Stel je voor: je hebt de afgelopen weken hard gewerkt. Je voelt je een beetje stijf, maar denkt er verder niet te veel over na. Op een ochtend wordt je wakker en merk je dat de pijn in je onderrug erger is dan normaal. Terwijl je je aankleedt, voel je ineens een branderig gevoel in je bil dat doorloopt naar je been. Het is niet de typische spierpijn waar je aan gewend bent, het is iets anders – het voelt scherp, stekend, en het lijkt maar niet te verdwijnen.
Zenuwpijn kan in het hele lichaam voorkomen en je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Maar waar komt die pijn eigenlijk vandaan, en vooral: wat kun je eraan doen? In dit blog vertellen we je alles over zenuwpijn. We kijken naar mogelijke oorzaken, symptomen en geven tips wat je kunt doen om weer pijnvrij te bewegen.
Wat is zenuwpijn?
Zenuwpijn ontstaat door irritatie, beschadiging of beknelling van een zenuw. Je zenuwen kun je zien als de electriciteitskabels van je lichaam; ze geven belangrijke informatie door zoals pijn, temperatuur of beweging. De oorzaken van zenuwpijn zijn heel divers. Daarnaast ligt de oorzaak niet altijd op de plek waar je de pijn voelt, wat best verwarrend is. Stel dat je zenuwpijn voelt in je bovenbeen, kan de oorzaak van de pijn bijvoorbeeld in je onderrug liggen. Of de zenuwpijn in je hand, komt eigenlijk uit je nek of bovenarm. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van zenuwpijn:
Beknelde zenuw
Een van de meest voorkomende oorzaken van zenuwpijn is een beknelde zenuw. Dit gebeurt wanneer een zenuw ergens in het lichaam onder druk komt te staan, wat de normale functie van de zenuw verstoort. Beknelde zenuwen ontstaan vaak in de wervelkolom. Wanneer de tussenwervelschijven in de rug uitpuilen of verschuiven, komt er druk op de zenuwen die naar de armen of benen leiden. Je voelt dan pijn, tintelingen of gevoelloosheid die uitstraalt naar de armen of benen, afhankelijk van waar de zenuw bekneld is. Beknelde zenuwen onstaan meestal door een slechte houding, overbelasting, of langdurig dezelfde bewegingen maken. Een hernia is een veelvoorkomende oorzaak van zenuwpijn, vooral in de onderrug.
Zenuwpijn door overbelasting of blessures
Dit gebeurt vaak na een val, ongeluk of sportblessure waarbij zenuwen beschadigd raken. Maar ook door herhaalde bewegingen, zoals veel typen, schroeven draaien of andere repetitieve taken, kunnen zenuwen onder druk komen te staan.
Slechte doorbloeding en vaatziekten
Vaatziekten en slechte doorbloeding kunnen zenuwpijn veroorzaken doordat de zenuwen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Mogelijke symptomen zijn gevoelloosheid, tintelingen of pijn, vooral in de voeten en benen.
Zenuwpijn door infecties
Sommige infecties kunnen zenuwpijn veroorzaken, zoals bij gordelroos (herpes zoster). Gordelroos is een virale infectie die de zenuwen aantast en intense branderige pijn veroorzaakt, vaak langs de ribben of aan één kant van het lichaam.
Vitaminetekorten
Wist je dat een vitamine B12-tekort zenuwpijn kan veroorzaken? Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van je zenuwen. Wanneer je een tekort hebt, kunnen je zenuwen niet goed functioneren. Je kunt dan last krijgen van tintelingen, gevoelloosheid en pijn. Dit komt vaak voor bij mensen met een slecht dieet, bepaalde maag- of darmziekten zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, of bij ouderen die moeite hebben met het opnemen van vitamines uit voedsel.
Stress
Chronische stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen, wat druk op je zenuwen zet. Dit kan bijvoorbeeld pijn veroorzaken in je nek, schouders, armen of rug. Ook gevoelens van angst of depressie kunnen ervoor zorgen dat je pijn sterker voelt, waardoor zenuwpijn intenser lijkt. Het is dus belangrijk om niet alleen naar je lichaam te kijken, maar ook naar je geest als je last hebt van zenuwpijn.
Symptomen van zenuwpijn
Zenuwpijn kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van de locatie en de oorzaak. De meest genoemde symptomen zijn branderige of stekende pijn, tintelingen, gevoelloosheid of een prikkelend gevoel. Sommige mensen beschrijven zenuwpijn alsof er elektrische schokken door hun lichaam gaan. De pijn kan constant zijn of af en toe aanwakkeren, en het kan ook verergeren bij bepaalde bewegingen of druk. Soms krijg je ook te maken met spierzwakte. Aangezien in je hele lichaam zenuwen hebt, kan zenuwpijn in elk lichaamsdeel voorkomen:
- Zenuwpijn (onder)rug
Dit is een van de meest voorkomende vormen van zenuwpijn, vaak veroorzaakt door een hernia, overbelasting of een verkeerde houding. De pijn kan uitstralen naar je benen. - Zenuwpijn bil
Een vervelende zenuwpijn in de bil komt vaak door een beknelde zenuw in de onderrug, zoals bij een hernia of ischias. De pijn wordt vaak omschreven als een branderig, stekend of tintelend gevoel. Dit kan gepaard gaan met gevoelloosheid of zwakte in het been, wat het moeilijk maakt om te zitten of te lopen. Zenuwpijn in je bil kan ook verergeren bij het maken van bepaalde bewegingen, zoals zitten of bukken. - Zenuwpijn been
Vaak dit het gevolg van een hernia of beknelde zenuw in de onderrug. Dit veroorzaakt uitstralende pijn die tot in je been te voelen is, ook wel ischias genoemd. - Zenuwpijn voet
Een doof of brandend gevoel in je voet kan komen door een beknelde zenuw, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of door langdurig staan. Ook diabetes kan zenuwpijn in de voeten veroorzaken. - Zenuwpijn schouder
Beknelde zenuwen door een slechte houding of stress kunnen zenuwpijn in je schouder veroorzaken. Dit straalt in veel gevallen uit naar je nek en arm. - Zenuwpijn arm
Zenuwpijn in je arm onstaat vaak door overbelasting, zoals bij repetitieve bewegingen (denk aan typen of fabriekswerk). Een nekhernia kan ook uitstralende pijn naar je arm veroorzaken. - Zenuwpijn hand
Heb je last van tintelingen of gevoelloosheid in je hand? De oorzaak hiervan is vaak een beknelde zenuw in je pols of arm. Of door carpaletunnelsyndroom.
Wat te doen bij zenuwpijn?
Als je last hebt van zenuwpijn, wil je vooral weten wat je eraan kunt doen om de pijn te verlichten. De eerste stap is het achterhalen van de oorzaak; wat is er aan de hand en waarom heb je last van zenuwpijn? Weet je dat niet precies, probeer dan eerst de onderstaande tips:
Pas je houding aan
Zorg voor een ergonomische werkplek en een goede zithouding.
Blijf in beweging
Rust is goed, maar lichte bewegingen zoals wandelen of yoga helpen je doorbloeding en voorkomen stijfheid.
Gebruik warmte of kou
Warmte helpt de spieren te ontspannen, wat handig is als de zenuwpijn veroorzaakt wordt door spierspanning of een langdurige beknelling van de zenuw. Gebruik kou als er sprake is van een ontsteking of zwelling.
Eet gezond
Voedingsstoffen zoals vitamine B12 ondersteunen je zenuwgezondheid.
Zenuwpijn is een symptoom dat je niet te lang moet negeren, omdat het een teken is van een onderliggende oorzaak die behandeld moet worden. Als je na een paar dagen of een week nog steeds zenuwpijn hebt, of als de pijn verergert, is het tijd om hulp te zoeken. Vooral als je ook last krijgt van andere symptomen zoals gevoelloosheid, zwakte in de ledematen, of problemen met bewegen. Kies voor een natuurlijke oplossing met chiropractie!
Behandeling van zenuwpijn met chiropractie
Zenuwpijn wordt vaak behandeld met medicatie, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Medicijnen zoals pijnstillers of ontstekingsremmers verdoven vaak de pijn, zonder de oorzaak aan te pakken. Een chiropractor richt zich juist op het herstellen van de balans in je lichaam, zodat de druk op je zenuwen afneemt en je lichaam zichzelf kan genezen. Voordelen van chiropractie als je last hebt van zenuwpijn:
- Vermindert de druk op beknelde zenuwen.
- Pakt de oorzaak van de pijn aan in plaats van alleen de symptomen.
- Bevordert natuurlijke genezing zonder medicijnen of operaties.
- Het heeft een positief effect op lichaam en geest.
Moet je leren leven met zenuwpijn?
Nee, wat ons betreft niet. Bij Avant Garde Chiropractie in Haarlem geloven we in het genezen van zenuwpijn op een natuurlijke manier. We maken gebruik van de kracht van je eigen lichaam om de oorzaak van de pijn te verhelpen en je mobiliteit te herstellen, zonder medicijnen of ingrepen. Of je nu last hebt van zenuwpijn in je voet, been, arm, schouder of hand, chiropractie kan je helpen om weer voor de volle 100% te genieten van het leven.
Plan snel een consult in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Samen pakken we de oorzaak van jouw klachten aan, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen. Maak vandaag nog een afspraak, een verwijzing van je huisarts is niet nodig.