot de kans dat de tussenwervelschijven onder druk komen te staan, met een mogelijke nekhernia als gevolg.
  • Slechte slaaphouding
    Heb je vooral elke ochtend als je wakker wordt last van je nek? Kijk dan eens naar je mastras en slaapkussen, misschien zijn ze toe aan vervanging. Een goed slaapkussen ondersteunt de nek en de natuurlijke kromming van de wervelkolom, waardoor overmatige druk op de tussenwervelschijven wordt voorkomen. Het zorgt voor de juiste uitlijning van de wervelkolom en verbetert de slaaphouding. Spanning en druk op de nekspieren verminderen. Hierdoor heb je een betere en ontspannen nachtrust, waar je lichaam de tijd krijgt om te genezen en weer op te laden.
  • Genetische aanleg
    Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van nekhernia’s. Erfelijke factoren spelen af en toe een rol bij de structuur en de gezondheid van de tussenwervelschijven, waardoor sommige mensen vatbaarder zijn voor een nekhernia dan anderen.

Symptomen van een nekhernia

Het herkennen van een nekhernia kan soms lastig zijn, omdat de symptomen variëren en soms lijken op andere nek- en rugklachten. Een nekhernia begint vaak met een stijf gevoel in de nek. De pijn neemt langzaam toe tot het een punt bereikt waar je wordt beperkt in je dagelijkse handelingen. 



Een nekhernia heeft verschillende stadia. In het beginstadium van een nekhernia zijn de symptomen mild en worden soms niet eens opgemerkt. Naarmate de hernia vordert, verergeren de symptomen en/of houden ze langer aan. Het scheurtje in de tussenwervelschijf wordt steeds groter, en daarmee ook de uitpuiling die tegen de zenuwen duwt. Blijf je de nek belasten, dan krijgt je lichaam geen tijd om te genezen. Hieronder enkele veelvoorkomende symptomen bij een nekhernia:

  • Pijn in de nek
    Een van de meest voorkomende symptomen van een nekhernia is pijn in de nek. Deze pijn verschilt van mild tot ernstig en kan constant aanwezig zijn of komen en gaan. Heb je nekpijn, wil dit natuurlijk niet meteen zeggen dat je een hernia hebt. Houdt het langer dan een paar dagen aan, doe je er slim aan om een chiropractor te bezoeken.
  • Uitstralende pijn
    Een nekhernia kan ook pijn veroorzaken die uitstraalt naar andere delen van je bovenlichaam. Dit komt doordat de zenuwbanen vanuit je nek naar de schouders, armen, handen en vingers lopen. De uitstralingspijn voelt scherp, stekend, brandend of tintelend.
  • Gevoelloosheid of tintelingen
    Naast pijn verzoorzaakt een nekhernia soms gevoelloosheid of tintelingen in de nek, schouders, armen, of handen. Dit gevoel van “prikkelingen” kan wijzen op zenuwbeknelling door de uitstulping van de tussenwervelschijf.
  • Krachtsverlies & veranderingen in reflexen
    In sommige gevallen leidt een nekhernia tot krachtsverlies in de armen. Je krijgt bijvoorbeeld moeite met het vasthouden van voorwerpen of voelt zwakte bij het tillen. Je armen doen niet meer wat je van ze vraagt, ergens zit er een blokkade in de communicatie / het zenuwstelsel. 
spanningshoofdpijn

Chiropractie bij een nekhernia

Chiropractie is veilige en effectieve behandelingsoptie voor mensen met een nekhernia. Onze ervaren chiropractors behandelen nekhernia’s, door middel van handmatige technieken en aanpassingen. Met corrigerende handelingen wordt een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen en herstel bevorderd. De bewegingsvrijheid in je nek neemt weer toe en de pijn neemt af.

Niet alle nekhernia’s zijn hetzelfde, de symptomen verschillen van persoon tot persoon. Bij Avant Garde Chiropractie stellen we daarom altijd een persoonlijk plan op en doen vooraf een uitgebreid intakegesprek. Wil je graag op een natuurlijke manier van je nekhernia af? Maak direct een afspraak, je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts.


Maak een afspraak