Wij hebben al het genoegen gehad een aantal moeders in spe te mogen ontvangen bij Avant-Garde Chiropractie.  Onze chiropractor Bethan Phipps is hier gespecialiseerd in.

Hier volgt een kleine lijst met redenen waarom zij onze praktijk bezochten:

  • check-up

  • onderrugpijn

  • bekkeninstabiliteit

  • bekkenpijn

  • strakke/ gespannen buik

  • nekpijn

  • hoofdpijn

  • beenpijn/uitstraling

  • borst-/buikpijn

 

 

50% van alle zwangere vrouwen heeft last van rugpijn tijdens de zwangerschap en 75% van de vrouwen lijdt aan lage rug- en bekkenpijn tijdens de bevalling (Vleeming 2008).

Rugpijn tijdens zwangerschap gebeurd vaak, maar dat niet betekend dat het normaal is!

Wat kan chiropractie voor u bieden tijdens de zwangerschap?

Chiropractie is een veilige geneeswijze, waarbij geen medicijnen worden gebruikt. Dit is belangrijk tijdens de zwangerschap voor zowel de moeder als de baby. De behandeling is zacht en we gebruiken specifieke technieken om pijn en ongemak te verlichten tijdens de zwangerschap, evenals het stimuleren van een prettige bevalling.

 

Ons doel is om tijdens de zwangerschap een hoog niveau van zorg te bieden om het comfort en de veiligheid van zowel moeder als baby te verzekeren, we bieden nazorg wanneer de baby is geboren. Door gebruik van speciale zwangerschapstechnieken kunnen zwangere vrouwen tot aan de dag van de bevalling behandeld worden om zo optimale mobiliteit in het bekken te bevorderen, het bevallingsproces te vergemakkelijken en instabiliteit tegen te gaan.  Als de bekkengordel en de (lage) rug weer normaal kunnen functioneren, wordt de optimale ruimte in de buikholte hersteld en worden de laatste fase van de zwangerschap en de uitdrijving een stuk gemakkelijker. 

Wat zijn de oorzaken van onderrugpijn/ bekkenpijn tijdens de zwangerschap?


De oorzaken liggen in de toename van het lichaamsgewicht, veranderingen in het bekken, bijvoorbeeld een scheefstand of een fixatie en verandering van de lichaamshouding zoals een uitstekende buik in combinatie met een te holle rug . Tijdens de zwangerschap kunnen één of beide bekken/SI-gewrichten geblokkeerd zijn. Dit geeft bekkenpijn, bilpijn, liespijn en pijn in de benen. Deze hoeven niet tegelijkertijd aanwezig te zijn. Een SI-gewrichtsblokkade kan leiden tot een bekkenscheefstand of bekkenwringing (bekkentorsie). 

De veranderingen onder in de wervelkolom en het bekken kunnen op hun beurt weer leiden tot klachten in de middenrug, bovenrug en zelfs de nek.  Deze klachten lopen vaak door elkaar heen.

 

Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit?

Door hormonale veranderingen worden aan het einde van de zwangerschap de banden en gewrichtskapsels van de bekkenbodem en de bekkenring rekbaarder. Deze toegenomen beweeglijkheid (hypermobiliteit) kan na de geboorte leiden tot bekkeninstabiliteit. Dit noemen we ook wel symfysiolyse of symfysis pubis disfunctie. De druk van het lichaamsgewicht op de hypermobiele banden en gewrichten geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen.

Heeft u een stuitliggende kindje?

De meeste kindjes liggen tijdens de geboorte met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd richting jouw buik. Soms ligt een kindje wel met het hoofdje naar beneden, maar wijkt de ligging van het hoofdje af van deze zogenaamde “achterhoofdsligging”. Het kan ook zijn dat je kindje met de billen naar beneden ligt, een zogenaamde “stuitligging”. Kindjes die in een andere dan de meest voorkomende houding liggen, kunnen vaak wel vaginaal worden geboren. Deze geboortes zijn echter wat moeilijker, de kans op complicaties is aanwezig en de geboortes eindigen ook vaak in een keizersnede. Soms wordt door de moeder op voorhand al gekozen voor een keizersnede. 

Tijdens de zwangerschap kun je al iets doen om het je kindje zo makkelijk mogelijk te maken en in de meest optimale houding te gaan liggen. Je lichaamshouding speelt daarbij een belangrijke rol.

De Websters Techniek

De Webster Techniek werd ontwikkeld door Dr Larry Webster, oprichter van de International Chiropractic Pediatric Association in 1978 . De Webster Techniek is een specifieke chiropractische behandeltechniek voor zwangere vrouwen en is ontworpen om de gevolgen van intra-uteriene dwang te verlichten. 

Chiropractische zorg tijdens de zwangerschap en geboorte is van vitaal belang voor de normale fysiologische functie van zowel de moeder als de baby. Meer vrouwen en geboortedeskundigen ontdekken de voordelen van chiropractische zorg tijdens de zwangerschap en erkennen dit vakgebied via Webster Techniek.

 

De Webster Techniek is een specifieke chiropractische sacrale (heiligbeen) analyse en gediversifieerde aanpassing. Het doel van de aanpassing is om de effecten van sacrale subluxatie / SI-gewrichtsdisfunctie te verminderen. Daarbij wordt de neuro-biomechanische functie in het bekken gefaciliteerd.

 

Een subluxatie / disfunctie van het heiligbeen, het grote driehoekige bot aan de basis van de ruggengraat, veroorzaakt het aanspannen en verdraait specifieke spieren en ligamenten . Deze gespannen spieren en ligamenten hebben een beperkend effect op de baarmoeder en belemmeren daardoor de foetus om in de best mogelijke positie voor de geboorte te komen. Heiligbeen subluxatie kan bijdragen aan een moeilijke bevalling voor de moeder (d.w.z. dystocie/obstructie van de bevalling), veroorzaakt door onvoldoende baarmoederfunctie, bekkencontractie en slechte presentatie van de baby. Correctie van heiligbeen subluxatie kan een positief effect hebben op al deze oorzaken van dystocie.

 
 
 
 
image_67149057 (1).JPG

Na 20 weken zwangerschap wordt het steeds lastiger om op  uw buik te liggen. Daarom hebben wij een speciaal kussen met ruimte voor de buik en borsten, zodat u prettig op de buik kunt liggen tijdens de behandeling.