Whiplash

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een nektrauma dat ontstaat als gevolg van een versnelde beweging van de hoofd. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een beweging waarbij het hoofd van voor naar achtereen wordt bewogen of andersom. Bijvoorbeeld door een kop-staart botsing met een auto.

Door de plotselinge beweging kunnen letsels ontstaan aan de wervel, spieren, pezen en banden, bloedvaten, ligamenten, tussenwervelschijven, zenuwbanen en het hersenweefsel. Wordt het hoofd tijdens het ongeluk gedraaid, dan heeft u mogelijk ook een hersenschudding.

Wist u dat u niet alleen een whiplash krijgt door een ongeluk, maar ook tijdens werk of sporten? 

Chiropractie bij een whiplash

Zo kunnen wij u helpen

Het vervelende van een whiplash is dat de klachten nog maanden lang kunnen aanhouden. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten gelukkig binnen 4 tot 6 weken. Soms beginnen klachten pas na 1 of 2 weken. Dit komt omdat na het opgelopen trauma uw nek in een soort beveiligingsmechanisme schiet om verdere beschadiging te voorkomen. Dat is het ‘stijve’ gevoel.

Door chiropractische behandelingen is een whiplash meestal goed te verhelpen. Met corrigerende handelingen wordt een verdere beschadiging voorkomen en herstel bevorderd. Chiropractie heeft als doel om een slechte lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen.

Wat zijn de oorzaken bij een whiplash?

Een whiplash ontstaat door een onverwachte, snelle beweging waarbij het hoofd eerst hard naar achteren en daarna hard naar voren slingert. De nek rekt te ver uit, waardoor bepaalde delen van nek, hoofd en schouders beschadigd kunnen raken. Toch zijn het niet alleen aanrijdingen die een whiplash veroorzaken. Ook ongevallen tijdens het sporten of duiken kunt u een whiplash oplopen.

Hieronder ziet u een indeling van de klachten die voorkomen na een whiplash. Er wordt een onderscheid gemaakt in een viertal klassen:

Klasse 1: Nekpijn en stijfheid zonder lichamelijke afwijkingen
Klasse 2: Nekpijn met bewegingsbeperking door spier- en gewrichtletsel
Klasse 3: Nekklachten met verschijnselen van zenuwuitval
Klasse 4: Nekklachten met breuken van wervels

De gevolgen zijn zeer uiteenlopend, de ene persoon heeft amper last, terwijl de andere persoon wekenlang last blijft houden. Helaas komt het ook voor dat klachten na een whiplash blijvend zijn, de schade aan het zenuwstelsel of wervelkolom is dan te groot.

Wat zijn de symptomen bij een whiplash?

Whiplash: de meest voorkomende symptomen

Een nekhernia begint vaak met nekklachten. De symptomen van een nekhernia zijn anders dan die van een hernia in de rug. Dit komt doordat de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen. Ondanks dat de hernia zich in de nek bevindt, kunt u uitstraling krijgen in de schouders, arm en hand.

Meest voorkomende symptomen whiplash:

  • Nekpijn
  • Verminderde beweging van de hals
  • Hoofdpijn
  • Gevoelig voor licht
  • Pijn in schouder en arm
  • Duizeligheid

Denkt u dat u een whiplash heeft?

Zijn de bovenstaande klachten herkenbaar? Een chiropractor kan helpen uw lichaam weer in balans te brengen. Zo herstelt u een stuk sneller na een whiplash.

Maak een afspraak

Lees ook: NEKHERNIA

Maak een afspraak